Rodzaje nawozów ogrodniczych

nawozenie roslin ogrodowych fot. weerapat1003 - Fotolia.com

Poznaj podstawowe rodzaje nawozów ogrodniczych i dowiedz się, jak je stosować, ponieważ tylko dzięki odpowiedniemu nawożeniu możemy wpływać na odpowiednie odżywienie naszych roślin. Pamiętajmy też, że w większości ogrodów jest ono konieczne, gdyż szybko rosnące rośliny ogrodowe potrzebują wielu składników pokarmowych, których w glebie jest zbyt mało.

Posłuchaj
00:00
20
Spis treści
Jakie są rodzaje nawozów ogrodniczych? Nawozy zielone Nawozy organiczne Nawozy mineralne

Rośliny pobierają z gleby składniki pokarmowe niezbędne do wzrostu, kwitnienia i owocowania. Do niezbędnych dla roślin grup pierwiastków należą makro i mikroelementy.

  • Makroelementy: azot, fosfor, potas, wapń, magnez i siarka
  • Mikroelementy: żelazo, cynk, miedź, bor, molibden i chlor

Wszystkie makroelementy są potrzebne roślinom w dużych ilościach, a mikroelementy w ilościach śladowych (te drugie są jednak często ważniejsze niż makroelementy!).

Rośliny przede wszystkim potrzebują 3 podstawowych składników pokarmowych: azotu (N), fosforu (P) i potasu (K). Azot jest szybko wymywany wgłąb głębszych warstw gleby i jego stałe uzupełnianie jest konieczne. Fosfor jest wolniej wymywany, ale często tworzy formy niedostępne dla roślin, a potas jest wolno wymywany i częściowo pozostaje w niej na kolejny sezon.

Na glebach żyznych, zasobnych w substancje organiczne, większość roślin wymaga jedynie zasilania co 2-3 lata. Na glebach słabych niezbędne jest regularne, coroczne nawożenie, a w niektórych przypadkach nawet kilkukrotne w ciągu sezonu.

Najczęściej możemy się spotkać z niedoborami azotu, co sprawa, że u roślin jest zahamowany wzrost i żółkną ich starsze liście. Przy braku potasu następuje słabsze kwitnienie i przebarwienia liści na purpurowo.

Nawozy ogrodnicze

Nawozy ogrodnicze to środki pochodzenie organicznego lub mineralnego, używane w uprawie roślin w celu zwiększenia wysokości i jakości plonowania. Wzbogacają one glebę w składniki pokarmowe niezbędne dla roślin, a także polepszają jej właściwości fizyczne, fizykochemiczne, chemiczne i biologiczne.

Wśród nawozów stosowanych w ogrodnictwie wyróżniamy następujące rodzaje: nawozy zielone; nawozy organiczne; nawozy mineralne.

gorczyca zielony nawoz Fot. Lesław Zimny

Nawozy zielone

Nawozy zielone to rośliny, których masę zieloną przekopuje się jako nawóz. Zazwyczaj rośliny przeznaczone na zielony nawóz uprawiamy na polu, często jako poplon lub międzyplon, a następnie wprowadzamy do gleby poprzez przekopanie lub przeoranie.

Nawozy zielone można stosować bez ograniczeń i pod każdą uprawę. Stosuje się je najczęściej w okresie późno letnim lub jesiennym po zbiorach.

Rośliny motylkowe (z rodziny bobowatych, np. łubin) oprócz swojej zielonej masy dodatkowo wiążą azot z powietrza kumulując go w korzeniach. Rozkładająca się zielona masa wzbogaca glebę o cenne związki próchniczne oraz łatwo przyswajalne dla roślin składniki pokarmowe. Do roślin poplonowych zalicza się:

  • łubin, peluszka, saradela, bobik, wyka (rodz. bobowatych)
  • gorczyca (rodz. kapustowatych)
  • gryka (rodz, rdestowatych)
  • facelia (rodz. ogórecznikowatych)
  • żyto (rodz. wiechlinowatych)

obornik nawoz organiczny fot. Manfred Antranias Zimmer - Pixabay.com Fot. Manfred Antranias Zimmer/Pixabay

Nawozy organiczne

Nawożenie organiczne jest zawsze nawożeniem podstawowym (z wyjątkiem niektórych upraw wieloletnich). Nawozy organiczne poprawiają właściwości fizyczne i biologiczne gleby oraz dostarczającym znaczną ilość składników pokarmowych wykorzystywanych przez rośliny. Do najważniejszych nawozów organicznych zaliczamy obornik i kompost, inne to np.: wióry i mączka z rogów, mączka z krwi, mączka z kości oraz nawóz koński, świński, kozi, owczy, kurzy i gołębi.

Nawozy organiczne wzbogacone w dodatkowy składnik mineralny noszą nazwę organiczno-mineralnych.

Zawarte w nich substancje organiczne i związki mineralne pozytywnie wpływają na wzrost i rozwój roślin. W przypadku zwiększonej dawki nie powodują przenawożenia roślin. Idealnie nadają się do upraw ekologicznych. Zawierają miliony pożytecznych mikroogranizmów glebowych – dzięki ich działalności związki pierwiastków chemicznych przekształcają się w formy dostępne dla roślin.

Fot. ©bildergala/Fotolia

Nawozy mineralne

Nawozy mineralne, tzw. sztuczne, mają ściśle określony skład. Ich podstawowymi i głównymi składnikami są azot (N), fosfor (P) i potas (K), dlatego też często nazywane są nawozami typu NPK.

Nawozy mineralne mogą być jedno, dwu lub wieloskładnikowe. Poza N-P-K zawierają także niezbędne do prawidłowego rozwoju mikroelementy: siarka, cynk, magnez, wapń, mangan, molibden, bor, miedź, kobalt, żelazo.

Nawozy mineralne służą szybkiemu zaopatrzeniu uprawianych roślin w potrzebne im mikro- i makroelementy. Stosowanie nawozów mineralnych niesie pewne ryzyko przenawożenia, dlatego też dawka powinna być starannie dobrana i w razie konieczności podzielona na kilka części.

Nawozy stosowane w uprawach amatorskich to najczęściej nawozy wieloskładnikowe. Najwygodniejsze w użyciu są nawozy wolno działające, które wystarczy zastosować tylko raz w roku na wiosnę.

 Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcia w tekście: Lesław Zimny/Wikimedia Commons, zdjęcia tytułowe: weerapat1003/Fotolia, maykal / Depositphotos

Obserwuj
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
Więcej na ten temat
50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
Komentarze

50+ prezentów na Mikołajki i Boże Narodzenie 2024 r. | Dla ogrodników i ich bliskich
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści