Przepis na frużelinę z owoców
Składniki
250 g owoców (wiśnie, jagody, maliny, truskawki)
2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Przygotowanie
- Na początku zalewamy żelatynę 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
- Następnie zabieramy się za owoce, mieszamy je cukrem w rondlu i stawiamy na średnim ogniu, podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści.
- Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
- Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
- Gotową, rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
- Kiedy frużelina będzie miała już konsystencję żelu, nie pozostaje nam nic innego jak ją ostudzić i przelać do słoika.
- Po cierpliwym odczekaniu mikstura będzie gotowa do położenie jej na gofrach i delektowania się smakiem!
Smacznego!
Źródło: Delecta