Niecierpek Waleriana (Impatiens walleriana) należy do rodziny niecierpkowatych (Balsaminaceae). Gatunek pochodzi z Afryki. Nazwa wzięła się od owoców, które pękają nawet przy najmniejszym ruchu, uwalniając nasiona. W ojczyźnie pochodzenia niecierpek jest byliną, w polskim klimacie uprawia się go jako roślinę jednoroczną.
Ma pokrój kępiasty. Dorasta do 60 cm wysokości. Liście są owalne, ostro zakończone z ząbkowatymi brzegami. Kwiaty drobne (o śr. 2-4cm) mogą mieć różnorodną barwę (białą, różowe, czerwone, pomarańczowe, dwubarwne). Niecierpek kwitnie od maja do października. Owocem jest torebka.
Wymagania i uprawa
Niecierpek jest łatwy w uprawie. Dobrze znosi warunki lekkiego zacienienia a nawet pełnego cienia. Można uprawiać go nawet pod koroną drzew, chociaż wtedy kwitnie mniej obficie. Preferuje podłoża próchnicze lub piaszczysto-gliniaste, umiarkowanie wilgotne.
Sadzonki umieszcza się w gruncie po ostatnich przymrozkach (od drugiej połowy maja). Należy regularnie je podlewać (2-3 razy w tygodniu latem) i odchwaszczać. Roślina nie lubi zarówno przesuszenia jak i nadmiaru wody. Od późnej wiosny do końca lata warto stosować nawozy dla roślin o ozdobnych kwiatach.
Warto usuwać przekwitające kwiaty – to wydłuży okres kwitnienia.
Niecierpek Waleriana może być atakowany przez mszyce.
Zastosowanie
Niecierpki Waleriana to popularne rośliny wykorzystywane do obsadzania rabat. Roślinę można także uprawiać pod koroną drzew i w innych zacienionych miejscach, w których inne gatunki nie chcą rosnąć. Nadaje się także do uprawy pojemnikowej jako dekoracja balkonów, tarasów i kwietników.
zdjęcie: I, Thegreenj, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons