Porządki pozimowe to nie tylko dbanie o rośliny, ale także o sprzęt oraz drewniane meble tarasowe. Pamiętam, aby przede wszystkim oczyścić wszystkie sekatory maścią ogrodniczą, aby nie przenosić potencjalnych chorób grzybowych na zdrowe drzewka. Jeżeli nie zrobiliście tego jeszcze jesienią, przed włożeniem ich do schowka, koniecznie nadróbcie to przed cięciem. Nie inaczej jest z meblami działkowymi. Moje są w pełni drewniane, które przetrwały ponad 20 lat. Konserwuje je i staram się zabezpieczać tak, aby służyły kolejne lata. Stosuję do tego jeden składnik, który również jest w pełni naturalny. Nie jestem zwolenniczką rattanu, dlatego to rozwiązanie jest dla mnie najodpowiedniejsze. Czy wiecie, że jest również genialny w kuchni? Sprawdźcie koniecznie, nie musicie dziękować!
Jak zrobić najlepszy impregnat do patelni żeliwnych?
Patelnie żeliwne oraz wykonane z tego samego materiału garnki, to inwestycja na lata. Często zdarza się, że są przekazywane z pokolenia na pokolenie, będąc doskonałym naczyniem dla kolejnych generacji. Dobrze zakonserwowane potrafią służyć latami, a potrawy w nich przygotowywane smakują wybornie.
Warto pamiętać, że należy je dobrze rozgrzewać, z niewielką ilością tłuszczu, na przykład smalcu. Przed pierwszym użyciem zawsze wskazywano, aby natłuścić je porządnie olejem lub oliwą. To dobra metoda, jednak poznałam znacznie skuteczniejszą.
Dziadek zawsze przecierał je szmatką nasączoną płynnym woskiem pszczelim. Nakładał równomiernie, na całej powierzchni. To świetny impregnat, który zapobiega tworzeniu się odprysków i rdzy. Możecie roztopić w garnuszku niewielką ilość wosku - może być taki ze świeczki lub w formie granulek. Potrzyjcie naczynie i pozostawcie na kilkanaście godzin do wchłonięcia. Wypolerujcie szmatką i gotowe!
Co zrobić, aby patelnia żeliwna nigdy nie zardzewiała?
Dobrze traktowana patelnia żeliwna będzie nam służyła przez kolejne lata. Niestety w wielu przypadkach zapominamy, jak ważne jest, aby nie pozostawała mokra. Dodatkowo, nie czyśćmy jej chemicznymi detergentami, które mogą negatywnie wpłynąć na jej strukturę, a późniejszy smak potraw.
Po każdorazowym wyczyszczeniu, należy dokładnie naolejować ją tak, aby miała powierzchnię ochronną. Jeżeli patelnia jest zabrudzona oraz znajdują się na niej przypalenia, najlepszą metodą jest nałożenie soli gruboziarnistej na gąbeczkę i przetarcie. Możecie zrobić to kilkukrotnie.
Na koniec najważniejsza czynność - wlewamy olej lub smalec na jej powierzchnię i smarujemy. Dzięki temu zapobiegniemy ryzyku rdzy. Naczynia żeliwne zawsze przecieramy do sucha z nagromadzonej wilgoci. Pozostawianie ich na długie godziny do namoczenia w zlewie jest najgorszym rozwiązaniem dla tego surowca.
Zdjęcie tytułowe: Batjaket/Lui Shtein /Adobe Stock