Moussaka z ziemniakami – oryginalna grecka zapiekanka!

Moussaka z ziemniakami

Moussaka (musaka) to oryginalna grecka zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa. My dodaliśmy do niej pieczone ziemniaczki, by była jeszcze lepsza. Spróbuj naszego przepisu!

Posłuchaj
00:00
10

Przepis na moussakę z ziemniakami

Sos mięsny

  • 350 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ szkl. wody
  • Sól, pieprz

Beszamel

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 35 g parmezanu
  • Sól, pieprz

Oraz

  • 1 bakłażan
  • 3 mniejsze ziemniaki
  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie

  1. Bakłażana pokrój w cienkie plastry i przesmaż na patelni grillowej. Oprósz solą z obu stron.
  2. Ziemniaki wyszoruj szczoteczką i umyj. Pokrój w równie cienkie plasterki i obsmaż z obu stron na oleju aż zaczną się rumienić. Zdejmij z patelni na ręcznik papierowy.
  3. Przygotuj sos mięsny. Na dużej patelni rozgrzej olej i zaszklij na nim posiekaną drobno cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso, mieszaj i smaż około 4 minuty.
  4. Pomidora pokrój w kostkę i dorzuć do mięsa. Wsyp oregano, cukier i cynamon. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej wodę. Doprowadź do zagotowania i przykryj sos pokrywką. Duś 10 minut. Dopraw mięso solą i pieprzem, duś już bez pokrywki kolejne 10 minut.
  5. Beszamel: w rondelku rozpuść masło. Wsyp mąkę i wymieszaj trzepaczką. Gdy mąka będzie „bulgotać” wlej mleko i cały czas mieszając doprowadź sos do zagotowania i zgęstnienia. Wsyp gałkę i starty parmezan, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  6. W średniej wielkości naczyniu do zapiekania ułóż na dnie połowę podsmażonych ziemniaczków, a następnie połowę plastrów grillowanego bakłażana (2 plastry pozostaw na wierzch). Rozłóż połowę sosu mięsnego a na nim rozsmaruj połowę beszamelu. Powtórz warstwy jeszcze raz w tej samej kolejności. Na sosie na wierzchu połóż odłożone plasterki bakłażana.
  7. Moussakę zapiekaj w 190°C przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut, a następnie podawaj.

Smacznego!

Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw

Logo - Kampania MOC POLSKICH WARZYW

"Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski.

Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ

To się przyda
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Torba do sadzenia ziemniaków, duża ok. 40 l
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Nawóz ekologiczny do warzyw – 1 kg | Target
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Plonar Active do warzyw i owoców – ekologiczny nawóz granulowany – 1 kg Ekodarpol
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg
Azofoska – Nawóz Uniwersalny – granulat – 10 kg

☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Powiązane artykuły
Artykuł sponsorowany
Jesienne porządki? Zrób to lepiej i szybciej ze STIHL
Nowe treści z tej kategorii
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Promocje