Nać marchewki – eliksir młodości!
Znajdziemy w niej: witaminy A i K, magnez, potas, wapń, związki fenolowe i karotenoidy (antyoksydanty), chlorofil i inne rodzaje przeciwutleniaczy. Sok z nacią doskonale oczyszcza organizm, likwiduje nieświeży oddech, ma działanie odtruwające, moczopędne i usuwające obrzęki, wzmacnia odporność, wpływa pozytywnie na krążenie, nerki, ciśnienie krwi, trawienie i zdrowie oczu. Szczególne bogactwo antyoksydantów sprzyja zahamowaniu procesów starzenia się komórek – pod tym względem nać z marchwi to prawdziwy skarb!
Przepis na sok z naci marchewki
Składniki
- 1 szklanka naci z marchwi
- 2 pomarańcze
- cząstka imbiru
Przygotowanie
Po dokładnym umyciu, składniki na przemian wkładamy do wolnoobrotowej wyciskarki do soków.
Źródło: Kuvings, zdjęcie: @pysznieczyprzepysznie