Borówczanki, borówianki – czyli pyszne bułeczki z borówkami. Tak smakuje ogród latem

Borówianki – przepis na bułeczki z borówkami i kruszonką

Czy marzyłeś kiedyś o własnych bułeczkach z borówkami, które są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka? Mam dla Ciebie przepis na borówczanki – bułeczki z borówkami i kruszonką, które stały się hitem w mojej rodzinie. Co roku z mojego ogródka zbieram obfite plony borówek, które zamieniam w te przepyszne bułeczki. Wykorzystuję sprawdzony przepis na "zwykłe" jagodzianki, ale leśne jagody zastępuję słodkimi borówkami, dzięki czemu dodaję mniej cukru do nadzienia. Poznaj mój sprawdzony przepis, który podbije serca Twoich najbliższych.

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
5

Jak wykorzystać borówki z ogródka? Upiecz bułeczki "jagodzianki" 

Od lat pielęgnuję swój ogródek na działce, ciesząc się z obfitych plonów, które co roku przynosi. Jednym z moich największych skarbów są krzaczki borówek amerykańskich, które hojnie obdarzają mnie słodkimi, soczystymi owocami. Nic więc dziwnego, że postanowiłam wykorzystać je do przygotowania wyjątkowego przysmaku – borówczanek, czyli bułeczek z borówkami.

Przepis, który wykorzystuję, bazuje na starym, sprawdzonym przepisie na jagodzianki. Jednak zamiast leśnych jagód, używam moich własnych borówek, co sprawia, że bułeczki są mniej słodkie, a jednocześnie zachowują swój wyjątkowy smak. Mniejsza ilość cukru w przepisie to ukłon w stronę naturalnej słodyczy borówek, które (moim zdaniem) nie potrzebują dodatkowego dosładzania.

Nie przegap: Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści

Składniki na borówczanki

Na początek, podzielę się listą składników, które będą potrzebne do przygotowania tych pysznych bułeczek:

Na zaczyn

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

Na ciasto

  • 600 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
  • 3/4 szklanki mleka (ok. 180 ml)
  • 5 żółtek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu
  • szczypta soli
  • roztopione masło do wysmarowania wierzchu bułeczek

Na nadzienie

  • 600 g borówek amerykańskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1-3 łyżki cukru (ja nie dodaję wcale, ale możesz posłodzić, jeśli lubisz bardziej słodkie nadzienie)

Na kruszonkę

  • 6 łyżek mąki
  • 50 g zimnego masła
  • 4 łyżki cukru

Pieczenie domowych bułeczek z borówkami amerykańskimi w kuchni
Fot. Татьяна Волкова / Adobe Stock
Przepis na bułeczki z borówkami jest niezwykle prosty i każda Pani (lub Pan) domu poradzi sobie z nim bez trudu. Wykorzystuje podstawowe składniki i sprawdzoną metodę, dzięki czemu bułeczki zawsze wychodzą pyszne i mięciutkie. Idealny sposób na domowe, letnie wypieki!

Jak przygotować domowe bułeczki z borówkami amerykańskimi?

Przygotowanie zaczynu

  1. Drożdże rozgnieść palcami.
  2. Mleko lekko podgrzać (nie może być gorące!).
  3. Dodać drożdże, mleko i wymieszać do połączenia.
  4. Dodać mąkę, wymieszać do pozbycia się grudek.
  5. Odstawić na 30 minut, aż masa podwoi swoją objętość.

Przygotowanie ciasta

  1. Masło podgrzać na małym ogniu i lekko ostudzić.
  2. Do miski wsypać mąkę i dodać zaczyn. Lekko wymieszać.
  3. Dodać resztę składników (poza białkami) i wyrabiać na miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki, jeśli będzie kleiste.
  4. Odstawić pod przykryciem na 2 godziny.

Przygotowanie nadzienia

  1. Borówki umyć, osuszyć i wrzucić do miski.
  2. Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, jeśli używamy, i wymieszać.

Przygotowanie kruszonki

  1. Masło posiekać.
  2. Mąkę wrzucić do miski, dodać masło i połączyć.
  3. Dodać cukier i ponownie wymieszać.
  4. Odstawić do lodówki.

Domowe bułeczki z borówkami amerykańskimi
Fot. vivoo / Adobe Stock
Bułeczki z borówkami to esencja smaku naszego letniego ogrodu, który co roku obfituje w soczyste, słodkie borówki. Cała rodzina je uwielbia i zawsze z niecierpliwością czeka na te domowe wypieki, które znikają w mgnieniu oka. To nasz ulubiony deser na śniadanie, przekąskę i kolację!

Polecamy: Projekt ogrodu w 5 minut i to za darmo. Wypróbuj naszą aplikację do projektowania ogrodów online

Formowanie i pieczenie bułeczek

  1. Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części.
  2. Z każdej uformować kulkę i każdą w dłoniach rozlepić na płaski placek.
  3. Na środku każdej kulki umieścić borówki i dokładnie zalepić.
  4. Ułożyć luźno na blaszce, odstawić na 30 minut.
  5. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
  6. Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem i posypać kruszonką.
  7. Piec ok. 25 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.
  8. Wyjąć i studzić (jeśli niektóre się pootwierały i puściły sok, lepiej od razu je przełożyć na talerz lub zjeść na gorąco).

Smacznego!

Borówczanki to nie tylko pyszne bułeczki, które zadowolą podniebienia Twojej rodziny i znajomych, ale także świetny sposób na wykorzystanie borówek z własnego ogródka. Są idealne na śniadanie, przekąskę, deser czy kolację. Każdy, kto ich spróbuje, na pewno się zakocha w ich smaku. Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się swoimi wypiekami z bliskimi!


Zdjęcie: vivoo / Adobe Stock


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Autor
Dominika Nowak Dominika Nowak

Mama, blogerka, ekolożka, ogrodniczka amatorka. Dzieli się z Wami swoją pasją i wiedzą. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Tematy
To Cię zainteresuje
(Nie!) Trendy ogrodowe 2025 | Natura, Sztuka i ... Błogie Lenistwo. Ogrodnicze autorytety o nadchodzących zmianach
Komentarze

Zobacz nasz
Sklep ogrodniczy
sprawdź ofertę
Sklep Zielony Ogródek
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści