Słodkość pomidorów mierzy się w skali Brixa, która określa procentową zawartość cukru w pomidorowym soku. Nazwa skali pochodzi od nazwiska XIX-wiecznego niemieckiego profesora chemii, który jako pierwszy mierzył gęstość soku owoców.
Na skali słodkości, według wskaźnika Brixa, od 6 do 11, najwyżej plasują się pomidorki koktajlowe – około 10–11, typu beefsteak osiągają stopień 6.
Pomidory zawierają flawonoidy, grupę antyoksydantów, obecne również w winie i herbacie, pomocnych w profilaktyce nowotworów. Pomidorki koktajlowe mają więcej flawonoidów niż inne rodzaje.
16–21°C to optymalna temperatura do wzrostu poziomu likopenu, upał powoduje spadek zawartości tego składnika.
Pomidory zawierają witaminy A, C i E – korzystne dla wzroku, stanu skóry i ochrony naczyń, antyoksydanty – jak likopen, oraz makroelementy, np. wapń i potas, które obniżają ciśnienie krwi...
Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Edycja Polska Styczeń-Luty 2016