Logo
Logo
8
Do góry

Wszystko o pomidorach - ciekawostki

Pomidory to arcyciekawe warzywa. Czy wiesz, że najsłodsze są pomidorki koktajlowe, a odmiana 'John Hawkins' zawiera najwięcej likopenu? Poznaj fascynujące fakty, które mało kto zna.

Słodkość pomidorów mierzy się w skali Brixa, która określa procentową zawartość cukru w pomidorowym soku. Nazwa skali pochodzi od nazwiska XIX-wiecznego niemieckiego profesora chemii, który jako pierwszy mierzył gęstość soku owoców.

Na skali słodkości, według wskaźnika Brixa, od 6 do 11, najwyżej plasują się pomidorki koktajlowe – około 10–11, typu beefsteak osiągają stopień 6.

Pomidory zawierają flawonoidy, grupę antyoksydantów, obecne również w winie i herbacie, pomocnych w profilaktyce nowotworów. Pomidorki koktajlowe mają więcej flawonoidów niż inne rodzaje.

16–21°C to optymalna temperatura do wzrostu poziomu likopenu, upał powoduje spadek zawartości tego składnika.

Pomidory zawierają witaminy A, C i E – korzystne dla wzroku, stanu skóry i ochrony naczyń, antyoksydanty – jak likopen, oraz makroelementy, np. wapń i potas, które obniżają ciśnienie krwi...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners' World Edycja Polska Styczeń-Luty 2016


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł do końca. Jeśli chcesz być na bieżąco z aktualnymi poradami ogrodniczymi i nowościami zapisz się do naszego newslettera!


To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (6)
100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników 2015

100 Odpowiedzi na Pytania Ogrodników

Odpowiadamy na trudne pytania

Budujemy Dom listopad - grudzień 2020

Budujemy Dom

Czasopismo budowlane dla budujących dom i wykonawców

Gardeners' World Edycja Polska styczeń - luty 2021

Gardeners' World Edycja Polska

Czasopismo ogrodnicze - najlepsze inspiracje i porady ogrodnicze

Czas na Wnętrze grudzień 2020 - styczeń 2021

Czas na Wnętrze

Magazyn wnętrzarski pełen inspiracji

Pakiet Gardeners' World Polska maj 2020

Pakiet Gardeners' World Polska

Wydanie specjalne: Własne Uprawy. Już dostępne!