Kiedy koperek smakuje najlepiej?
Zbiory koperku zaczynają się zaskakująco wcześnie – już 4 tygodnie po wysiewie, gdy roślina ma ok. 15 cm wysokości. Właśnie wtedy liście są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Im dłużej koperek rośnie, tym bardziej się wydłuża, a jego liście tracą soczystość. Gdy zaczyna wypuszczać baldachy kwiatowe, liście stają się sztywne, gorzkawe i mniej wartościowe kulinarnie. Dlatego nie warto czekać z nożyczkami do momentu, gdy zakwitnie.
Warto wiedzieć – aby jak najdłużej cieszyć się młodym koperkiem, warto go siać etapami – co 2-3 tygodnie, aż do połowy lipca. Taka metoda pozwala regularnie ścinać świeże pęczki aż do końca sezonu.
🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki
Jak zbierać, żeby koperek szybko odrastał? 3 zasady
- Zbiory ziół – nie tylko koperku – najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem, gdy roślina jest soczysta i nieosłabiona upałem.
- Najpierw należy odcinać zewnętrzne pędy, pozostawiając środek nienaruszony.
- Jednorazowo można zebrać około jednej trzeciej rośliny.
Stosując się do tych zasad, nie tylko otrzymasz najlepszy plon, ale też przedłużysz możliwość jego zbioru. Ścinany regularnie koperek rzadziej wchodzi w fazę kwitnienia, dzięki czemu dłużej utrzymuje liście w dobrej kondycji.
Co zrobić, gdy koperek kwitnie?
Jeśli na roślinie pojawiły się już baldachy z drobnymi żółtymi kwiatami, nie ma co liczyć na intensywny aromat liści. Ale nie wszystko stracone. Można wtedy poczekać na dojrzałość nasion. Gdy kwiaty przekwitną i zaczną brązowieć, wystarczy ściąć całe baldachy i wysuszyć je w przewiewnym miejscu. Po kilku dniach nasiona można zebrać, przechować i wykorzystać w kuchni lub do przyszłych wysiewów.
Jak przechować świeży koperek na dłużej?
Nie każdy wie, że koperek po zbiorze bardzo szybko więdnie i traci aromat. Dlatego najlepiej przetworzyć go od razu – a jeśli to niemożliwe, warto to zioło odpowiednio przechować. Najskuteczniejsze metody, by koperek dobrze służył nam też w późniejszym terminie to:
- zamrażanie – zachowuje niemal cały smak i zapach; wystarczy posiekać liście, włożyć je do pojemnika lub woreczka i umieścić w zamrażarce,
- suszenie – łatwe i szybkie, choć liście tracą wtedy część aromatu; najlepiej suszyć je w cieniu i przewiewnym miejscu,
- solenie – posiekany koperek można zasypać solą i przechowywać w słoiku w lodówce.
Zdjęcie tytułowe: Andrii_Abriutin / AdobeStock