Tak smakuje jesień!
- Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie daje nam jesień, i przenieśmy jej barwy na talerz naszych maluchów – z korzyścią dla ich zdrowia fizycznego i psychicznego. Przygotujmy dania razem z dziećmi, bawiąc się w kolory, i zachęćmy je, poprzez zabawę, do wspólnych posiłków – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na jesienne dania z warzyw i owoców!
Przepis na pieczone buraki z kozim serkiem
Składniki
- 4-5 buraków
- pół pęczka natki pietruszki
- 1 mała czerwona cebula
- kozi serek twarożkowy
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
Przygotowanie
- Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową ze świeżymi ziołami i pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godziny.
- Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w cząstki.
- Wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, dodajemy olej i przyprawy, mieszamy.
- Na wierzchu układamy kozi ser w kawałkach, posypujemy natką i podajemy z kromką ciemnego pieczywa.
Smacznego!
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/ |