Logo
Logo

Kanapka z aroniową szynką – oryginalna przekąska

Na koniec sezonu warto zaserwować na śniadanie coś wyjątkowego, koniecznie z dodatkiem owoców. Aronia nadaje się do tego doskonale. Podwójnie podkręcone aronią kanapki z domową szynką w aroniowej marynacie oraz z aroniowym majonezem wyraźnie pasują do złotej polskiej jesieni. Taki talerz to bomba witamin na najbliższe miesiące i pożywny start na każdy dzień.

Przepis na kanapkę z aroniową szynką

Czas przygotowania: 60 min

Składniki

  • 200 g aronii
  • 500 g szynki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1/2 jabłka
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 ogórka
  • 3 kolorowe pomidorki
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ łyżeczki błonnika z aronii
  • 2 kromki ulubionego chleba

Przygotowanie

  1. Szynkę oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni po minucie z obu stron.
  2. Szalotkę, czosnek i papryczkę kroimy w plastry, smażymy na oleju przez 2 minuty.
  3. Dorzucamy starte na tarce jabłko i aronię.
  4. Dusimy 10 minut, na koniec dodajemy tymianek, ocet i cukier. Miksujemy na gładką masę.
  5. Szynkę obtaczamy w marynacie. Pieczemy przez 45 minut w zamkniętym naczyniu w temp 185 stopni z termoobiegiem.
  6. Studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
  7. Kromki pieczywa smarujemy majonezem, wykładamy na nie cienko pokrojone plastry szynki.
  8. Połowę talerza wypełniamy warzywami pokrojonymi cienkie słupki i pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (2)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl