Truskawki z młodymi warzywami i makrelą – wyjątkowe połączenie!
Zapraszamy Was na nadmorski grill. Nieoczywisty wybór padł na dość tłustą i aromatyczną makrelę, którą znamy w polskiej kuchni głównie w wersji wędzonej. Surowa ryba wypełniona aromatycznymi ziołami, dodatkowo podkręcona słodko-kwaśnymi nutami truskawek. Przyznacie, że to nieoczywiste połączenie? A z pewnością ciekawa alternatywa na weekendowego grilla!
Przepis na makrelę z młodymi warzywami i truskawkami
Czas przygotowania: 35 min
Składniki
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- 10 młodych, małych ziemniaczków
- 100 g truskawek
- koperek
- masło
- 2 makrele
- kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
- gruboziarnista sól i świeżo mielony pieprz
- cytryna
Przygotowanie
- Fasolce obcinamy twarde koncówki;
- ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości;
- w tym czasie myjemy makrelę, w jej środek wkładamy kilka gałązek tymianku, na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła, skrapiamy cytryną, obsypujemy solą i pieprzem;
- grillujemy po 8-10 min z każdej strony;
- truskawki kroimy na ósemki;
- pod koniec pieczenia makreli, ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z masłem i chwilę rumienimy skórkę;
- fasolkę, ziemniaki i truskawki układamy na połowie talerza. Polewamy je masłem i posypujemy koperkiem;
- na drugą połowę kładziemy makrelę. Obok talerza proponujemy kompot truskawkowy!
Gotowe!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw,
kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"
Komentarze