Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
Do góry
Słownik
Poprzednie hasło Następne hasło
Wybierz literę

Ciecz użytkowa

Jest to środek ochrony roślin wymieszany z wodą w odpowiednich proporcjach (podanych na etykiecie-instrukcji stosowania) przeznaczony do wykonania zabiegu ochrony roślin.

Przed przystąpieniem do przygotowania cieczy użytkowej dokładnie ustal potrzebną jej ilość. Odmierzoną ilość środka wlej do zbiornika opryskiwacza napełnionego częściowo wodą i (przy włączonym mieszadle) uzupełnij wodą do potrzebnej ilości. Aplikuj przygotowaną ciecz użytkową z włączonym mieszadłem. Po wlaniu środka do zbiornika opryskiwacza, który nie posiada mieszadła hydraulicznego ciecz w zbiorniku wymieszaj mechanicznie. Opróżnione opakowania przepłucz trzykrotnie wodą, a popłuczyny wlej do zbiornika opryskiwacza z cieczą użytkową.

Po pracy dokładnie wymyj opryskiwacz, nie zapominając o stosowaniu odpowiednich środków ochrony indywidualnej.

Pozostałe hasła na literę "C"
Cabinet

Inaczej gabinet, zielony salon. Niewielki placyk wewnątrz boskietu.

Więcej →
Chlorofil

Zielony barwnik występujący w komórkach roślin, biorący udział w fotosyntezie.

Więcej →
Chochoł

Zimowa, słomiana ochrona (otulina) zakładana na rośliny w celu ochrony przed niesprzyjającymi warunkami atmosferycznymi.

Więcej →
Cebula

(łac. bulbus) Silnie skrócony pęd (tzw. piętka) ze zgrubiałymi przekształconymi liśćmi spichrzowymi (tzw. łuski). Z pąka wyrastają ...

Więcej →
Centrum ogrodnicze

Miejsce w którym prowadzi się sprzedaż detaliczną towarów i usług wykorzystywanych przy tworzeniu, pielęgnacji i upiększaniu otoczenia ...

Więcej →
Choroba bakteryjna

Jest to choroba wywołana przez bakteria, które rozwijają się kosztem rośliny żywicielskiej.

Więcej →
Twoja strona ogrodu