Logo
Logo
Okazje

Sushi z ogórkiem – proste i smaczne!

Sushi z ogórkiem może być idealnym wyzwaniem zwłaszcza dla tych, którzy dopiero uczą się przyrządzać sushi, ale spokojnie, bardziej zaawansowani też będą zachwyceni! 

 

Przepis na sushi z ogórkiem 

Składniki 

  • 200 gr ryżu do sushi
  • 250 ml wody
  • 1 ogórek
  • Dwie łyżki octu ryżowego
  • Jedna łyżeczka cukru
  • Jedna łyżeczka prażonego sezamu
  • Dwie łyżki sosu sojowego
  • Dwa arkusze wodorostów nori
  • Mata rolowana

Przygotowanie 

  1. Ryż do sushi dokładnie umyj. Powtórz to około pięć razy, aż woda będzie przezroczysta. Następnie odcedź do wyschnięcia.
  2. Umieść ryż w garnku z wodą. Ugotuj bez dodawania przypraw. Gdy większość wody wyparuje, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek na 15 minut.
  3. Zdejmij z ognia i odstaw na 10 minut bez odsłaniania. Ryż powinien być niezbyt suchy, lekko wilgotny.
  4. Przełóż ryż do szklanej brytfanny. Rozłóż ryż na całej powierzchni, nie miażdżąc go. Wymieszaj ocet z cukrem i polej nim ryż.
  5. Odstaw jeszcze na 10 minut.
  6. Umieść arkusz wodorostów nori na wierzchu maty. Zmocz ręce odrobiną wody z octem ryżowym. Następnie połóż warstwę ryżu na arkuszu wodorostów. Rozłóż nasiona sezamu na ryżu.
  7. Na ryżu połóż dwa paski ogórka o grubości 1,5 cm. Zacznij zwijać maki.
  8. Pokrój 8 rolek podobnej wielkości i podawaj maki z ogórkiem i sosem sojowym.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach kampanii CuTE: Kultywowanie smaku Europy.

Więcej informacji o kampanii dostępnych jest w oficjalnym serwisie projektu: www.fruitvegetableseurope.eu oraz w social mediach: FacebookInstagramTwitterYouTube.

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (11)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu