Przepis na tartę z owocami
Składniki
- 230 g mąki orkiszowej razowej
- 60 g cukru pudru
- 150 g masła
- szczypta soli
- 500 g malin (można je zastąpić jeżynami, jagodami lub borówkami). Jeżeli były mrożone, odcedź je przed pieczeniem
- 6 łyżek miodu lub dowolnego słodkiego syropu (np. malinowego, truskawkowego, wiśniowego)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Wymieszaj składniki na ciasto i odstaw do lodówki na pół godziny.
- Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż na blachę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 5-7 minut o temp. 180 stopni C.
- Owoce wymieszaj z syropem i mąką ziemniaczaną.
- Następnie masę owocową przełóż na podpieczony spód tarty, resztę ciasta rozwałkuj i połóż na owoce do dekoracji (możesz zrobić kratkę lub inny wzór).
- Tartę włóż do piekarnika i piecz ciasto do czasu, aż delikatnie zbrązowieje (około 15 minut).
Smacznego!
Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, której organizatorem jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych, sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/ |