Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2019

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.
6
Do góry
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa łatwe w uprawie

Wiele osób chciałoby hodować warzywa, jednak niektórym wydaje się to skomplikowane. Poniżej przedstawiamy wskazówki dotyczące uprawy kilku podstawowych roślin - to wcale nie jest trudne!

Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Przeczytaj także
100 pomysłów na świąteczne prezenty dla ogrodników
Każdy ogrodnik marzy o czym innym, ale prawie każdy kocha naturalne materiały i prezenty, które kojarzą się z roślinami, naturą, ogrodem,...
  Buraki, fot. M. Szymanska.jpg
Dojrzałe buraki w sierpniu,
fot. M. Szymańska

Burak ćwikłowy

Urośnie na każdej ziemi odpowiedniej do uprawy warzyw, na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i obficie podlewanych. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu na początku kwietnia. Zaczną kiełkować przy temperaturze 8°C. Siewki należy przerzedzić, jeśli rosną zbyt blisko siebie. Okres ich wzrostu to ok. 3–4 miesiące.

Po upływie tego czasu, można zbierać młode korzenie, które osiągną już właściwą wielkość. Rośliny, które będzie się konsumować zimą, zbiera się we wrześniu i październiku.

Trzeba pamiętać, aby nawozić je nawozami z borem i magnezem, gdyż są wrażliwe na ich niedobór. Uprawa tych warzywa wiąże się z płodozmianem – w kolejnym roku nie mogą rosnąć w tym samym miejscu (oraz tam, gdzie wcześniej szpinak).


Odmian buraków jest bardzo wiele, co oznacza dużą różnorodność kształtów korzeni, ich wielkości oraz nasycenia koloru. Wszystkie zawierają cukry, białko, witaminy z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne. Korzystnie wpływają na trawienie – dzięki dużej ilości błonnika, kwasu jabłkowego, cytrynowego, szczawiowego i winnego.

  Dynie, fot. M. Szymanska.jpg
Dynie dojrzewające na rabacie,
fot. M. Szymańska

Dynia zwyczajna

Potrzebuje sporo miejsca w warzywniku, gdyż jej pędy płożą się i osiągają nawet do 10 m długości. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu po ustąpieniu przymrozków, najlepiej w drugiej połowie maja. Przeważnie umieszcza się po dwie sztuki w rozstawie co 60 cm naprzemianlegle.

Owoce zbiera się wraz z szypułkami zwykle po 12–20 tygodniach (od lipca do pierwszych przymrozków). Świeżo zebrane warto rozłożyć na słońcu, aby ich skórka stwardniała, dzięki czemu dłużej zachowa soczysty smak. Można je przechowywać nawet pół roku w chłodniejszym i przewiewnym pomieszczeniu.

Dynie są bardzo tolerancyjne w stosunku do podłoża, w którym rosną. Będą owocować zarówno na glebach lekkich, jak i ciężkich zasobnych w próchnicę, na dobrze nasłonecznionym stanowisku.


Rośliny nawozi się dwukrotnie (pierwszy raz po pojawieniu się zawiązków, a następnie po pierwszym zbiorze owoców). Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie, spulchnianie ziemi i częste podlewanie. Warzywa te bogate są w cynk, witaminy z grupy B, minerały – m.in. fosfor, magnez, żelazo, wapń, sód. Są niskokaloryczne, działają odkwaszająco na organizm i wzmacniają odporność.

 

Sadzonki pomidorow, fot. M. Szymanska.jpgSadzonki pomidorów dobrze nasłonecznione i wsparte podporami, fot. M. Szymańska

Pomidor

Rozsadę można przygotować samodzielnie już w lutym – w szklarni lub w domu na parapecie. Lepiej jednak gotowe sadzonki kupować w sprawdzonych centrach ogrodniczych.

Sadzi się je do gruntu po 15 maja, dość głęboko, tak aby dolne liście były tuż nad ziemią. Pozwoli im to wypuścić nowe korzenie, które będą pobierać składniki pokarmowe.

Rośliny te potrzebują dużej ilości wody, a optymalna temperatura do wzrostu to 22–27°C. Gdy pojawią się małe, niedojrzałe jeszcze pomidorki, należy zapewnić im jak najwięcej światła, usuwając przykrywające je liście. Dzięki temu nabiorą smaku i aromatu.


Zaleca się opryskiwać profilaktycznie pomidory wywarem z czosnku, który działa grzybobójczo, a dorosłe rośliny wpierać podporami. Dobrym sąsiedztwem dla tego warzywa są pietruszka, czosnek i aksamitka, natomiast trzeba unikać kopru, rzodkiewek i kalarepy.

Poza walorami smakowymi, pomidory są cenione ze względu na zawartość witamin C, B1 i B2 oraz soli mineralnych (potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza). Jest najczęściej uprawianym warzywem, które najlepiej rośnie na słonecznych i osłoniętych od wiatrów stanowiskach.

Sadzi się je w sporych odległościach, dlatego istotne jest przygotowanie dołka pod pojedynczą roślinę. Glebę należy przekopać (napowietrzyć) i zasilić wcześniej nawozem mineralnym (Azofoska albo Florovit).

logo BudujemyDom.pl

Źródło: Magazyn Budujemy Dom 5/2015
Tekst i zdjęcie: Małgorzata Szymańska


Warto przeczytać

Komentarze

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)
Wybrane dla Ciebie
Wieści z branży
Pomysły na Święta
Temat miesiąca
Pomysły na Święta
Zobacz więcej
Porady na ten tydzień
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Tydzień 49, Sentencja nr:7
Nie musimy rezygnować z "żywych" kwiatów, gdy zima za oknem. W tym okresie mogą kwitnąć np. kaktusy bożonarodzeniowe (schlumbergery), ciemierniki czy kalanchoe.
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Tydzień 49, Sentencja nr:6
Ptaki zaczynamy dokarmiać tylko wtedy, gdy pokrywa śnieżna uniemożliwia im żerowanie. Podczas bezśnieżnej zimy ptaki powinny radzić sobie same, bez naszej pomocy.
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Tydzień 49, Sentencja nr:5
Niektóre rośliny domowe (skalnica, agapant) warto przenieść do pomieszczenia, w którym temperatura nie przekracza 10-12°C (zimą w mieszkaniu temperatura często jest bowiem zbyt wysoka, a powietrze suche). Z powodu krótkich i pochmurnych dni rośliny dobrze jest także doświetlać świetlówkami.
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Tydzień 49, Sentencja nr:4
Formujemy drzewa liściaste i iglaste przez cały rok, ale najlepiej robić to w miesiącach listopad-marzec (WYJĄTKI: klon, grab, brzoza – po przycięciu gatunki te "płaczą", dlatego formuje się je od czerwca do września!). W przypadku drzew iglastych nie musimy zabezpieczać ran, jeśli są gatunkami żywicującymi.
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Tydzień 49, Sentencja nr:1
Okryjmy na zimę róże. Gatunki krzewiaste (zarówno wielkokwiatowe, jak i wielokwiatowe) należy obsypać do wysokości 20 cm (np. trocinami, ziemią, piaskiem, mchem lub gałązkami drzew iglastych). Z piennych formujemy chochoł lub przyginamy gałązki do ziemi, a następnie je obsypujemy.
Twoja strona ogrodu