10+ grzybów jadalnych, które możesz znaleźć w lesie Galeria

1 z 13
Źródło: Šárka Jonášová / Pixabay

2 z 13
Źródło: Staszek99, Wikimedia Commons
Borowik szlachetny (Boletus edulis) | Doskonale znany, ceniony za wygląd i smak, ulubiony i najbardziej poszukiwany grzyb jadalny w Polsce. Osiąga wysokość 5-20 cm. Ma gruby, jasny trzon i duży, jasny kapelusz szerokości 6-25 cm. Można go znaleźć od końca maja do listopada. Występuje zarówno w lasach iglastych, liściastych, jak i mieszanych.

3 z 13
Źródło: Chrumps, Wikimedia Commons
Czubajka kania (Macrolepiota procera) | Bardzo popularna i bardzo smaczna, niestety często mylona z muchomorem sromotnikowym. Występuje w całej Polsce, najczęściej znajdziesz ją pod bukami, ale często rośnie także w lasach liściastych, iglastych i mieszanych. Trzonek jest jasny, o wysokości 15-40 cm. Kapelusz w kształcie parasola o średnicy 10–30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą.

4 z 13
Źródło: Jerzy Opioła, Wikimedia Commons
Gąska zielonka (Tricholoma equestre) | Zbierana rzadziej niż inne gatunki, gdyż od spodu kapelusza ma blaszki. Znajdziesz ją od października do grudnia na piaskach w lasach sosnowych. Jest trudna do wypatrzenia, bo spod igliwia wystaje tylko część kapelusza. Kapelusz ma średnicę 4–10 cm, może być żółtozielony lub żółtobrązowy, pośrodku ciemniejszy.

5 z 13
Źródło: Jerzy Opioła, Wikimedia Commons
Koźlarz babka (Leccinum scabrum) | Bardzo popularny, często zbierany. Trzonki (białe, pokryte czarnymi kosmkami, grubości do 3,5 cm, wysokości do 17 cm) z uwagi na to, że są "włókniste" nie są wykorzystywane w kuchni. Za to kapelusze (brązowe, średnicy do 20 cm). Znajdziesz go w sąsiedztwie brzóz, od lipca aż do listopada.

6 z 13
Źródło: Jerzy Opioła, Wikimedia Commons
Koźlarz czerwony (Leccinum aurantiacum) | Występuje pod topolami osikami od lipca do października. Podobny jest do koźlarza pomarańczowożółtego, który rośnie pod brzozami. Jest mięsisty, bardzo smaczny i rzadko bywa robaczywy! Trzonek jest białawy, wysokości 5–18 cm, dołem szerszy. Kapelusz osiąga średnicę od 5-25 cm.

7 z 13
Źródło: Jerzy Opioła, Wikimedia Commons
Maślak sitarz (Suillus bovinus) | Często zbierany, choć nie tak smaczny jak inne gatunki. Wykorzystywany jest głównie jako dodatek do dań z innych grzybów. Występuje pod sosnami w lasach iglastych i mieszanych od czerwca do listopada. Żółtobrązowy kapelusz osiąga średnicę 3-12 cm, rurki są charakterystycznie przyrośnięte do trzonka.

8 z 13
Źródło: Jerzy Opioła, Wikimedia Commons
Maślak zwyczajny (Suillus luteus) | Bardzo pospolity, rośnie głównie w sąsiedztwie sosen. Jego kapelusz osiąga do 12 cm średnicy jest błyszczący i lepki, ciemnobrązowy, czasami żółtobrązowy i posiada cytrynowożółte rurki, które często są zakryte białą, częściową osłoną. Na trzonie posiada skórkowany pierścień. Przed przyrządzaniem zdejmuje się skórkę z kapelusza ponieważ jest ona twarda i kwaśna.

9 z 13
Źródło: Wikimedia Commons
Mleczaj rydz (Lactarius deliciosus) | Bardzo ceniony grzyb, który najczęściej jest przyrządzany w formie marynowanej. Kapelusz ma 4-12 cm średnicy. Może mieć różne odcienie od cielistego do pomarańczowego. Początkowo wypukły, z czasem wklęsły, a u starych okazów lejkowaty. Blaszki mają ten sam kolor co kapelusz i są różnej długości, a po uszkodzeniu zazieleniają się. U starszych okazów trzon robi się pusty. Znajduje się w nim gorzkawe mleczko.

10 z 13
Źródło: Jerzy Opioła, Wikimedia Commons
Podgrzyb brunatny (Boletus badius) | Bardzo cenny grzyb, który zarówno z wyglądu jak i smaku porównywany jest z borowikiem. W stanie surowym jest trujący! Kapelusz może osiągać nawet 15 cm średnicy. Jest ciemnobrązowy o ciepłym, a nawet czerwonym odcieniu.

11 z 13
Źródło: Basik07, Wikimedia Commons
Podgrzybek zajączek (Xerocomus subtomentosus) | Rosnący w lasach liściastych, często przy dębach. Jest średniej wielkości o kapeluszu 3-10 cm średnicy. Kapelusz jest półkolisty lub rozpłaszczony i może mieć różne kolory, najczęściej oliwkowo i sino brązowy. Aksamitnej skórki nie da się ściągnąć. Rurki są żółte, a po uszkodzeniu nie zmieniają koloru. Trzon również żółtawy i bardzo lubiany przez owady – robaczywy.

12 z 13
Źródło: Jerzy Opioła, Wikimedia Commons
Podgrzybek złotopory (Xerocomellus chrysenteron) | Ma średnią wartość przetwórczą i smakową. Posiada charakterystyczny trzon, który początkowo jest gruby i kremowo-żółty, a później wydłużony o czerwonawym zabarwieniu. Kapelusz 3-10 cm średnicy jest półkolisty, o różnych odcieniach brązu (często oliwkowym), matowy lub delikatnie omszony i pękający przy suchej pogodzie. Rurki są najczęściej jasne, żółtawo-zielonkawe i siniejące po uciśnięciu.

13 z 13
Źródło: Heisenberg, Wikimedia Commons
Pieprznik jadalny, kurka (Cantharellus cibarius) | Jest jednym z najczęściej występujących grzybów w Polsce. Kapelusz ma 1-12 cm średnicy i ma charakterystyczną, mocno żółtą barwę. Początkowo mały, spłaszczony lub okrągły, później wypukły z podwiniętym brzegiem i nieregularny. Od spodu posiada tzw. listewki przypominające blaszki, które zrastają się z trzonem.