Logo
Logo
53
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Kompostowanie na działkach w ROD

Użytkowanie działki, uprawa własnych roślin i ich pielęgnacja powinna łączyć się także z troską o środowisko naturalne oraz najbliższe otoczenie. Jednym z przejawów ekologicznej postawy, a jednocześnie sposobów na bardzo pożyteczne wykorzystanie odpadów organicznych i pozyskiwanie z nich naturalnego nawozu jest ich kompostowanie. Dowiedz się, dlaczego kompostowanie jest ważne dla działkowców i co warto o nim wiedzieć?

Kompostowanie a regulamin ROD i spalanie odpadów

Regulamin Rodzinnego Ogrodu Działkowego (ROD) określa w paragrafie 42 zasady wyposażenia działki w kompostownik – powinien on znajdować się na każdej działce w mało widocznym miejscu w odległości co najmniej 1 m od jej granic. Ponadto działkowiec jest zobowiązany do kompostowania odpadów organicznych, a w szczególności pochodzących z działki części roślin.

Wymóg urządzenia kompostownika na każdej działce nie wynika tylko z przepisów, ale łączy się także z problemem spalania odpadów organicznych. W związku z tym, iż spalania odpadów roślinnych zakazuje zarówno prawo miejscowe, jak i regulamin ROD, kompostowanie lub rozdrabnianie tych odpadów jest najpraktyczniejszym sposobem ich przetwarzania.

Nie można więc palić na działkach ściętej trawy, gałęzi czy liści, a tym bardziej innych odpadów nieorganicznych! Za złamanie zakazu wymierzane są mandaty (zwykle w wysokości 500 zł) lub grzywny.


Na czym polega kompostowanie?

Kompostowanie jest jedną z najkorzystniejszych form przetwarzania odpadów organicznych i jest to proces rozkładu materii organicznej na proste związki w postaci kompostu. W rozdrobnionych odpadach organicznych poddanych kompostowaniu, przy zachowaniu odpowiedniego stopnia wilgotności i dostępu powietrza oraz przy obecności mikroorganizmów (głównie bakterii), grzybów i niektórych bezkręgowców (dżdżownic) zachodzą dwa procesy biochemiczne:

1. mineralizacja materii organicznej to rozkład związków organicznych, w wyniku którego powstaje woda, dwutlenek węgla oraz energia cieplna, ponadto azotany, siarczany, fosforany i inne związki mineralne);
2. humifikacja to łączenie się składników rozkładu w wielkocząsteczkowe substancje próchniczne.

dojrzały kompost
Fot. Haanala
Dojrzały kompost powinien wyglądać jak wilgotna czarna ziemia i pachnieć jak leśna ściółka. Charakteryzuje się znaczącą zawartością azotu, potasu i przyswajalnych dla roślin form fosforu.

Kompostowanie przydomowe lub na działce można prowadzić w różny sposób:

  • tradycyjnie materiały do kompostowania układa się w pryzmach, tworząc warstwy przekładane ziemią, zapewniając dopływ powietrza i przewracając go, co jakiś czas; pełnowartościowy kompost uzyskuje się tą metodą po około sześciu miesiącach
  • kompostować można w kompostownikach własnej roboty (drewniane konstrukcje, skrzynie lub zagłębione w ziemi) lub skorzystać z gotowych kompostowników sprzedawanych w centrach i sklepach ogrodniczych

Kompostowanie w trzech krokach

  1. Przy rozpoczynaniu kompostowania warto na dno kompostownika położyć kilka pociętych gałęzi i przysypać je ziemią lub torfem. Będzie to warstwa podtrzymująca i ułatwiająca przewietrzanie. Torf zatrzyma substancje organiczne przed wsiąkaniem do gleby.
  2. Następnie wrzuca się już dojrzały kompost z innego kompostownika. Jeśli takiego nie mamy, można się posłużyć specjalnymi preparatami, które zawierają odpowiednie szczepy bakterii, co przyspieszy procesy rozkładu.
  3. Następnie do kompostownika wrzucamy materiał organiczny (biodegradowalny). Warto zadbać o to, aby był różnorodny. Biomasę w kompostowniku należy mieszać co kilka tygodni, aby umożliwić dopływ tlenu i dotarcie mikroorganizmów do każdego miejsca.

Należy pamiętać, że wybierając sposób i miejsce kompostowania należy wziąć pod uwagę ewentualne uciążliwości dla sąsiednich nieruchomości i tak zlokalizować kompostowanie, aby nie powodować tych uciążliwości i tym samym konfliktów sąsiedzkich.

kompostowanie na działce fot. ajlatan - Fotolia
Fot. ajlatan - Fotolia
Kompostowanie uznawane jest za najbardziej pożądany sposób unieszkodliwiania odpadów biodegradowalnych – pozwala znacznie zmniejszyć ilość odpadów trafiających na składowiska. Ponadto, na kompostowaniu korzysta środowisko naturalne, a my dodatkowo uzyskamy cenny, bo najzdrowszy, zupełnie naturalny nawóz, który można wykorzystywać w ogrodzie bez ograniczeń.

Co można kompostować, a czego nie?

W kompostowniku pożądane są:

  • rozdrobnione gałęzie z przyciętych krzewów lub zeschłe gałęzie z drzew
  • opadłe z drzew i krzaków owoce, niewykorzystane warzywa
  • chwasty bez nasion, darń, liście, kora, trociny
  • skoszona trawa, kwiaty cięte
  • popiół z kominka lub z grilla
  • odpadki kuchenne pochodzenia roślinnego (np. obierki z warzyw, owoców, skorupki z jajek, fusy z kawy i herbaty)
  • niezadrukowana rozdrobniona tektura

Do kompostownika nie powinno się wrzucać:

  • materiału nieorganicznego (szkła, plastiku, gruzu, piasku, środków chemicznych)
  • zakonserwowanych octem lub solą odpadków
  • skórek z owoców cytrusowych
  • resztek potraw zawierających dużą ilość tłuszczy
  • kości, mięsa
  • porażonych, chorych roślin czy ich części
  • chwastów z dojrzałymi nasionami oraz roślin mogących rosnąć z kłącza np. perzu
  • zadrukowanej tektury czy papieru

Tekst: Radosław Pisarczyk, zdjęcie tytułowe: Manfred Antranias Zimmer / Pixabay

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (13)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu