Logo
Logo

Ciasto marchewkowe z orzechami – szybki przepis!

Jeśli brakuje ci pomysłu na ciekawy i smaczny deser? Uwielbiasz eksperymentować w kuchni, a do tego kochasz zaskakiwać kulinarnie swoich najbliższych? Mamy dla ciebie doskonałą propozycję na wegetariańską wersję ciasta marchewkowego! Gwarantujemy, że będzie przepysznie i… słodko!

Przepis na ciasto marchewkowe

Składniki

  • 350 g marchewki
  • 200 g Siemienia lnianego
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 75 g nerkowców
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie

  1. Marchew myjemy, delikatnie obieramy i ścieramy na tarce.
  2. Siemię lniane zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na ok. 10 minut.
  3. W misce mieszamy mąkę, wszystkie przyprawy i sodę czyszczoną. W innym naczyniu ucieramy olej z namoczony i odcedzonym siemieniem. Następnie łączymy z sobą wszystkie składniki, dodajemy marchew i posiekane orzechy.
  4. Całą masę przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
  5. Sprawdzamy czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka. Gotowe ciasto polewamy kremem z nerkowców.
  6. W trakcie pieczenia nerkowce namaczamy w ciepłej wodzie. Następnie dodajemy mleko migdałowe, syrop z agawy i sok z cytryny. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem.
  7. Gotowym kremem polewamy wystudzone ciasto i całość ozdabiamy orzechami.

Smacznego!

Źródło: Bakalland

Tagi
 
Powiązane tematy
Zwiń Pokaż więcej (8)
Powiązane rośliny

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl