Logo
Logo
6
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa łatwe w uprawie

Wiele osób chciałoby hodować warzywa, jednak niektórym wydaje się to skomplikowane. Poniżej przedstawiamy wskazówki dotyczące uprawy kilku podstawowych roślin - to wcale nie jest trudne!

  Buraki, fot. M. Szymanska.jpg
Dojrzałe buraki w sierpniu,
fot. M. Szymańska

Burak ćwikłowy

Urośnie na każdej ziemi odpowiedniej do uprawy warzyw, na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i obficie podlewanych. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu na początku kwietnia. Zaczną kiełkować przy temperaturze 8°C. Siewki należy przerzedzić, jeśli rosną zbyt blisko siebie. Okres ich wzrostu to ok. 3–4 miesiące.

Po upływie tego czasu, można zbierać młode korzenie, które osiągną już właściwą wielkość. Rośliny, które będzie się konsumować zimą, zbiera się we wrześniu i październiku.

Trzeba pamiętać, aby nawozić je nawozami z borem i magnezem, gdyż są wrażliwe na ich niedobór. Uprawa tych warzywa wiąże się z płodozmianem – w kolejnym roku nie mogą rosnąć w tym samym miejscu (oraz tam, gdzie wcześniej szpinak).

Odmian buraków jest bardzo wiele, co oznacza dużą różnorodność kształtów korzeni, ich wielkości oraz nasycenia koloru. Wszystkie zawierają cukry, białko, witaminy z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne. Korzystnie wpływają na trawienie – dzięki dużej ilości błonnika, kwasu jabłkowego, cytrynowego, szczawiowego i winnego.

  Dynie, fot. M. Szymanska.jpg
Dynie dojrzewające na rabacie,
fot. M. Szymańska

Dynia zwyczajna

Potrzebuje sporo miejsca w warzywniku, gdyż jej pędy płożą się i osiągają nawet do 10 m długości. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu po ustąpieniu przymrozków, najlepiej w drugiej połowie maja. Przeważnie umieszcza się po dwie sztuki w rozstawie co 60 cm naprzemianlegle.

Owoce zbiera się wraz z szypułkami zwykle po 12–20 tygodniach (od lipca do pierwszych przymrozków). Świeżo zebrane warto rozłożyć na słońcu, aby ich skórka stwardniała, dzięki czemu dłużej zachowa soczysty smak. Można je przechowywać nawet pół roku w chłodniejszym i przewiewnym pomieszczeniu.

Dynie są bardzo tolerancyjne w stosunku do podłoża, w którym rosną. Będą owocować zarówno na glebach lekkich, jak i ciężkich zasobnych w próchnicę, na dobrze nasłonecznionym stanowisku.

Rośliny nawozi się dwukrotnie (pierwszy raz po pojawieniu się zawiązków, a następnie po pierwszym zbiorze owoców). Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie, spulchnianie ziemi i częste podlewanie. Warzywa te bogate są w cynk, witaminy z grupy B, minerały – m.in. fosfor, magnez, żelazo, wapń, sód. Są niskokaloryczne, działają odkwaszająco na organizm i wzmacniają odporność.

 

Sadzonki pomidorow, fot. M. Szymanska.jpgSadzonki pomidorów dobrze nasłonecznione i wsparte podporami, fot. M. Szymańska

Pomidor

Rozsadę można przygotować samodzielnie już w lutym – w szklarni lub w domu na parapecie. Lepiej jednak gotowe sadzonki kupować w sprawdzonych centrach ogrodniczych.

Sadzi się je do gruntu po 15 maja, dość głęboko, tak aby dolne liście były tuż nad ziemią. Pozwoli im to wypuścić nowe korzenie, które będą pobierać składniki pokarmowe.

Rośliny te potrzebują dużej ilości wody, a optymalna temperatura do wzrostu to 22–27°C. Gdy pojawią się małe, niedojrzałe jeszcze pomidorki, należy zapewnić im jak najwięcej światła, usuwając przykrywające je liście. Dzięki temu nabiorą smaku i aromatu.

Zaleca się opryskiwać profilaktycznie pomidory wywarem z czosnku, który działa grzybobójczo, a dorosłe rośliny wpierać podporami. Dobrym sąsiedztwem dla tego warzywa są pietruszka, czosnek i aksamitka, natomiast trzeba unikać kopru, rzodkiewek i kalarepy.

Poza walorami smakowymi, pomidory są cenione ze względu na zawartość witamin C, B1 i B2 oraz soli mineralnych (potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza). Jest najczęściej uprawianym warzywem, które najlepiej rośnie na słonecznych i osłoniętych od wiatrów stanowiskach.

Sadzi się je w sporych odległościach, dlatego istotne jest przygotowanie dołka pod pojedynczą roślinę. Glebę należy przekopać (napowietrzyć) i zasilić wcześniej nawozem mineralnym (Azofoska albo Florovit).

logo BudujemyDom.pl

Źródło: Magazyn Budujemy Dom 5/2015
Tekst i zdjęcie: Małgorzata Szymańska


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)

Komentarze

Nowe treści
Wieści z branży
Nowe rośliny
Czytelnicy radzą

Podziel się z nami swoim ogrodniczym doświadczeniem.
W nagrodę otrzymasz wybrane czasopismo.

Urban Jungle
Temat miesiąca
Urban Jungle
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Tydzień 4, Sentencja nr:7
Skąpe zimowe światło, nadmierne lub zbyt rzadkie podlewanie mogą być przyczyną zrzucania liści, a w skrajnych przypadkach nawet zamierania całych roślin doniczkowych.
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Tydzień 4, Sentencja nr:6
Wiele roślin w ogrodzie chętnie jest odwiedzanych przez zimujące ptaki. Na szczególną uwagę zasługują rośliny ozdobne zimą, które w dalszym ciągu mają na gałęziach owoce.
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Tydzień 4, Sentencja nr:4
Kwiaty domowe przechodzą teraz okres spoczynku. Podlewajmy je zatem umiarkowanie, nie nawoźmy. Przenieśmy je, w jak najwidniejsze miejsce. Gatunki, które preferują wilgoć – zraszajmy.
Tydzień 4, Sentencja nr:2
Tydzień 4, Sentencja nr:2
W okresie odwilży podlejmy krzewy zimozielone rosnące w doniczkach na tarasie. Przez ich liście wyparowuje bowiem woda, co naraża rośliny na uschnięcie.
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Tydzień 4, Sentencja nr:1
Możemy formować drzewa liściaste i iglaste – na wykonanie tego zabiegu mamy czas do końca marca (pamiętajmy jednak, że niektóre gatunki liściaste, np. klon, grab czy brzoza, po przycięciu bardzo obficie tracą soki roślinne – formuje się je od czerwca do września).
Twoja strona ogrodu