Logo
Logo
3
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Frużelina z owoców – idealna do deserów!

Zobacz prosty przepis na frużelinę, czyli owoce w żelu, które idealnie komponują się ciastami, lodami, goframi i innymi deserami!

 

Przepis na frużelinę z owoców

Składniki

250 g owoców (wiśnie, jagody, maliny, truskawki)
2 łyżki cukru (w zależności od słodyczy wybranych owoców)
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

Przygotowanie

  1. Na początku zalewamy żelatynę 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia.
  2. Następnie zabieramy się za owoce, mieszamy je cukrem w rondlu i stawiamy na średnim ogniu, podgrzewając do momentu, aż cukier się rozpuści.
  3. Dodajemy sok z cytryny i wodę wymieszaną z mąką ziemniaczaną.
  4. Całość energicznie i dokładnie mieszamy, zagotowujemy i zdejmujemy z palnika.
  5. Gotową, rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorących owoców i mieszamy, a następnie ponownie ustawiamy na małym ogniu i mieszamy, do momentu aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
  6. Kiedy frużelina będzie miała już konsystencję żelu, nie pozostaje nam nic innego jak ją ostudzić i przelać do słoika.
  7. Po cierpliwym odczekaniu mikstura będzie gotowa do położenie jej na gofrach i delektowania się smakiem!

Smacznego!

Źródło: Delecta

Tagi
To Cię zainteresuje
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
Twoja strona ogrodu