Tak smakuje jesień!
- Korzystajmy z dobrodziejstw, jakie daje nam jesień, i przenieśmy jej barwy na talerz naszych maluchów – z korzyścią dla ich zdrowia fizycznego i psychicznego. Przygotujmy dania razem z dziećmi, bawiąc się w kolory, i zachęćmy je, poprzez zabawę, do wspólnych posiłków – przekonuje Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspertka kampanii „Jedz owoce i warzywa - w nich największa moc się skrywa!”. Zobacz więcej przepisów na jesienne dania z warzyw i owoców!
Przepis na pieczone buraki z kozim serkiem
Składniki
- 4-5 buraków
 - pół pęczka natki pietruszki
 - 1 mała czerwona cebula
 - kozi serek twarożkowy
 - olej rzepakowy
 - sól i pieprz
 - kilka gałązek świeżego tymianku i oregano
 
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
Przygotowanie
- Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową ze świeżymi ziołami i pieczemy w 180 stopniach ok. 1 godziny.
 - Po upieczeniu studzimy, obieramy ze skóry i kroimy w cząstki.
 - Wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, dodajemy olej i przyprawy, mieszamy.
 - Na wierzchu układamy kozi ser w kawałkach, posypujemy natką i podajemy z kromką ciemnego pieczywa.
 
Smacznego!
| 
 
 Więcej o kampanii na: https://jedzowoceiwarzywa.pl/  |