Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2021
6
Okazje
Artykuł na: 4-5 minut

Warzywa łatwe w uprawie

Wiele osób chciałoby hodować warzywa, jednak niektórym wydaje się to skomplikowane. Poniżej przedstawiamy wskazówki dotyczące uprawy kilku podstawowych roślin - to wcale nie jest trudne!

 
  Buraki, fot. M. Szymanska.jpg
Dojrzałe buraki w sierpniu,
fot. M. Szymańska

Burak ćwikłowy

Urośnie na każdej ziemi odpowiedniej do uprawy warzyw, na stanowiskach dobrze nasłonecznionych i obficie podlewanych. Nasiona wysiewa się wprost do gruntu na początku kwietnia. Zaczną kiełkować przy temperaturze 8°C. Siewki należy przerzedzić, jeśli rosną zbyt blisko siebie. Okres ich wzrostu to ok. 3–4 miesiące.

Po upływie tego czasu, można zbierać młode korzenie, które osiągną już właściwą wielkość. Rośliny, które będzie się konsumować zimą, zbiera się we wrześniu i październiku.

Trzeba pamiętać, aby nawozić je nawozami z borem i magnezem, gdyż są wrażliwe na ich niedobór. Uprawa tych warzywa wiąże się z płodozmianem – w kolejnym roku nie mogą rosnąć w tym samym miejscu (oraz tam, gdzie wcześniej szpinak).

Odmian buraków jest bardzo wiele, co oznacza dużą różnorodność kształtów korzeni, ich wielkości oraz nasycenia koloru. Wszystkie zawierają cukry, białko, witaminy z grupy B, witaminę C oraz sole mineralne. Korzystnie wpływają na trawienie – dzięki dużej ilości błonnika, kwasu jabłkowego, cytrynowego, szczawiowego i winnego.

  Dynie, fot. M. Szymanska.jpg
Dynie dojrzewające na rabacie,
fot. M. Szymańska

Dynia zwyczajna

Potrzebuje sporo miejsca w warzywniku, gdyż jej pędy płożą się i osiągają nawet do 10 m długości. Nasiona można wysiewać wprost do gruntu po ustąpieniu przymrozków, najlepiej w drugiej połowie maja. Przeważnie umieszcza się po dwie sztuki w rozstawie co 60 cm naprzemianlegle.

Owoce zbiera się wraz z szypułkami zwykle po 12–20 tygodniach (od lipca do pierwszych przymrozków). Świeżo zebrane warto rozłożyć na słońcu, aby ich skórka stwardniała, dzięki czemu dłużej zachowa soczysty smak. Można je przechowywać nawet pół roku w chłodniejszym i przewiewnym pomieszczeniu.

Dynie są bardzo tolerancyjne w stosunku do podłoża, w którym rosną. Będą owocować zarówno na glebach lekkich, jak i ciężkich zasobnych w próchnicę, na dobrze nasłonecznionym stanowisku.

Rośliny nawozi się dwukrotnie (pierwszy raz po pojawieniu się zawiązków, a następnie po pierwszym zbiorze owoców). Najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne to odchwaszczanie, spulchnianie ziemi i częste podlewanie. Warzywa te bogate są w cynk, witaminy z grupy B, minerały – m.in. fosfor, magnez, żelazo, wapń, sód. Są niskokaloryczne, działają odkwaszająco na organizm i wzmacniają odporność.

 

Sadzonki pomidorow, fot. M. Szymanska.jpgSadzonki pomidorów dobrze nasłonecznione i wsparte podporami, fot. M. Szymańska

Pomidor

Rozsadę można przygotować samodzielnie już w lutym – w szklarni lub w domu na parapecie. Lepiej jednak gotowe sadzonki kupować w sprawdzonych centrach ogrodniczych.

Sadzi się je do gruntu po 15 maja, dość głęboko, tak aby dolne liście były tuż nad ziemią. Pozwoli im to wypuścić nowe korzenie, które będą pobierać składniki pokarmowe.

Rośliny te potrzebują dużej ilości wody, a optymalna temperatura do wzrostu to 22–27°C. Gdy pojawią się małe, niedojrzałe jeszcze pomidorki, należy zapewnić im jak najwięcej światła, usuwając przykrywające je liście. Dzięki temu nabiorą smaku i aromatu.

Zaleca się opryskiwać profilaktycznie pomidory wywarem z czosnku, który działa grzybobójczo, a dorosłe rośliny wpierać podporami. Dobrym sąsiedztwem dla tego warzywa są pietruszka, czosnek i aksamitka, natomiast trzeba unikać kopru, rzodkiewek i kalarepy.

Poza walorami smakowymi, pomidory są cenione ze względu na zawartość witamin C, B1 i B2 oraz soli mineralnych (potasu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza). Jest najczęściej uprawianym warzywem, które najlepiej rośnie na słonecznych i osłoniętych od wiatrów stanowiskach.

Sadzi się je w sporych odległościach, dlatego istotne jest przygotowanie dołka pod pojedynczą roślinę. Glebę należy przekopać (napowietrzyć) i zasilić wcześniej nawozem mineralnym (Azofoska albo Florovit).

logo BudujemyDom.pl

Źródło: Magazyn Budujemy Dom 5/2015
Tekst i zdjęcie: Małgorzata Szymańska

Warto przeczytać
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (3)
Nowe treści
Ważne tematy
Lista zakupów

Komentarze

Porady na ten tydzień
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Tydzień 43, Sentencja nr:7
Jesień w ogrodzie kojarzy nam się z kolorowymi liśćmi. Przybierają one najróżniejsze kolory – złote, czerwone, pomarańczowe lub brązowe. Nie bez powodu ta pora roku nazywana jest złotą polską jesienią.
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Tydzień 43, Sentencja nr:6
Rośliny zimozielone (różaneczniki, świerki, żywotniki) dobrze jest w tym miesiącu obficie podlewać. Różaneczniki ściółkujemy.
Tydzień 43, Sentencja nr:4
Tydzień 43, Sentencja nr:4
W drugiej połowie miesiąca należy po raz ostatni skosić trawnik. Ostrze kosiarki trzeba nastawić tak, by źdźbła traw nie były krótsze niż 5 cm.
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Tydzień 43, Sentencja nr:3
Regularnie grabimy liście opadające na trawnik ale też skoszoną trawę, w przeciwnym razie darń może ulec gniciu. Do grabienia skoszonej trawy i liści najlepiej użyć grabi o sprężystych zębach Pamiętajmy też, że przed zimą warto jest wykonać aerację, czyli napowietrzanie, trawnika.
Tydzień 43, Sentencja nr:2
Tydzień 43, Sentencja nr:2
W październiku możemy wysadzać do ogrodu drzewa i krzewy liściaste, które rosły w donicach. Sadzimy także drzewa i krzewy iglaste oraz pnącza.
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Tydzień 43, Sentencja nr:1
Opadłe z drzew owoce, których nie można wykorzystać do celów spożywczych, trzeba systematycznie usuwać, w przeciwnym wypadku staną się źródłem chorób roślin. Usuwamy i palimy także chore pędy i liście drzew oraz krzewów.
 
Serwisy partnerskie
Dom i wnętrze
Twoja strona ogrodu
 
Już jest! Nowe wydanie Gardeners` World
Gardeners' World Edycja Polska listopad - grudzień 2021
Zamów z darmową dostawą do domu!