Logo
Logo

Truskawki z młodymi warzywami i makrelą – wyjątkowe połączenie!

Zapraszamy Was na nadmorski grill. Nieoczywisty wybór padł na dość tłustą i aromatyczną makrelę, którą znamy w polskiej kuchni głównie w wersji wędzonej. Surowa ryba wypełniona aromatycznymi ziołami, dodatkowo podkręcona słodko-kwaśnymi nutami truskawek. Przyznacie, że to nieoczywiste połączenie? A z pewnością ciekawa alternatywa na weekendowego grilla!

Przepis na makrelę z młodymi warzywami i truskawkami

Czas przygotowania: 35 min

Składniki

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • 10 młodych, małych ziemniaczków
  • 100 g truskawek
  • koperek
  • masło
  • 2 makrele
  • kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
  • gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
  • cytryna

Przygotowanie

  • Fasolce obcinamy twarde koncówki;
  • ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości;
  • w tym czasie myjemy makrelę, w jej środek wkładamy kilka gałązek tymianku, na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła, skrapiamy cytryną, obsypujemy solą i pieprzem;
  • grillujemy po 8-10 min z każdej strony;
  • truskawki kroimy na ósemki;
  • pod koniec pieczenia makreli, ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z masłem i chwilę rumienimy skórkę;
  • fasolkę, ziemniaki i truskawki układamy na połowie talerza. Polewamy je masłem i posypujemy koperkiem;
  • na drugą połowę kładziemy makrelę. Obok talerza proponujemy kompot truskawkowy!

Gotowe!


Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Komentarze

Dodaj komentarz

 

 
Powiązane rośliny
Zobacz więcej
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Twoja strona ogrodu