Szczaw na słodko. Dwa przepisy na dania z liśćmi szczawiu

Szczaw na słodko. Przepisy na dania ze szczawiem - ciasto i pierogi

Szczaw najczęściej w kuchni wykorzystuje się do przyrządzenia zupy szczawiowej. Jednak jego smaczne liście i charakterystycznym smaku można też wykorzystać do nadziania pierogów lub jako farsz do kruchego ciasta. Poznaj dwa sprawdzone przepisy dr Małgorzaty Kalemby-Drożdż.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Wrzesień 2025
Przejrzyj i kup


Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Wrzesień 2025

Autorka artykułu
Dr biochemii, autorka kulinarnego bloga „Trochę Inna Cukiernia”. Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka kulinarno-botanicznej encyklopedii: „Jadalne kwiaty”.
Małgorzata Kalemba-Drożdż | Trochę Inna Cukiernia

Szczaw zwyczajny (Rumex acetosa) jest chwastem o wyjątkowo niskim poważaniu, choć nawet jako pogardzany element bieda-kuchni przedarł się do gastronomicznego kanonu w postaci zupy szczawiowej i sosu do mięs, za którymi, szczerze mówiąc, nigdy nie przepadałam. Przełomowym dla mnie momentem było odkrycie, że szczaw można jeść na słodko! Jego kwasota jest orzeźwiającym akcentem w deserach i wypiekach, który pełną mocą uderza w kubki smakowe, zapewniając niesamowite wrażenia.

Najlepiej zbierać młode, odziomkowe liście szczawiu – z roślin, które nie kwitną. Jeśli korzystasz ze szczawiu uprawnego, to mogą się czasem przydarzyć łykowate części, więc trzeba je usunąć przed obróbką liści.

Zwykle przy jedzeniu szczawiu pojawiają się obawy o ryzyko kamicy szczawianowej. Jednak jako biochemiczka chciałam zwrócić uwagę, że z powodu kamicy szczawianowej częściej cierpią osoby, które jedzą dużo mięsa, a nie osoby, które jedzą duże ilości roślin, nawet tych bogatych w szczawiany, jak soja, buraki czy szpinak.

Najwięcej kwasu szczawiowego produkuje nasza własna wątroba, szczególnie jeżeli zjadamy duże ilości mięsa, cukrów prostych, soli i przetworzonych tłuszczy, a ryzyko kamicy maleje, jeśli zjadamy duże ilości warzyw, owoców i ziół, które są zasobnym źródłem przeciwutleniaczy. Wchłanianie kwasu szczawiowego z roślin dodatkowo można jeszcze zmniejszyć, jeżeli łączymy je z produktami bogatymi w wapń, jak np. nabiał.

Dlatego nie bójmy się, od czasu do czasu, sięgać po szczaw i poeksperymentować z jego słodkim obliczem, bo może ominąć nas kilka kulinarnych zachwytów. Tak proste danie, jak pierogi ze szczawiem i cukrem potrafią nieźle zaskoczyć, bo nadzienie smakiem najbardziej przypomina szlachetne śliwki renklody, a nie jakieś tam liche zielsko.

Szczawiotka, czyli kruche ciasto ze szczawiem
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Szczawiotka
SKŁADNIKI: 300-500 g liści szczawiu, 2 łyżki cukru z wanilią; kruche ciasto: 300 g mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80 g cukru, 150 g masła, 3 żółtka; beza: 3 białka, 150 cukru, 1 łyżka soku z cytryny, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZEPIS: Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę zimnej wody, żeby masa związała. Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki. Szczaw umyj, sparz wrzątkiem, po czym dobrze odciśnij. Białka ubij z sokiem cytryny i szczyptą soli na sztywną pianę, dodając powoli cukier, aż uzyskasz sztywną pianę. Dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijaj.
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dużą blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwaj widelcem i rozłóż na nim odciśnięte liście szczawiu. Posyp cukrem z wanilią i na wierzch wyłóż pianę z białek. Piecz ok. 25 minut w 180°C. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz jeszcze 25 minut, aby podsuszyć bezę. Jeśli spód nadal będzie niedopieczony, znowu podnieś temperaturę i piecz jeszcze 15 minut.
Pierogi z nadzieniem ze szczawiu
Fot. Małgorzata Kalemba-Drożdż
Pierogi ze szczawiem
SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki, ok. 1 szklanki ciepłej wody, sól, ok. 1,5-2 l świeżych nieubitych, młodych liści szczawiu, cukier wg uznania, kwaśna śmietana lub masło do podania
PRZEPIS: Mąkę ze szczyptą soli zalej ciepłą wodą i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw pod przykryciem na pół godziny, żeby wystygło i spęczniało. Szczaw umyj, zalej wrzątkiem, aż zmieni kolor. Odcedź i dokładnie odciśnij, po czym lekko posiekaj. Ciasto rozwałkuj, wycinaj kółka, na każde kółko nakładaj porcję szczawiu, posyp cukrem i sklej brzegi. Pierogi wrzucaj na gotującą się osoloną wodę. Gotuj, aż wypłyną. Odcedź i podawaj ze śmietaną lub masłem.

Gardeners' World Edycja polska 9/2025  

Artykuł pochodzi z magazynu
Gardeners' World. Edycja Polska / Wrzesień 2025


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Wszyscy to czytają. A Ty?