Goździk chiński (Dianthus chinensis) to roślina jednoroczna (rzadziej dwuletnia) należąca do rodziny goździkowatych (Caryophyllaceae). W środowisku naturalnym występuje w krajach azjatyckich (m.in. w Chinach i Nepalu). Roślina ma wzniesiony, kępiasty pokrój i zwykle dorasta do 40 cm wysokości. Liście są wąskie, lancetowate, ułożone na łodydze naprzeciwlegle.
Dość duże kwiaty o postrzępionych płatkach mają różnorodną barwę. W zależności od odmiany mogą być białe, różowe, czerwone, szkarłatne, wiśniowe lub dwukolorowe. Goździk chiński kwitnie od czerwca do września. Owocem jest torebka.
Zobacz także: Co posadzić gdy przekwitną kwiaty cebulowe?
Uprawa goździka chińskiego
Roślina najlepiej rośnie na stanowiskach słonecznych i ciepłych. Jest to gatunek dość tolerancyjny i niewymagający względem podłoża - jednak optymalne są gleby próchniczne i żyzne.
Goździk najlepiej rozmnażać przez wysiew nasion - w marcu lub kwietniu do inspektu. Sadzonki na miejsce stałe powinno się wysadzać w połowie maja. W czasie sezonu wegetacyjnego roślinę warto nawozić (nawozami z niską zawartością azotu) a w okresie susz - regularnie podlewać.
Szczególną opiekę należy zapewnić okazom uprawianym w pojemnikach. Po przekwitnieniu goździk warto przyciąć - wtedy może ponownie zakwitnąć jesienią. Roślina jest dość odporna na choroby i szkodniki.
Zastosowanie
Goździk chiński jest chętnie sadzony na rabaty. Roślinę można z powodzeniem uprawiać w pojemnikach - jako dekorację balkonów, altan, tarasów i wnętrz. Jest to jednocześnie jeden z najbardziej cenionych gatunków roślin na kwiat cięty.
Zdjęcie tytułowe: zoosnow / Pixabay