Logo
Logo
14
Do góry
Artykuł na: 6-9 minut

Rodzaje nawozów ogrodniczych

Poznaj podstawowe rodzaje nawozów ogrodniczych i dowiedz się jak je stosować. Tylko dzięki odpowiedniemu nawożeniu Twoje rośliny będą zdrowo i długo rosły.

Nawożenie roślin polega na wnoszeniu substancji pokarmowych do gleby w postaci nawozów. W większości ogrodów jest ono konieczne, gdyż szybko rosnące rośliny potrzebują wielu składników pokarmowych, których w glebie jest niewystarczająco.

Rośliny pobierają z gleby składniki pokarmowe niezbędne do wzrostu, kwitnienia i owocowania. Do niezbędnych dla roślin grup pierwiastków należą makro i mikroelementy.

  • Makroelementy: azot, fosfor, potas, wapń, magnez i siarka;
  • Mikroelementy: żelazo, cynk, miedź, bor, molibden i chlor.
   
 

Dowiedz się więcej o nawożeniu

   

Wszystkie makroelementy są potrzebne roślinom w dużych ilościach, mikroelementy w ilościach śladowych (jednak są bardzo ważne). Rośliny przede wszystkim potrzebują 3 podstawowych składników pokarmowych: azotu (N), fosforu (P) i potasu (K).

Azot jest szybko wymywany wgłąb głębszych warstw gleby i jego stałe uzupełnianie jest konieczne. Fosfor jest wolniej wymywany, ale często tworzy formy niedostępne dla roślin, a potas jest wolno wymywany i częściowo pozostaje w niej na kolejny sezon.


Najczęściej występują niedobory azotu - zahamowany wzrost i żółknięcie starszych liści oraz potasu - słabsze kwitnienie i przebarwienia liści na purpurowo.

Na glebach żyznych, zasobnych w substancje organiczne, większość roślin wymaga jedynie zasilania co 2-3 lata. Na glebach słabych niezbędne jest regularne, coroczne nawożenie, a w niektórych przypadkach nawet kilkukrotne w ciągu sezonu.

Nawozy ogrodnicze

Nawozy ogrodnicze - środki pochodzenie organicznego lub mineralnego, używane w uprawie roślin w celu zwiększenia wysokości i jakości plonowania. Wzbogacają one glebę w składniki pokarmowe niezbędne dla roślin, a także polepszają jej właściwości fizyczne, fizykochemiczne, chemiczne i biologiczne.

Wśród nawozów stosowanych w ogrodnictwie wyróżniamy następujące rodzaje: nawozy zielone; nawozy organiczne; nawozy mineralne.

gorczyca zielony nawóz fot. Lesław Zimny - Domena publiczna - Wikimedia Commons
fot. Lesław Zimny / Domena publiczna / Wikimedia Commons

Nawozy zielone

Nawozy zielone to rośliny, których masę zieloną przekopuje się jako nawóz. Zazwyczaj rośliny przeznaczone na zielony nawóz uprawiamy na polu, często jako poplon lub międzyplon, a następnie wprowadzamy do gleby poprzez przekopanie lub przeoranie. Nawozy zielone można stosować bez ograniczeń i pod każdą uprawę. Stosuje się je najczęściej w okresie późno letnim lub jesiennym po zbiorach.


Do tego celu wykorzystuje się rośliny poplonowe (łubin, bobik, wyka, peluszka, saradela, gorczyca, gryka, facelia, żyto), które dają dużą masę zieloną. Rośliny motylkowe (np. łubin) dodatkowo wiążą azot z powietrza kumulując go w swych korzeniach. Rozkładająca się masa zielona wzbogaca glebę o cenne związki próchniczne oraz łatwo przyswajalne dla roślin składniki pokarmowe.

obornik nawóz organiczny fot. Manfred Antranias Zimmer - Pixabay.com
fot. Manfred Antranias Zimmer - Pixabay.com

Nawozy organiczne

Nawożenie organiczne jest zawsze nawożeniem podstawowym (z wyjątkiem niektórych upraw wieloletnich). Nawozy organiczne poprawiają właściwości fizyczne i biologiczne gleby oraz dostarczającym znaczną ilość składników pokarmowych wykorzystywanych przez rośliny. Do najważniejszych nawozów organicznych zaliczamy obornik i kompost, inne to np.: wióry i mączka z rogów, mączka z krwi, mączka z kości oraz nawóz koński, świński, kozi, owczy, kurzy i gołębi.Nawozy organiczne wzbogacone w dodatkowy składnik mineralny noszą nazwę organiczno-mineralnych.

Zawarte w nich substancje organiczne i związki mineralne pozytywnie wpływają na wzrost i rozwój roślin. W przypadku zwiększonej dawki nie powodują przenawożenia roślin. Idealnie nadają się do upraw ekologicznych. Zawierają miliony pożytecznych mikroogranizmów glebowych - dzięki ich działalności związki pierwiastków chemicznych przekształcają się w formy dostępna dla roślin.

nawóz ogrodniczy mineralny fot. bildergala - Fotolia
fot. © bildergala - Fotolia

Nawozy mineralne

Nawozy mineralne, tzw. sztuczne, mają ściśle określony skład. Ich podstawowymi i głównymi składnikami są azot (N), fosfor (P) i potas (K), dlatego też często nazywane są nawozami typu NPK. Nawozy mineralne mogą być jedno, dwu lub wieloskładnikowe. Poza N-P-K zawierają także niezbędne do prawidłowego rozwoju mikroelementy: siarka, cynk, magnez, wapń, mangan, molibden, bor, miedź, kobalt, żelazo.

Nawozy mineralne służą szybkiemu zaopatrzeniu uprawianych roślin w potrzebne im mikro- i makroelementy. Stosowanie nawozów mineralnych niesie pewne ryzyko przenawożenia, dlatego też dawka powinna być starannie dobrana i w razie konieczności podzielona na kilka części. Nawozy stosowane w uprawach amatorskich to najczęściej nawozy wieloskładnikowe. Najwygodniejsze w użyciu są nawozy wolno działające, które wystarczy zastosować raz - wiosną.


 

Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, zdjęcie tytułowe: weerapat1003 - Fotolia.com

 

Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (7)
Ochrona roślin
Temat miesiąca
Ochrona roślin
Warto przeczytać
Twoja strona ogrodu