Sposób na smaczną paprykę i bakłażany

Te aromatyczne przysmaki nie są trudne w uprawie, jeśli tylko wcześnie wysiejesz ich nasiona. Kay Maguire ujawnia nazwy swoich ulubionych odmian i odkrywa sekret niezawodnych zbiorów.

Posłuchaj
00:00
Artykuł pochodzi z magazynu:
Gardeners' World. Edycja Polska
Gardeners' World. Edycja Polska
Styczeń-Luty 2015
Przejrzyj i kup
1

Delikatne warzywa, takie jak słodka papryka, papryczka chili czy bakłażany [inna nazwa to oberżyna – red.] są uważane za wymagające, ale w rzeczywistości uprawia się je łatwo. Pochodzą one z tropików, dlatego wymagają ciepła i dużej wilgotności. Sekret tkwi więc w stworzeniu im warunków najbardziej zbliżonych do naturalnych.

Wydłuż sezon wegetacyjny, wysiewając je wcześnie pod przykryciem, a plony będą imponujące. Zarówno paprykę, jak i bakłażany uprawia się tak samo łatwo jak pomidory. Warto tego spróbować, ponieważ najsmaczniejsze i najbardziej imponujące odmiany są dostępne wyłącznie do uprawy amatorskiej...

Pełen tekst możesz przeczytać w magazynie Gardeners` World Polska - styczeń-luty 2015

Obserwuj
Autor
Gardeners' World. Edycja Polska Gardeners' World. Edycja Polska

To wydanie licencyjne największego brytyjskiego magazynu ogrodniczego. W zielonym ogródku publikowane są wybrane artykuły.

Artykuły autora Wszyscy autorzy