Prymulki na talerzu – pierwiosnki do jedzenia?

Prymulki na talerzu congerdesign Pixabay

Pytanie czytelnika: Czy to prawda, że liście i kwiaty pierwiosnków są jadalne? Słyszałam, że można z nich także robić wino.

Posłuchaj
00:00
14

Jak wykorzystać pierwiosnki w kuchni?

Walory smakowe pierwiosnka zostały w pełni docenione przez Anglików którzy wykorzystywali i wciąż wykorzystują roślinę w kuchni: młode pędy i kwiaty - do przyrządzania sałatek, liście - do zupy typu szczawiowej, sproszkowany korzeń o anyżkowym aromacie - do przyprawiania mięs, a żółte kwiaty do produkcji wina, które do dziś cieszy się wielką renomą w całym kraju.

Pierwiosnek jest źródłem witaminy C - kilka młodych listków wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu.

Przepis na wino z pierwiosnków

Wino pierwiosnkowe - XIX wieczny angielski przepis: 8,5 litra wody, 0,75kg cukru i sok z 4 cytryn należy zagotować. Wrzącym płynem zalać należy 1,5kg świeżych kwiatów pierwiosnka lub 0,5kg suszonych. Po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po dwóch dniach przecedzić i wygnieść, następnie dodać jeszcze 1kg cukru.

Opracowanie na podstawie materiałów od Colour Your Life, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Jak wybrać grill idealny? Zwróć uwagę na modele gazowe i ich niesamowite funkcje
Testujemy w naszym ogrodzie
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Nasz sklep ogrodniczy
Tagi
Najnowsze treści