Logo
Logo

Borówczanki, borówianki – czyli pyszne bułeczki z borówkami. Tak smakuje ogród latem

Czy marzyłeś kiedyś o własnych bułeczkach z borówkami, które są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka? Mam dla Ciebie przepis na borówczanki – bułeczki z borówkami i kruszonką, które stały się hitem w mojej rodzinie. Co roku z mojego ogródka zbieram obfite plony borówek, które zamieniam w te przepyszne bułeczki. Wykorzystuję sprawdzony przepis na "zwykłe" jagodzianki, ale leśne jagody zastępuję słodkimi borówkami, dzięki czemu dodaję mniej cukru do nadzienia. Poznaj mój sprawdzony przepis, który podbije serca Twoich najbliższych.

Jak wykorzystać borówki z ogródka? Upiecz bułeczki "jagodzianki" 

Od lat pielęgnuję swój ogródek na działce, ciesząc się z obfitych plonów, które co roku przynosi. Jednym z moich największych skarbów są krzaczki borówek amerykańskich, które hojnie obdarzają mnie słodkimi, soczystymi owocami. Nic więc dziwnego, że postanowiłam wykorzystać je do przygotowania wyjątkowego przysmaku – borówczanek, czyli bułeczek z borówkami.

Przepis, który wykorzystuję, bazuje na starym, sprawdzonym przepisie na jagodzianki. Jednak zamiast leśnych jagód, używam moich własnych borówek, co sprawia, że bułeczki są mniej słodkie, a jednocześnie zachowują swój wyjątkowy smak. Mniejsza ilość cukru w przepisie to ukłon w stronę naturalnej słodyczy borówek, które (moim zdaniem) nie potrzebują dodatkowego dosładzania.

Składniki na borówczanki

Na początek, podzielę się listą składników, które będą potrzebne do przygotowania tych pysznych bułeczek:

Na zaczyn

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Na ciasto

  • 600 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 180 ml)
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu
  • szczypta soli
  • roztopione masło do wysmarowania wierzchu bułeczek

Na nadzienie

  • 600 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-3 łyżki cukru (ja nie dodaję wcale, ale możesz posłodzić, jeśli lubisz bardziej słodkie nadzienie)

Na kruszonkę

  • 6 łyżek mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru

Pieczenie domowych bułeczek z borówkami amerykańskimi w kuchni
Fot. Татьяна Волкова / Adobe Stock
Przepis na bułeczki z borówkami jest niezwykle prosty i każda Pani (lub Pan) domu poradzi sobie z nim bez trudu. Wykorzystuje podstawowe składniki i sprawdzoną metodę, dzięki czemu bułeczki zawsze wychodzą pyszne i mięciutkie. Idealny sposób na domowe, letnie wypieki!

Jak przygotować domowe bułeczki z borówkami amerykańskimi?

Przygotowanie zaczynu

  1. Drożdże rozgnieść palcami.
  2. Mleko lekko podgrzać (nie może być gorące!).
  3. Dodać drożdże, mleko i wymieszać do połączenia.
  4. Dodać mąkę, wymieszać do pozbycia się grudek.
  5. Odstawić na 30 minut, aż masa podwoi swoją objętość.

Przygotowanie ciasta

  1. Masło podgrzać na małym ogniu i lekko ostudzić.
  2. Do miski wsypać mąkę i dodać zaczyn. Lekko wymieszać.
  3. Dodać resztę składników (poza białkami) i wyrabiać na miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki, jeśli będzie kleiste.
  4. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny.

Przygotowanie nadzienia

  1. Borówki umyć, osuszyć i wrzucić do miski.
  2. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, jeśli używamy, i wymieszać.

Przygotowanie kruszonki

  1. Masło posiekać.
  2. Mąkę wrzucić do miski, dodać masło i połączyć.
  3. Dodać cukier i ponownie wymieszać.
  4. Odstawić do lodówki.

Domowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
Fot. vivoo / Adobe Stock
Bułeczki z borówkami to esencja smaku naszego letniego ogrodu, który co roku obfituje w soczyste, słodkie borówki. Cała rodzina je uwielbia i zawsze z niecierpliwością czeka na te domowe wypieki, które znikają w mgnieniu oka. To nasz ulubiony deser na śniadanie, przekąskę i kolację!

Formowanie i pieczenie bułeczek

  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części.
  2. Z każdej uformować kulkę i każdą w dłoniach rozlepić na płaski placek.
  3. Na środku każdej kulki umieścić borówki i dokładnie zalepić.
  4. Ułożyć luźno na blaszce, odstawić na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  6. Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem i posypać kruszonką.
  7. Piec ok. 25 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.
  8. Wyjąć i studzić (jeśli niektóre się pootwierały i puściły sok, lepiej od razu je przełożyć na talerz lub zjeść na gorąco).

Smacznego!

Borówczanki to nie tylko pyszne bułeczki, które zadowolą podniebienia Twojej rodziny i znajomych, ale także świetny sposób na wykorzystanie borówek z własnego ogródka. Są idealne na śniadanie, przekąskę, deser czy kolację. Każdy, kto ich spróbuje, na pewno się zakocha w ich smaku. Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi!


Zdjęcie: vivoo / Adobe Stock

Autor
Borówczanki, borówianki – czyli pyszne bułeczki z borówkami. Tak smakuje ogród latem
Borówczanki, borówianki – czyli pyszne bułeczki z borówkami. Tak smakuje ogród latem
Dominika Nowak

Mama na pełen etat i blogerka z zamiłowania, łączy codzienne obowiązki z pasją. Dzieli się swoją praktyczną wiedzą na temat prowadzenia domu, gotowania, oszczędzania, oferując praktyczne i ekologiczne rozwiązania, które możesz wprowadzić od dziś. Jej porady pomagają przekształcić dom w przyjazną dla środowiska przestrzeń, zachęcając do wykorzystania naturalnych produktów w codziennym życiu.

Tagi
 

Komentarze

Dodaj komentarz
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Może będziesz pierwsza/-y? Zajrzyj na Forum ZielonyOgrodek.pl