Tunbergia oskrzydlona (Thunbergia alata) to roślina należąca do rodziny akantowatych (Acanthaceae). Pochodzi z południowo-wschodniej Afryki a nazwę nadano jej na cześć szwedzkiego botanika Thunberga. W Polsce jest zwykle uprawiana jako jednoroczne pnącze.
Tunbergia oskrzydlona może dorastać do 3 m wysokości. Wytwarza małe sercowate liście i wiotkie pędy, które owijają się wokół podpór. Kwitnie od czerwca do października. Kwiaty są pojedyncze o barwie żółtej lub pomarańczowej z ciemnym oczkiem.
Wymagania i uprawa
Tunbergia oskrzydlona najlepiej rośnie na stanowiskach jasnych, dobrze oświetlonych i osłoniętych od mocniejszych podmuchów wiatru. Optymalne podłoże to gleba kompostowa, przepuszczalna, szybko nagrzewająca się. Roślina jest wrażliwa na niedobór wody – podłoże powinno być stale lekko wilgotne.
W czasie sezonu pnącze warto zasilać nawozami w płynie – wieloskładnikowymi lub dla roślin kwitnącyc, co dwa tygodnie.
Roślinę rozmnaża się przez wysiew nasion. Robi się to wczesną wiosną do inspektów, a później na miejsce stałe wysadza się ją w drugiej połowie maja.
Tunbergia świetnie nadaje się do sadzenia w pojemnikach. Mimo, że jest zwykle uprawiana jako roślina jednoroczna, można ją przezimować w chłodnym, jasnym pomieszczeniu. Do prawidłowego wzrostu wymaga podpór.
Zastosowanie
Tunbergia oskrzydlona jest najczęściej wykorzystywana do dekoracji balkonów i tarasów, jednak z powodzeniem może służyć również jako ozdoba ścian, murków i altan. Sadzona bezpośrednio w gruncie może pełnić funkcję rośliny okrywowej. W ojczyźnie występowania uchodzi za roślinę leczniczą.
Zdjęcia: M W, Alois Grundner/Pixabay, iVerde