Zobacz wrześniowy numer Gardeners’ World. Edycja Polska!
Obfitość warzyw i owoców, w ciepłych barwach i rabaty pełne kwiatów – to dobre strony września. Ale ten miesiąc niesie też coraz wyraźniej odczuwalne chłody, więc jeśli pogoda sprzyja, korzystajmy z uroków ostatnich dni lata. Podziwiajmy kwitnące byliny i krzewy oraz sadźmy rośliny, które jeszcze przez najbliższe tygodnie będą wyglądać efektownie. Gorzej wyglądające zakątki w szybki sposób można ożywić kompozycjami w donicach. Jeśli dysponujemy większą ilością miejsca i szukamy pomysłu na rabatę, która nie będzie wymagała zbyt dużych nakładów pracy, sięgnijmy po wrzosy i wrzośce lub gatunki wykorzystywane na rabatach preriowych. Efekt może być oszałamiający! Niezależnie od tego, czy nasz ogród jest duży czy mamy do dyspozycji wyłącznie pojemniki na tarasie, wrzesień to dobra pora na zakup cebul roślin kwitnących wiosną. Dlatego w tym wydaniu Josie przedstawia gotowe zestawienia oraz różne sposoby komponowania roślin z tej grupy, natomiast Andrew namawia do uprawy mało znanego, ale fantazyjnie wyglądającego czosnku sztyletowatego; rośliny, która potrafi się rozsiewać, więc po kilku latach, bez większego wysiłku wypełni rabaty swoimi kwiatami. Zbliżająca się jesień to okazja do opowieści o aromatycznych owocach. Monty z dumą prezentuje słodkie jabłka i gruszki, które uprawia w sadzie w Longmeadow. Zachwyca się ich różnorodnym smakiem, ale też tłumaczy, w jakiej formie prowadzi drzewka. Przekonuje, że nawet na małej przestrzeni znajdzie się dla nich miejsce. Argumentem dla osób jeszcze nieprzekonanych do sadzenia drzew owocowych może być ich spektakularne, wiosenne kwitnienie. Natomiast Rukmini wychwala warzywa, które oferują zupełnie inne smaki – papryczki chili. Dzieli się przepisami z ich wykorzystaniem i wyjaśnia, jak zachować je do wzmocnienia potraw w kolejnych miesiącach, gdy wrześniowa aura będzie już wspomnieniem. Małgorzata Wójcik |