Alstromeria (łac. Alstroemeria) nazywana jest też lilią Inków z uwagi na miejsce pochodzenia – jej naturalnym środowiskiem są chłodne pasma Andów w Chile, Brazylii i Peru. Roślinę odkryto i nazwano w XVIII wieku na cześć szwedzkiego naukowca Clasa Alströmera.
Alstromeria w wazonie
Piękna tajemnica alstromerii wychodzi na jaw, kiedy otwierają się jej kwiaty. Na pędzie znajduje się od 6 do 8 kwiatów, które roziskrzą dom białymi, żółtymi, czerwonymi, pomarańczowymi, fioletowymi lub różowymi kolorami. Pędy z kwiatami są chętnie stosowane na bukiety z uwagi na długą żywotność w wazonie.
Fot. Flower Council Holland |
Jak pielęgnować alstromerie
- Przytnij pędy ukośnie i usuń dolne liście (nie będą gnić w wodzie).
- Wstaw kwiaty do czystego wazonu ze świeżą wodą z dodatkiem odżywki do roślin ciętych.
- Nie stawiaj wazonu w pełnym słońcu, blisko misy z owocami lub centralnego ogrzewania.
- Usuwaj przekwitnięte kwiaty i uzupełniaj wodę.
Bukiet z alstromeriąPodaruj bukiet alstromerii lub stwórz niezwykłą wiązankę – potrzebne będą: alstromeria, pędy anigozantosa (tzw. "łapa kangura"), leucadendron, czerwone róże. |
Tekst i zdjęcia: Flower Council Holland