Prymulki na talerzu – pierwiosnki do jedzenia?

Prymulki na talerzu congerdesign Pixabay

Pytanie czytelnika: Czy to prawda, że liście i kwiaty pierwiosnków są jadalne? Słyszałam, że można z nich także robić wino.

Posłuchaj
00:00
14

Jak wykorzystać pierwiosnki w kuchni?

Walory smakowe pierwiosnka zostały w pełni docenione przez Anglików którzy wykorzystywali i wciąż wykorzystują roślinę w kuchni: młode pędy i kwiaty - do przyrządzania sałatek, liście - do zupy typu szczawiowej, sproszkowany korzeń o anyżkowym aromacie - do przyprawiania mięs, a żółte kwiaty do produkcji wina, które do dziś cieszy się wielką renomą w całym kraju.

Pierwiosnek jest źródłem witaminy C - kilka młodych listków wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu.

Przepis na wino z pierwiosnków

Wino pierwiosnkowe - XIX wieczny angielski przepis: 8,5 litra wody, 0,75kg cukru i sok z 4 cytryn należy zagotować. Wrzącym płynem zalać należy 1,5kg świeżych kwiatów pierwiosnka lub 0,5kg suszonych. Po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po dwóch dniach przecedzić i wygnieść, następnie dodać jeszcze 1kg cukru.

Opracowanie na podstawie materiałów od Colour Your Life, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jak stworzyć zaczarowany ogród pełen światła, ruchu i niepowtarzalnego klimatu? Odkryj magię z Aurora Garden
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy