Boom na jeżyny – co stoi za ich rosnącą popularnością?

Boom na jeżyny – co stoi za ich rosnącą popularnością?

Jeżyny przebojem wchodzą na polskie stoły i podbijają serca konsumentów. Z roku na rok jedzą je miliony nowych osób, a tempo wzrostu popularności tych owoców wyprzedza nawet borówkę i malinę.

Posłuchaj
00:00

Jeżynowy boom w Polsce - rośnie grono fanów tego superowocu!

Trzeci, obok borówki i maliny, wielki wygrany ostatnich lat. Badania Kantar Polska pokazują, że jeżynom rocznie przybywa ponad 800 tys. konsumentów. Wzrost jest systematyczny. W sierpniu 2020 r. było ich 5,2 mln, w sierpniu 2025 roku już 9,4 mln. O rosnącej popularności jeżyn dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych.

Rośnie popularność sezonowych owoców. Rekordy biją już nie tylko borówki, maliny, truskawki, porzeczki czy jagoda kamczacka. Wg. badań Kantar Polska to jeżyny są liderem wzrostu zainteresowania konsumentów w ciągu ostatnich lat. Dynamiką przyrostu ilości konsumentów wyprzedzają nawet borówkę wysoką.

🍂 Temat na czasie ▶ Czy Twój ogród jest już gotowy do jesieni? Te rzeczy przydadzą się bardziej, niż myślisz

Jeżyny zyskują coraz większą popularność

Dane Kantar Polska pokazują wyraźny wzrost ilości Polaków jedzących jeżyny.

Cieszymy się, że wzrasta konsumpcja jeżyn w Polsce. Odwiedzając wiele plantacji w Polsce obserwujemy, że obecnie konsumenci chętniej kupują jeżyny. Potwierdza to także zwiększona ilość zamówień na sadzonki jeżyn. Po latach obalony został mit, że „jeżyna jest kwaśna”. Na rynku pojawiły się owoce słodkich odmian czy to zagranicznych - np. Viktoria, Sweet Royala, czy naszych polskich - np. Glorniwa, Jagna, Maryna – komentuje dr Katarzyna Król-Dyrek, Niwa Hodowla Roślin Jagodowych.

Jeżyny z największa dynamiką wzrostu

Jeżyny należą do gatunków, które zyskują najwięcej. W ujęciu procentowym jeżyny są najszybciej rosnącym gatunkiem wśród wszystkich polskich owoców i warzyw.

W skali 3 ostatnich zyskały 1/4 ilości swoich konsumentów (24%). Jest to wynik lepszy nawet od borówki, która wzrosła o 1/5 (20%). Wzrosty ilości konsumentów jeżyn w okresie ostatnich 4 lat jest jeszcze wyższy i wynosi 38%.

W liczbach bezwzględnych w sierpniu, w okresie 4 lat - od sierpnia 2021 do sierpnia 2025 roku, najbardziej wzrosło spożycie borówek, jeżyn i malin. Jeżyny zyskały 3,6 mln nowych konsumentów. W sierpniu br. jeżyny jadło już 9,4 mln osób.

To bardzo podobny wynik do malin, które zyskały 3,5 mln nowych konsumentów. W sierpniu br. maliny jadło już 18,7 mln osób. Liderem wzrostów jest borówka wysoka, która w tym okresie zyskała 4,3 mln nowych konsumentów.

Źródło informacji: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na naszym internetowym forum ogrodniczym.

Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin.
Przeczytaj także
Czy w ogrodzie można palić liście? Choroby drzew owocowych | Objawy i zwalczanie Choroby drzew pestkowych | Jak je rozpoznać i zwalczać? Spady i zgniłe owoce w ogrodzie. Czy można je wykorzystać?
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje
11606