Przepis na kanapkę z aroniową szynką
Czas przygotowania: 60 min
Składniki
- 200 g aronii
- 500 g szynki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- 1 szalotka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- 1/2 jabłka
- sól i pieprz
- 2 łyżki brązowego cukru
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 marchewki
- 1/2 cukinii
- 1/2 ogórka
- 3 kolorowe pomidorki
- 2 łyżki majonezu
- ½ łyżeczki błonnika z aronii
- 2 kromki ulubionego chleba
Przygotowanie
- Szynkę oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na oleju na mocno rozgrzanej patelni po minucie z obu stron.
- Szalotkę, czosnek i papryczkę kroimy w plastry, smażymy na oleju przez 2 minuty.
- Dorzucamy starte na tarce jabłko i aronię.
- Dusimy 10 minut, na koniec dodajemy tymianek, ocet i cukier. Miksujemy na gładką masę.
- Szynkę obtaczamy w marynacie. Pieczemy przez 45 minut w zamkniętym naczyniu w temp 185 stopni z termoobiegiem.
- Studzimy i wkładamy na noc do lodówki.
- Kromki pieczywa smarujemy majonezem, wykładamy na nie cienko pokrojone plastry szynki.
- Połowę talerza wypełniamy warzywami pokrojonymi cienkie słupki i pomidorkami pokrojonymi w ćwiartki.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"