Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
48
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Kiszony topinambur | Przepis Sebastiana Kulisa

Przepis na kiszony topinambur pochodzi z książki Sebastiana Kulisa – pt. "Ogród na cztery pory roku".

 

Jak jeść topinambur?

Długo zajęło mi znalezienie najlepszego sposobu na przygotowanie tego warzywa tak, by faktycznie było smaczne. Chociaż purée z topinamburu to nie mój smak, to już ten pieczony – jak najbardziej. Zimą lubię piec inne warzywa korzeniowe – seler, marchew, pietruszkę, ziemniaki, bataty i topinambur kroję w podobnej wielkości kawałki i mieszam z 2–3 łyżkami oliwy, łyżką miodu, 3–4 wyciśniętymi ząbkami czosnku, 3–4 łyżkami sosu sojowego i tymiankiem. Do tego daję sos przyrządzony na bazie majonezu, jogurtu, soku z limonki i posiekanego koperku, pietruszki lub kolendry.

A sam topinambur? Najpyszniejszy jest kiszony – w zalewie jak np. do kiszonych ogórków. Chrupiący, kwaskowy jest po prostu wspaniały. Jak dla mnie topinambur jest właśnie po to, by go kisić.

Przepis na kiszony topinambur

Składniki

  • solanka: 1 l wody i czubata łyżka soli
  • ok. 1 kg topinamburów
  • 2–3 liście laurowe
  • 3–4 ziarna ziela angielskiego
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 4–5 ząbków czosnku
  • do wyboru: liść chrzanu, dębu, wiśni, czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Topinambury wyszoruj szczotką, by pozbyć się ziemi.
  2. Czosnek zgnieć i pozostaw w łupinie.
  3. Układaj topinambury w słoiku, wkładając między nie pokrojony chrzan, czosnek, liście i przyprawy.
  4. W osobnej misce wymieszaj wodę z solą, tak by się zupełnie rozpuściła.
  5. Zalej wodą warzywa i odstaw minimum na tydzień.

Smacznego!

Więcej praktycznych porad ogrodniczych, ciekawostek o roślinach i pomysłów na ogród znajdziesz w książce Sebastiana Kulisa pt. "Ogród na cztery pory roku"!

Ogród na 4 pory roku - książka Sebastiana Kulisa
Sebastian Kulis, autor bloga Roślinne Porady, zabiera nas w roczną podróż po swoim ogrodzie.
Kup książkę online!
Tagi
Newsletter
Zapisz się na newsletter, aby otrzymywać od nas bezpłatne porady ogrodnicze!
Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Nowe treści

 

Ważne tematy
Lista zakupów
Nowe rośliny w katalogu
Zostań redaktorem!

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.


Komentarze

ŚWIĘTA
Na czasie
ŚWIĘTA
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 48, Sentencja nr:7
Tydzień 48, Sentencja nr:7
Większość bylin na rabacie powinna być zabezpieczona przed mrozem. Dowiedz się, które to rośliny oraz jak ochronić je przed zimą.
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Tydzień 48, Sentencja nr:6
Zimą rośliny balkonowe są szczególnie narażone na przemarzanie, gdyż ich korzenie osłonięte są jedynie doniczką i cienką warstwą ziemi. Trzeba je zabezpieczyć przed mrozem.
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Tydzień 48, Sentencja nr:5
Posadzone młode egzemplarze są szczególnie narażone na działanie mrozu, zatem chcąc cieszyć się ich urokiem w następnych latach należy pamiętać o bardzo dokładnym zabezpieczeniu ich przed zimą.
Tydzień 48, Sentencja nr:3
Tydzień 48, Sentencja nr:3
Z trawnika należy systematycznie usuwać opadające liście. W tym celu oprócz zwykłych grabi możemy użyć tzw. miotłograbi o miękkich, sprężystych zębach lub odkurzacza ogrodowego.
Tydzień 48, Sentencja nr:2
Tydzień 48, Sentencja nr:2
Przykryjmy miejsca, gdzie we wrześniu lub październiku zostały posadzone cebulki roślin kwitnących wiosną. Najlepsza do tego celu będzie kora lub torf (warstwa grubości 2–4 cm), gałązki świerkowe, suche liście lub słoma.
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Tydzień 48, Sentencja nr:1
Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, czyścimy narzędzia ogrodowe, dokonujemy ich przeglądu, zmieniamy płyny, świece, oddajemy noże do ostrzenia. Czyścimy i chowamy węże ogrodowe oraz meble ogrodowe.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu