Logo
Logo
3
Do góry
Artykuł na: minutę

Prymulki na talerzu - pierwiosnki do jedzenia?

Pytanie czytelnika: Czy to prawda, że liście i kwiaty pierwiosnków są jadalne? Słyszałam, że można z nich także robić wino.

Walory smakowe pierwiosnka zostały w pełni docenione przez Anglików którzy wykorzystywali i wciąż wykorzystują roślinę w kuchni: młode pędy i kwiaty - do przyrządzania sałatek, liście - do zupy typu szczawiowej, sproszkowany korzeń o anyżkowym aromacie - do przyprawiania mięs, a żółte kwiaty do produkcji wina, które do dziś cieszy się wielką renomą w całym kraju. Pierwiosnek jest źródłem witaminy C - kilka młodych listków wystarczy, aby zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu.

Wino pierwiosnkowe - XIX wieczny angielski przepis: 8,5 litra wody, 0,75kg cukru i sok z 4 cytryn należy zagotować. Wrzącym płynem zalać należy 1,5kg świeżych kwiatów pierwiosnka lub 0,5kg suszonych. Po ochłodzeniu zadać zaczynem drożdży, po dwóch dniach przecedzić i wygnieść, następnie dodać jeszcze 1kg cukru.

Opracowanie na podstawie materiałów od Colour Your Life
zdjęcie tytułowe: congerdesign/Pixabay

Może to Cię zainteresuje...
Pielęgnacja ogrodu
Temat miesiąca
Pielęgnacja ogrodu
Partner:
Partner
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.