Logo
Logo
47
Okazje

Przepyszna tarta z letnimi owocami jagodowymi

W tym pysznym przepisie kryją się najsmaczniejsze owoce lata. Do tej kruchej tarty z mąki orkiszowej możesz dodać sezonowe owoce jagodowe: maliny, jeżyny, jagody lub borówki.

 

Przepis na tartę z owocami

Składniki

  • 230 g mąki orkiszowej razowej
  • 60 g cukru pudru
  • 150 g masła
  • szczypta soli
  • 500 g malin (można je zastąpić jeżynami, jagodami lub borówkami). Jeżeli były mrożone, odcedź je przed pieczeniem
  • 6 łyżek miodu lub dowolnego słodkiego syropu (np. malinowego, truskawkowego, wiśniowego)
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Wymieszaj składniki na ciasto i odstaw do lodówki na pół godziny.
  2. Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 5-7 minut o temp. 180 stopni C.
  3. Owoce wymieszaj z syropem i mąką ziemniaczaną.
  4. Następnie masę owocową przełóż na podpieczony spód tarty, resztę ciasta rozwałkuj i połóż na owoce do dekoracji (możesz zrobić kratkę lub inny wzór).
  5. Tartę włóż do piekarnika i piecz ciasto do czasu, aż delikatnie zbrązowieje (około 15 minut).

Smacznego!

Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/

 

Dowiedz się więcej
 



Zobacz także
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu