Skąd się biorą muszki w kuchni?
Muszki owocówki można zaobserwować w kuchniach głównie w okresie letnim i wiosennym. Dostają się do środka przez szpary w oknach oraz drzwiach, co nie jest trudne, ponieważ należą do bardzo małych owadów. Bardzo często ludzie nieświadomie sami przynoszą je do domów na produktach zebranych w ogródkach czy też kupionych w sklepie. Owady te lgną do dojrzałych, gnijących lub całkiem zepsutych owoców, a także do produktów sfermentowanych, takich jak wino czy piwo. To właśnie w okolicach tego rodzaju produktów można ich obserwować najwięcej.
Czy muszki owocówki są groźne?
Muszki owocówki nie są w stanie wyrządzić człowiekowi żadnej krzywdy i nie są szkodliwe pośrednio, ponieważ nie przenoszą żadnych chorób niebezpiecznych dla człowieka. Jednocześnie ich "inwazja" w domowej kuchni może okazać się bardzo uciążliwa, a walka z nimi wymaga nieco samozaparcia. Owady te rozmnażają się w dojrzałych owocach i warzywach, a robią to w bardzo szybkim tempie. Samice muszek są bowiem w stanie składać setki jaj w krótkim czasie, doprowadzając do tego, że w kuchni lata coraz więcej much poszukujących ukrojonych owoców, warzyw czy fermentujących napojów.
Co zrobić, aby muszki omijały naszą kuchnię?
Istnieje sporo środków zapobiegawczych, które są w stanie uchronić dane gospodarstwo domowe przed tego rodzaju problemem. Nie są one wyzwaniem dla większości ludzi, dlatego z powodzeniem można uczynić z nich nowe nawyki.
- Przede wszystkim powinno się przechowywać owoce i warzywa w lodówce, aby ich zapach nie przyciągał muszek.
- Wszelkie warzywa i owoce powinno się również dokładnie umyć zaraz po przyniesieniu ich do domu z ogrodu lub sklepu, ponieważ mogą się na nich znajdować jaja złożone przez muszki.
- Wszelkie przejrzałe produkty powinny być wyrzucane jak najszybciej, a śmieci wynoszone regularnie, ponieważ psujące się w nich produkty z całą pewnością zainteresują muszki.
- Bardzo ważne jest również to, aby dokładnie przecierać blaty i wszelkie powierzchnie, na które zostało wylane wino lub piwo.
- Warto pamiętać o tym, że muszki nie pojawiają się tylko w okolicach owoców, ale również produktów, które je zawierają. Jeśli więc latem lub wiosną ciasto z owocami zostanie pozostawione na blacie przez kilka dni, istnieje spora szansa, że i tam się pojawią.
Co zrobić, gdy w kuchni już pojawiły się muszki? 3 domowe sposoby
Muszki owocówki nie są dla człowieka aż tak groźnym przeciwnikiem, aby sięgać po "broń chemiczną" w postaci specjalistycznych środków. Domowe pułapki i sposoby, a także środki zapobiegawcze, pomogą uporać się z nimi raz na zawsze.
Pułapka z octu przy użyciu folii
Jedną z pułapek jest na przykład pułapka, która wymaga jedynie folii i octu. Wystarczy wlać nieco octu do szklanki i owinąć szklankę od góry folią spożywczą z niewielkimi otworami, przez które muszki będą mogły dostać się do środka. Kiedy już to zrobią, nie będą w stanie wyjść. W tym wypadku najlepszym rodzajem octu będzie ocet jabłkowy, za którego zapachem owady te wprost przepadają.
Pułapka z octu i płynu do naczyń
Kolejna pułapka polega na wymieszaniu w szklance niewielkich ilości octu jabłkowego i płynu do naczyń. Szklankę należy postawić na blacie, a już po chwili muszki zwabione zapachem octu wlecą do środka, gdzie uśmierci je działanie płynu.
Odstraszacz muszek owocówek z cukierków
Ciekawym sposobem na zniechęcenie muszek owocówek do urzędowania w naszej kuchni jest zastosowanie cukierków miętowych. Owady te bardzo nie lubią tego zapachu, a w związku z tym miska cukierków bez opakowań ustawiona na blacie będzie bardzo skuteczną metodą, aby je przepędzić.
Tekst: Redakcja ZielonyOgródek.pl, G.T., zdjęcie tytułowe: Tomasz, New Africa, Foodfine / AdobeStock