Herbata / napar z trawy cytrynowej
Palczatka cytrynowa znana powszechnie jako trawa cytrynowa to wyjątkowa roślina, która znalazła bardzo szerokie zastosowanie w różnych branżach począwszy od kosmetycznej, a na kulinarnej kończąc.
Co zawiera?
Ceniona jest ze względu na cytral (organiczny związek chemiczny z grupy aldehydów, produkt utlenienia geraniolu lub nerolu z grupy niepierścienowych terpenów. Związek ten posiada intensywny zapach przypominający cytrynę), który jest substancją przede wszystkim o charakterze zapachowym.
W krajach azjatyckich jest traktowana przede wszystkim jako przyprawa, która nadaje potrawom delikatną kwaśno-imbirową nutę. Warto jednak wiedzieć, że cieszy się również wieloma właściwościami zdrowotnymi, a jej regularne spożywanie może mieć zbawienny wpływ na cały organizm.
Jest przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C, która odgrywa niebagatelną rolę w ludzkim organizmie. Dostarcza witaminy B1, która z kolei wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz immunologicznego. W składzie trawy cytrynowej nie brakuje również kwasu foliowego, witaminy A oraz potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu i sodu.
Jak przygotować herbatkę? Przepis na napar z trawy cytrynowej
Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Wystarczy wsypać trzy łyżki suszu do standardowej wielkości kubka i zalać wrzątkiem. Po upływie siedmiu minut napar będzie gotowy do spożycia.
Właściwości zdrowotne | Dlaczego warto pić?
- Napar z trawy cytrynowej to doskonała propozycja dla osób, które zmagają się z problemami trawiennymi. Regularne picie naparu usprawnia przemianę materii i zapobiega pojawianiu się wielu dolegliwości pokarmowych.
- Nie od dziś wiadomo, że przewód pokarmowy bywa ulubionym miejscem pobytu różnego rodzaju pasożytów i bakterii. Picie naparu z palczatki cytrynowej pomaga zwalczać tego rodzaju nieproszonych gości. Działa oczyszczająco i pobudzająco.
- Badania dowodzą, że palczatka cytrynowa wspomaga pracę mózgu, dbając o zdolność koncentracji i pobudzając do produktywnej pracy.
- Ze względu na mnogość minerałów oraz samej witaminy C jest zalecana osobom zmagającym się z silnymi przeziębieniami. Stosowana na co dzień, może być traktowana jako profilaktyka zapobiegająca grypie oraz infekcjom, które tak często nas dotykają w sezonie jesienno-zimowym.
Tekst: Redakcja ZielonyOgrodek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: topntp / Depositphotos