Przepis na sushi z ogórkiem
Składniki
- 200 gr ryżu do sushi
- 250 ml wody
- 1 ogórek
- Dwie łyżki octu ryżowego
- Jedna łyżeczka cukru
- Jedna łyżeczka prażonego sezamu
- Dwie łyżki sosu sojowego
- Dwa arkusze wodorostów nori
- Mata rolowana
Przygotowanie
- Ryż do sushi dokładnie umyj. Powtórz to około pięć razy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie odcedź do wyschnięcia.
- Umieść ryż w garnku z wodą. Ugotuj bez dodawania przypraw. Gdy większość wody wyparuje, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek na 15 minut.
- Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut bez odsłaniania. Ryż powinien być niezbyt suchy, lekko wilgotny.
- Przełóż ryż do szklanej brytfanny. Rozłóż ryż na całej powierzchni, nie miażdżąc go. Wymieszaj ocet z cukrem i polej nim ryż.
- Odstaw jeszcze na 10 minut.
- Umieść arkusz wodorostów nori na wierzchu maty. Zmocz ręce odrobiną wody z octem ryżowym. Następnie połóż warstwę ryżu na arkuszu wodorostów. Rozłóż nasiona sezamu na ryżu.
- Na ryżu połóż dwa paski ogórka o grubości 1,5 cm. Zacznij zwijać maki.
- Pokrój 8 rolek podobnej wielkości i podawaj maki z ogórkiem i sosem sojowym.
Smacznego!
Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy. Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: Facebook, Instagram, Twitter, YouTube. |