Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
54
Do góry

Kompostowanie na działkach w ROD

Użytkowanie działki, uprawa własnych roślin i ich pielęgnacja powinna łączyć się także z troską o środowisko naturalne oraz najbliższe otoczenie. Jednym z przejawów ekologicznej postawy, a jednocześnie sposobów na bardzo pożyteczne wykorzystanie odpadów organicznych i pozyskiwanie z nich naturalnego nawozu jest ich kompostowanie. Dowiedz się, dlaczego kompostowanie jest ważne dla działkowców i co warto o nim wiedzieć?

Kompostowanie a regulamin ROD i spalanie odpadów

Regulamin Rodzinnego Ogrodu Działkowego (ROD) określa w paragrafie 42 zasady wyposażenia działki w kompostownik – powinien on znajdować się na każdej działce w mało widocznym miejscu w odległości co najmniej 1 m od jej granic. Ponadto działkowiec jest zobowiązany do kompostowania odpadów organicznych, a w szczególności pochodzących z działki części roślin.

Wymóg urządzenia kompostownika na każdej działce nie wynika tylko z przepisów, ale łączy się także z problemem spalania odpadów organicznych. W związku z tym, iż spalania odpadów roślinnych zakazuje zarówno prawo miejscowe, jak i regulamin ROD, kompostowanie lub rozdrabnianie tych odpadów jest najpraktyczniejszym sposobem ich przetwarzania.

Nie można więc palić na działkach ściętej trawy, gałęzi czy liści, a tym bardziej innych odpadów nieorganicznych! Za złamanie zakazu wymierzane są mandaty (zwykle w wysokości 500 zł) lub grzywny.


Na czym polega kompostowanie?

Kompostowanie jest jedną z najkorzystniejszych form przetwarzania odpadów organicznych i jest to proces rozkładu materii organicznej na proste związki w postaci kompostu. W rozdrobnionych odpadach organicznych poddanych kompostowaniu, przy zachowaniu odpowiedniego stopnia wilgotności i dostępu powietrza oraz przy obecności mikroorganizmów (głównie bakterii), grzybów i niektórych bezkręgowców (dżdżownic) zachodzą dwa procesy biochemiczne:

1. mineralizacja materii organicznej to rozkład związków organicznych, w wyniku którego powstaje woda, dwutlenek węgla oraz energia cieplna, ponadto azotany, siarczany, fosforany i inne związki mineralne);
2. humifikacja to łączenie się składników rozkładu w wielkocząsteczkowe substancje próchniczne.

dojrzały kompost
Fot. Haanala
Dojrzały kompost powinien wyglądać jak wilgotna czarna ziemia i pachnieć jak leśna ściółka. Charakteryzuje się znaczącą zawartością azotu, potasu i przyswajalnych dla roślin form fosforu.

Kompostowanie przydomowe lub na działce można prowadzić w różny sposób:

  • tradycyjnie materiały do kompostowania układa się w pryzmach, tworząc warstwy przekładane ziemią, zapewniając dopływ powietrza i przewracając go, co jakiś czas; pełnowartościowy kompost uzyskuje się tą metodą po około sześciu miesiącach
  • kompostować można w kompostownikach własnej roboty (drewniane konstrukcje, skrzynie lub zagłębione w ziemi) lub skorzystać z gotowych kompostowników sprzedawanych w centrach i sklepach ogrodniczych

Kompostowanie w trzech krokach

  1. Przy rozpoczynaniu kompostowania warto na dno kompostownika położyć kilka pociętych gałęzi i przysypać je ziemią lub torfem. Będzie to warstwa podtrzymująca i ułatwiająca przewietrzanie. Torf zatrzyma substancje organiczne przed wsiąkaniem do gleby.
  2. Następnie wrzuca się już dojrzały kompost z innego kompostownika. Jeśli takiego nie mamy, można się posłużyć specjalnymi preparatami, które zawierają odpowiednie szczepy bakterii, co przyspieszy procesy rozkładu.
  3. Następnie do kompostownika wrzucamy materiał organiczny (biodegradowalny). Warto zadbać o to, aby był różnorodny. Biomasę w kompostowniku należy mieszać co kilka tygodni, aby umożliwić dopływ tlenu i dotarcie mikroorganizmów do każdego miejsca.

Należy pamiętać, że wybierając sposób i miejsce kompostowania należy wziąć pod uwagę ewentualne uciążliwości dla sąsiednich nieruchomości i tak zlokalizować kompostowanie, aby nie powodować tych uciążliwości i tym samym konfliktów sąsiedzkich.

kompostowanie na działce fot. ajlatan - Fotolia
Fot. ajlatan - Fotolia
Kompostowanie uznawane jest za najbardziej pożądany sposób unieszkodliwiania odpadów biodegradowalnych – pozwala znacznie zmniejszyć ilość odpadów trafiających na składowiska. Ponadto, na kompostowaniu korzysta środowisko naturalne, a my dodatkowo uzyskamy cenny, bo najzdrowszy, zupełnie naturalny nawóz, który można wykorzystywać w ogrodzie bez ograniczeń.

Co można kompostować, a czego nie?

W kompostowniku pożądane są:

  • rozdrobnione gałęzie z przyciętych krzewów lub zeschłe gałęzie z drzew
  • opadłe z drzew i krzaków owoce, niewykorzystane warzywa
  • chwasty bez nasion, darń, liście, kora, trociny
  • skoszona trawa, kwiaty cięte
  • popiół z kominka lub z grilla
  • odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego (np. obierki z warzyw, owoców, skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty)
  • niezadrukowana rozdrobniona tektura

Do kompostownika nie powinno się wrzucać:

  • materiału nieorganicznego (szkła, plastiku, gruzu, piasku, środków chemicznych)
  • zakonserwowanych octem lub solą odpadków
  • skórek z owoców cytrusowych
  • resztek potraw zawierających dużą ilość tłuszczy
  • kości, mięsa
  • porażonych, chorych roślin czy ich części
  • chwastów z dojrzałymi nasionami oraz roślin mogących rosnąć z kłącza np. perzu
  • zadrukowanej tektury czy papieru

Tekst: Radosław Pisarczyk, zdjęcie tytułowe: Manfred Antranias Zimmer / Pixabay


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (14)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Tydzień 50, Sentencja nr:7
Gdy zima zaczyna się za oknami na naszych parapetach w dalszym ciągu kwitną niektóre rośliny. Należy je systematycznie podlewać.
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Tydzień 50, Sentencja nr:6
Poinsecję można kupić już na początku grudnia – będzie wtedy przez kilka tygodni przypominać nam o zbliżających się Świętach.
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Tydzień 50, Sentencja nr:5
Pamiętajmy, aby przed zimą wyczyścić i zakonserwować narzędzia ogrodnicze. Metalowe części warto zabezpieczyć smarem lub preparatem do konserwacji metalu. Narzędzia wygodnie jest przechowywać na specjalnych wieszakach lub stojakach. Miejsce to powinno być zabezpieczone przed wilgocią.
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Tydzień 50, Sentencja nr:4
Krzewy zimozielone warto osłonić na zimę siatkami cieniującymi, które nie przepuszczają promieniowania UV i chronią przed wiatrem. Cieniowanie jest bardzo istotnym zabiegiem, ponieważ z powierzchni liści podczas silnego nasłonecznienia wyparowuje woda, a każda zamarznięta warstwa uniemożliwia roślinie uzupełnianie jej braku.
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Tydzień 50, Sentencja nr:1
Podlewajmy zimozielone krzewy. Jest to bardzo ważne, ponieważ także zimą przez ich liście odparowuje woda, co naraża rośliny na uschnięcie (pamiętajmy jednak, by nie podlewać roślin ogrodowych podczas mrozów).
Twoja strona ogrodu