Zbiór koperku – najlepszy moment, technika i metody przechowywania

Zbiór koperku

Koperek to jedno z najchętniej uprawianych ziół w ogrodzie i na balkonie. Rośnie szybko, pięknie pachnie i świetnie nadaje się do zup, sałatek czy kiszonek. Ale wiele osób popełnia jeden prosty błąd: zbiera go zbyt późno – a wtedy traci on swój wyjątkowy smak i aromat. Jak temu zapobiec?

Posłuchaj
00:00
Spis treści
Kiedy zbierać koperek? Ten moment decyduje o jego smaku Jak ścinać koperek, żeby plonował kilka razy? Czy koperek po zakwitnięciu nadaje się do zbioru? Jak przechowywać koperek po zbiorze? 3 sposoby

Kiedy koperek smakuje najlepiej?

Zbiory koperku zaczynają się zaskakująco wcześnie – już 4 tygodnie po wysiewie, gdy roślina ma ok. 15 cm wysokości. Właśnie wtedy liście są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Im dłużej koperek rośnie, tym bardziej się wydłuża, a jego liście tracą soczystość. Gdy zaczyna wypuszczać baldachy kwiatowe, liście stają się sztywne, gorzkawe i mniej wartościowe kulinarnie. Dlatego nie warto czekać z nożyczkami do momentu, gdy zakwitnie.

Warto wiedzieć – aby jak najdłużej cieszyć się młodym koperkiem, warto go siać etapami – co 2-3 tygodnie, aż do połowy lipca. Taka metoda pozwala regularnie ścinać świeże pęczki aż do końca sezonu.

🟢 Ogrodowa lista zakupów: Co warto kupić w czerwcu? Polecamy: nawozy, preparaty, podłoża, dekoracje, narzędzia i książki

Jak zbierać, żeby koperek szybko odrastał? 3 zasady

  1. Zbiory ziół – nie tylko koperku – najlepiej przeprowadzać wczesnym rankiem, gdy roślina jest soczysta i nieosłabiona upałem.
  2. Najpierw należy odcinać zewnętrzne pędy, pozostawiając środek nienaruszony.
  3. Jednorazowo można zebrać około jednej trzeciej rośliny.

Stosując się do tych zasad, nie tylko otrzymasz najlepszy plon, ale też przedłużysz możliwość jego zbioru. Ścinany regularnie koperek rzadziej wchodzi w fazę kwitnienia, dzięki czemu dłużej utrzymuje liście w dobrej kondycji.

Co zrobić, gdy koperek kwitnie?

Jeśli na roślinie pojawiły się już baldachy z drobnymi żółtymi kwiatami, nie ma co liczyć na intensywny aromat liści. Ale nie wszystko stracone. Można wtedy poczekać na dojrzałość nasion. Gdy kwiaty przekwitną i zaczną brązowieć, wystarczy ściąć całe baldachy i wysuszyć je w przewiewnym miejscu. Po kilku dniach nasiona można zebrać, przechować i wykorzystać w kuchni lub do przyszłych wysiewów.

Zaczynający kwitnąć koperek - czy zbierać
Fot. lapis2380 / AdobeStock
Jeśli koperek zaczyna kwitnąć, jego liście tracą delikatność i intensywny aromat – lepiej zebrać je wcześniej. Po zakwitnięciu warto zostawić roślinę na nasiona, które również można wykorzystać w kuchni lub do przyszłego wysiewu.

Jak przechować świeży koperek na dłużej?

Nie każdy wie, że koperek po zbiorze bardzo szybko więdnie i traci aromat. Dlatego najlepiej przetworzyć go od razu – a jeśli to niemożliwe, warto to zioło odpowiednio przechować. Najskuteczniejsze metody, by koperek dobrze służył nam też w późniejszym terminie to:

  • zamrażanie – zachowuje niemal cały smak i zapach; wystarczy posiekać liście, włożyć je do pojemnika lub woreczka i umieścić w zamrażarce,
  • suszenie – łatwe i szybkie, choć liście tracą wtedy część aromatu; najlepiej suszyć je w cieniu i przewiewnym miejscu,
  • solenie – posiekany koperek można zasypać solą i przechowywać w słoiku w lodówce.


Zdjęcie tytułowe: Andrii_Abriutin / AdobeStock

To się przyda
Mieszanka kwiatów polnych i ziół
Mieszanka kwiatów polnych i ziół
Bazylia cytrynowa
Bazylia cytrynowa
Rumianek
Rumianek
Czosnek niedźwiedzi
Czosnek niedźwiedzi
Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Komentarze

Tagi
Najnowsze treści
Nasz sklep ogrodniczy