Podstawą świadomego recyklingu jest segregacja odpadów. Jednak zanim czyste plastikowe opakowanie wrzucisz do żółtego kosza na plastik i metale, zastanów się, czy nie możesz go jeszcze wykorzystać. Przekonaj się, że pudełeczko po Twoim ulubionym serku wcale nie jest odpadem, a niepowtarzalnym dodatkiem, który doda Twojemu balkonowi charakteru.
Druga połowa marca to już najwyższy czas na wiosenne majsterkowanie. Poznaj 3 sposoby na recykling w najlepszym stylu.
Jak zrobić doniczki z opakowań po serkach?
Kiełkownica z opakowania po serku Łaciatym
Nie ma pysznych jajek na Święta Wielkanocne bez świeżych kiełków. Najlepsze wyhodujesz na swoim balkonie lub we własnej kuchni. Nie musisz kupować specjalnego naczynia, by zapewnić nasionom optymalne warunki do wzrastania. Wystarczy, że masz w swojej lodówce serek, a po jego zjedzeniu możesz przygotować własną kiełkownicę!
Rozsada z pojemnika po serku
Marzec to już najwyższy czas na dokonanie domowych rozsadów. Warto przed upałami przygotowywać balkon na wiosenny sezon, by móc cieszyć się zbliżającą się piękną pogodą w otoczeniu roślin.
Wiszące doniczki na zioła
Szukasz sposobu na prostą i praktyczną dekorację kuchni lub balkonu? Efektownym rozwiązaniem są powieszone doniczki z ziołami, które dodadzą uroku, będą cieszyć zapachem, a także będą zawsze pod rękę, by dodać je do aromatycznych dań lub ulubionej kanapki.
Światowy Dzień Recyklingu to doskonały moment, żeby użyć wyobraźni i znaleźć swój ulubiony sposób na wykorzystanie opakowań po serkach. To mogą być także oryginalne pudełeczka na drobiazgi, pojemniki na przyprawy, poidełka z wodą czy karmniki na ziarna. Dawanie drugiego życia przedmiotom to może być doskonała zabawa dla całej rodziny.
Film instruktażowy, który powstał w ramach nowej kampanii serków śmietankowych Łaciatych pod nazwą „Łaciaty i ja i tyle okazji, żeby się zbliżyć”, pokazuje jak w prosty sposób wykonać powyższe pomysły. Więcej inspiracji znajdziesz na www.laciatyija.pl.
Tekst i zdjęcia: materiały prasowe Spółdzielnia Mleczarska Mlekpol / laciatyija.pl