Róża 'Heidelberg' (Rosa 'Heidelberg') to wieloletnie pnącze należące do rodziny różowatych (Rosaceae). To odmiana wyselekcjonowana w 1959 r przez niemiecką kompanię W. Kordes Sohne. Roślinę charakteryzuje dość niski wzrost (jak na grupę róż pnących) - dorasta do 2 m wysokości i 1 m szerokości.
Róża 'Heidelberg' wytwarza grube pędy i błyszczące, sztywne liście. Najobficiej kwitnie w lecie (czerwiec-lipiec), ale kwiaty pojawiają się na roślinie, aż do października. Kwiaty są duże (o śr. 10 cm), pełne, pachnące i mają intensywnie czerwoną barwę. Owocem jest niełupka.
Uprawa róży 'Heidelberg'
Roślina lubi miejsca jasne i dobrze oświetlone (ale nie gorące oraz narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych). Z powodzeniem może rosnąć również w półcieniu.
Dobrze rośnie na większości typów podłoży - o ile nie są zbite, ciężkie, piaszczyste i szybko wysychające.
Zobacz więcej: Jak pielęgnować rabatę z różami
Róża jest mrozoodporna, ale jesienią warto ją kopczykować (aby dodatkowo zabezpieczyć przed mrozem).
W czasie sezonu wegetacyjnego lubi dokarmianie (również nawozami organicznymi).
W okresie suszy wymaga regularnego podlewania - najlepiej o poranku lub wieczorem.
Podstawowe cięcie wykonuje się wiosną, usuwając 1-2 stare pędy (tuż przy ziemi) a oprócz nich pędy słabe i chore. Pozostałe pędy powinno się przycinać nad 2-5 pąkiem.
Zastosowanie 'Heidelberg'
Różę 'Heidelberg' często wykorzystuje się jako dekorację altan czy ścian. Jest uprawiana na niskich podporach lub na szpalery bez podpór. Ładnie wygląda sadzona pojedynczo.
Zobacz także: Ogród porośnięty pnączami
fot. Ole Husby (ź: flickr.com.cc)