Jak wykorzystać pierwiosnki w kuchni?
Walory smakowe pierwiosnka zostały w pełni docenione przez Anglików którzy wykorzystywali i wciąż wykorzystują roślinę w kuchni: młode pędy i kwiaty - do przyrządzania sałatek, liście - do zupy typu szczawiowej, sproszkowany korzeń o anyżkowym aromacie - do przyprawiania mięs, a żółte kwiaty do produkcji wina, które do dziś cieszy się wielką renomą w całym kraju.
Przepis na wino z pierwiosnków
Wino pierwiosnkowe - XIX wieczny angielski przepis: 8,5 litra wody, 0,75kg cukru i sok z 4 cytryn należy zagotować. Wrzącym płynem zalać należy 1,5kg świeżych kwiatów pierwiosnka lub 0,5kg suszonych. Po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po dwóch dniach przecedzić i wygnieść, następnie dodać jeszcze 1kg cukru.
Opracowanie na podstawie materiałów od Colour Your Life, zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay