Przełom lata i jesieni to w ogrodach wspaniały, barwny okres, a przy tym intensywny czas zbioru owoców i warzyw. We wrześniowym wydaniu magazynu Gardeners' World Edycja Polska publikujemy najpiękniej prezentujące się o tej porze gatunki ozdobne i inspirujące kompozycje – zarówno na rabaty, jak i do pojemników. Opisujemy trendy, które pojawiły się na Chelsea Flower Show 2025 oraz projekt "Dog Garden", który wzbudził wiele pozytywnych emocji, gdyż jako pierwszy w historii tej prestiżowej wystawy został stworzony z myślą o psach i człowieku, łącząc estetykę z funkcjonalnością.
Duży blok tematyczny poświęciliśmy w tym wydaniu roślinom jadalnym. Pokazujemy sposoby na wykorzystanie i przechowywanie papryczek chili oraz łatwe w uprawie odmiany bakłażanów. Zachęcamy też do sadzenia ziół. Zaglądamy do sadu w Longmeadow i pokazujemy uprawiane przez Monty'ego Dona jabłonie i grusze. Podpowiadamy, jak je prowadzić na małej przestrzeni i które odmiany warto wybrać, aby cieszyć się różnorodnością smaków. Na deser mamy jeszcze nietypową propozycję – przepisy z wykorzystaniem liści szczawiu.
W tym numerze polecam także interesujący tekst o szerszeniach, które wiele osób uważa za agresywne. Joanna Roczyńska stara się ocieplić wizerunek tego gatunku: opisuje jego zwyczaje, tłumaczy czym szerszenie się żywią i jak istotną rolę pełnią w środowisku.
Zapraszam do lektury!
Małgorzata Wójcik
Redaktor naczelna