Pałczycha (Sauromatum) to roślina należąca do rodziny obrazkowatych (Araceae). W środowisku naturalnym występuje w Azji i Afryce. W Polsce jest mało znana - traktuje się ją jako ciekawostkę botaniczną. Osiąga wysokość do 60cm.

Wytwarza grube bulwy. Liście są atrakcyjne, dłoniaste, złożone z kilku do kilkunastu listków. Na ogonkach może pojawiać się "lamparci" wzór. Kwiaty mają oryginalny kształt i fioletowo-brązowo-żółtą barwę. Kwitną latem - przez jeden dzień. Wydzielają zapach zgnilizny, przyciągający muchy. Po przekwitnięciu pałczycha wytwarza główkowaty owocostan z prawie czarnymi nasionami.

Pałczycha - wymagania i uprawa:

Roślina pomimo nietypowego wyglądu i egzotycznego pochodzenia, nie jest zbyt trudna w uprawie. Lubi warunki półcieniste i żyzne, przepuszczalne gleby. Najlepiej uprawiać ją w pojemniku, gdyż nie przetrwa polskich zim. Można ją uprawiać w gruncie, ale bulwę należy wykopać przed nadejściem przymrozków.

Pałczychę zaleca się podlewać w czasie susz i sporadycznie dokarmiać (niewielkie dawki nawozu, z małą ilością azotu). Najłatwiej ją rozmnażać przez oddzielenie nowych bulw. Może być atakowana przez przędziorek.

Zastosowanie pałczychy:

Pałczychę w ogrodzie warto uprawiać jako soliter - ze względu na oryginalny wygląd. Znacznie efektywniejsza będzie jednak uprawa pojemnikowa. To dobra dekoracja balkonów (w czasie lata) oraz parapetów. W Indiach bulwy spożywa się jako warzywo.

zdjęcie: iBulb