Logo
Logo

Przycinanie bukszpanu | Jak to robić bez błędów?

Bukszpany to jedne z najbardziej lubianych roślin ogrodowych. Doskonale nadają się na żywopłoty i niskie obwódki rabat. Są znane ze swoich wiecznie-zielonych, ciemnych i błyszczących liści pasujących do niemal każdego zakątku ogrodu.

Wśród zabiegów pielęgnacyjnych bardzo ważne jest ich przycinanie! Dowiedz się jak je odpowiednio wykonywać.

Spis treści
Czy trzeba przycinać bukszpany? Jak je przycinać? Kiedy wykonujemy cięcie bukszpanu?

Po co przycinamy bukszpany?

Bukszpany w formie naturalnej tworzą duże krzewy i dobrze wyglądają obok średnich i dużych roślin. Najbardziej jednak cenione są ze swoich formowanych kształtów! Rośliny te bardzo dobrze znoszą cięcie i są jednymi z najlepszych do tworzenia żywych rzeźb ogrodowych. 

Przycinając bukszpany sprawiamy, że ładnie się zagęszczają tworząc bryły pełne zielonych liści.

Dodatkowo gdy przycinamy rośliny stymulujemy je do zdrowego wzrostu, dlatego nawet jeśli nie zamierzamy formować naszych bukszpanów warto je od czasu do czasu ciąć jako zabieg pielęgnujący.

Jak przycinać bukszpan?

 ✂  Pędy bukszpanów skraca się o 1/4 do 1/3 długości.

 ✂  W przypadku roślin formowanych (żywopłoty, geometryczne bryły lub rzeźby) wykonujemy dodatkowo regularne, krótkie strzyżenia.

 ✂  Przy żywopłotach zaleca się cięcie na kształt trapezu zwężającego się do dołu – tak aby dolne pędy były lepiej doświetlone, a tym samym miały mniejszą tendencję do tracenia liści.

Kiedy wykonujemy cięcie bukszpanu?

  • Ogólna zasada pielęgnacji bukszpanów mówi o przycinaniu ich co najmniej dwa razy w sezonie:
    • w kwietniu (w grę wchodzi też koniec marca i początek maja),
    • oraz w sierpniu (do połowy miesiąca – mniej więcej w połowie lata).

  • Zabieg przycinania powinniśmy wykonywać w suche dni, najlepiej wieczorem (po czasie mocnego operowania słońca). 

  • Bukszpany formowane strzyżemy raz na 4 tygodnie, zaczynając już w kwietniu, a kończąc we wrześniu.


Tekst: Katarzyna Jeziorska, zdjęcie tytułowe: sayfutdinov/Depositphotos

Autor
Przycinanie bukszpanu | Jak to robić bez błędów?
Przycinanie bukszpanu | Jak to robić bez błędów?
Katarzyna Jeziorska

Z wykształcenia i zamiłowania ogrodniczka. Przy kawie, yerba macie czy wszelakiej herbacie chętnie rozmawia o roślinach oraz dzieli się swoimi ogrodniczymi doświadczeniami. Uwielbia pagórkowate ogrody i kuchnię pełną "zielonej alchemii". Istnieje sporo dowodów na to, że ktoś z jej przodków był hobbitem.

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (3)

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl