Logo
Logo
Gardeners' world wrzesień - październik 2020
Do góry

Kalarepa prosto z ogródka

To mało znane warzywo otwiera przed dbającym o zdrowie ogrodnikiem mnóstwo kulinarnych doznań – można je gotować, dusić albo jeść na surowo.

Kalarepę najlepiej zbierać, gdy bulwy urosną do rozmiarów pomiędzy piłką golfową a tenisową – pozostawienie ich dłużej w ziemi sprawi, że będą twarde i łykowate. Przytnij bulwę tuż przy korzeniu i usuń najstarsze liście, aby roślina po zbiorze jak najdłużej pozostała świeża. Kalarepę można przechowywać w lodówce przez krótki czas (w dziurkowanej torebce). Najlepiej sukcesywnie wysiewać nasiona, ponieważ warzywo to nie nadaje się do długiego przechowywania. Można je zbierać do końca grudnia lub wcześniej, jeśli zauważysz, że liście zaczynają żółknąć...

   
Gardeners World Edycja Polska Pełny tekst możesz przeczytać w magazynie: Gardeners` World Edycja Polska - Listopad-Grudzień 2017
   
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników 2015

100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników

Odpowiadamy na trudne pytania

Budujemy Dom lipiec - sierpień 2020

Budujemy Dom

Dla budujących dom i wykonawców

Gardeners' World Edycja Polska wrzesień - październik 2020

Gardeners' World Edycja Polska

Najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

Czas na Wnętrze wrzesień 2020

Czas na Wnętrze

Od inspiracji do realizacji

Pakiet Gardeners' World Polska maj 2020

Pakiet Gardeners' World Polska

Najpopularniejszy magazyn ogrodniczy na Świecie!
Gardeners' World Edycja Polska wrzesień - październik 2020
Zamów z darmową dostawą do domu!