Logo
Logo

Uprawa rzodkiewek w ogrodzie | Co zrobić, żeby były duże?

Rzodkiewka to bardzo popularne warzywo korzeniowe o charakterystycznym pikantnym i lekko gorzkim smaku. Jest ona bardzo łatwa w uprawie i nie wymaga skomplikowanej pielęgnacji. Z uwagi na krótki okres wegetacyjny oraz odporność na lekkie przymrozki jest doskonałym warzywem do wczesnowiosennej uprawy.

Spis treści
Dlaczego warto uprawiać rzodkiewkę w ogrodzie? Jakie odmiany rzodkiewek polecane są do ogrodu? Gdzie kupić nasiona? Co lubi rzodkiewka? Jakie ma wymagania? Co zrobić, żeby rzodkiewka miała duże korzenie i nie rosła w liście? Jak, gdzie i kiedy wysiewać nasiona rzodkiewki do gruntu? Jak pielęgnować rzodkiewki po wysiewie?

Dlaczego warto uprawiać rzodkiewkę w ogrodzie?

Rzodkiewka (Raphanus sativus var. sativus) to najbardziej rozpoznawalna i najbardziej popularna odmiana rzodkwi zwyczajnej (Raphanus sativus). Z uwagi na łatwą i krótką uprawę jest jednym z najpopularniejszych warzyw uprawianych w przydomowych warzywnikach.

Zgrubiałe korzenie rzodkiewki są bardzo zdrowe - zawierają dużo witaminy C oraz węglowodany i glikozydy. W kuchni polskiej rzodkiewka wykorzystywana jest najczęściej do przyrządzania sałatek i jako składnik kanapek oraz element dekoracyjny potraw. Jest także niskokaloryczna, dlatego też polecana jest osobom na diecie. W krajach azjatyckich przyrządza się... rzodkiewki kiszone.

Polecane odmiany rzodkiewki

  • 'Agata' – odmiana wczesna o białej skórce i miąższu (wrażliwa na niedobór wody);
  • 'Przyborowska' – odmiana wczesna o zielono-białej skórce i miąższu;
  • 'Murzynka' – późna odmiana o czarnej skórce;
  • 'Carmen' – do uprawy całorocznej, odmiana o czerwonej skórce i białym miąższu;
  • 'Opolanka' – odmiana wczesna o wydłużonym czerwonym korzeniu i białej skórce;
  • 'Redhart' – odmiana b. późna o białej skórce i intensywnym różowym miąższu.

Wymagania rzodkiewki

Uprawa rzodkiewek w ogrodzie jest bardzo prosta i daje bardzo dobre efekty. Rzodkiewki są nisko wymagającymi roślinami, które mogą rosnąć w przyjaznych dla nich warunkach praktycznie w każdym rodzaju gleby.

Temperatura
Rzodkiewka lubi chłodne temperatury, więc uprawa najlepiej udaje się wczesną wiosną oraz późną jesienią. Optymalna temperatura wzrostu wynosi 10-15°C (jeśli jest wyższa – warzywo wytwarza pędy kwiatostanowe). Roślina nie toleruje mrozów, przemarza gdy temperatura jest niższa niż -5°C.

Światło
Lubi dużo światła – wtedy korzenie osiągają maksymalne rozmiary przy zachowaniu swoich walorów smakowych.

Woda
Bardzo ważne jest regularne, ale umiarkowane dostarczanie wody. Nadmiar wody powoduje bowiem słabe wybarwianie korzeni, a przy jej braku korzenie są „łykowate” i gorsze w smaku.

Gleba
Optymalne gleby są średnio lekkie, żyzne i próchnicze – wtedy wzrost przebiega prawidłowo a zbiór nie dostarcza problemów. Na glebach ciężkich dochodzi do deformacji korzeni. Roślina znosi lekkie zakwaszenie. Natomiast przypadku poważniejszego problemu z kwaśnym podłożem można wykonać wapnowanie nawet przed siewem (nie zaszkodzi to rzodkiewce).

Młode rzodkiewki w warzywniku
Fot. raspberryjam0314/Pixabay
Rzodkiewka gotowa do zbioru
Fot. Dirk (Beeki®) Schumacher

Uprawa i pielęgnacja rzodkiewki

Jedną z największych zalet rzodkiewki (oprócz oczywiście smaku) jest krótki okres wegetacyjny (korzenie są gotowe do zbioru po 4-6 tygodniach od wysiewu nasion). Dzięki temu można w szybkim czasie zaopatrzyć kuchnię w świeże warzywa, a samą roślinę można uprawiać zarówno jako przedplon jak i poplon, zagospodarowując puste miejsca w warzywniku.

Nasiona rzodkiewki wysiewa się wprost do gruntu zwykle już od marca (w chłodniejsze dni trzeba przykryć grzędy agrowłókniną) do sierpnia. Zaleca się przeprowadzać siew „na raty” - co kilkanaście dni. Zapewni to stałe zbiory. Oczywiście latem zachodzi ryzyko braku plonów ze względu na wysokie temperatury.

Optymalna odległość między rzędami wynosi ok. 20-30 cm. Po wykształceniu pierwszych liści właściwych należy dokonać przerywki rzodkiewki, pozostawiając sadzonki co kilka centymetrów.

Roślina należy do rodziny kapustowatych, dlatego nie powinno się siać jej w miejscach, gdzie uprzednio rosły inne warzywa kapustne. Negatywnie wpływają na nią również pomidory. Natomiast dobrym sąsiedztwem jest marchew, groch, ogórek i sałata. Roślina wydaje plon po 4-6 tygodniach od siewu (w zależności od odmiany i warunków).

Bardzo ważnym zabiegiem w uprawie rzodkiewki jest regularne podlewanie i spulchnianie gleby w międzyrzędziach. Warto stosować nawozy organiczne, np.: kompost, jednak należy unikać świeżego obornika. W uprawie rzodkiewki nawozy najlepiej stosować jeszcze przed siewem. Problemem w uprawie może być zgorzel siewek i czernienie korzeni.

Pamiętaj, aby usuwać chwasty, które mogłyby konkurować z rzodkiewkami o składniki odżywcze. Po kilku tygodniach powinny pojawić się zgrubiałe korzenie, które będziesz mógł zebrać i cieszyć się ich świeżym smakiem.

 Tekst: Michał Mazik, zdjęcie tytułowe: Meghan Schiereck/Unsplash, Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

Autor
Uprawa rzodkiewek w ogrodzie | Co zrobić, żeby były duże?
Uprawa rzodkiewek w ogrodzie | Co zrobić, żeby były duże?
Michał Mazik

Piszący ogrodnik, autor artykułów, kalendarzy i poradników ogrodniczych. Dawniej zakładał ogrody i produkował zieleń, dziś pisze o...ogrodach i produkcji zieleni. Tata na (prawie) cały etat. W ogrodzie uwielbia naturalność i dzikość. Popularyzuje ekologiczne metody pielęgnacji wszędzie tam, gdzie jest to możliwe. Zwolennik Zero Waste w domu i w ogrodzie.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (14)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl