Jak wykorzystać borówki z ogródka? Upiecz bułeczki "jagodzianki"
Od lat pielęgnuję swój ogródek na działce, ciesząc się z obfitych plonów, które co roku przynosi. Jednym z moich największych skarbów są krzaczki borówek amerykańskich, które hojnie obdarzają mnie słodkimi, soczystymi owocami. Nic więc dziwnego, że postanowiłam wykorzystać je do przygotowania wyjątkowego przysmaku – borówczanek, czyli bułeczek z borówkami.
Przepis, który wykorzystuję, bazuje na starym, sprawdzonym przepisie na jagodzianki. Jednak zamiast leśnych jagód, używam moich własnych borówek, co sprawia, że bułeczki są mniej słodkie, a jednocześnie zachowują swój wyjątkowy smak. Mniejsza ilość cukru w przepisie to ukłon w stronę naturalnej słodyczy borówek, które (moim zdaniem) nie potrzebują dodatkowego dosładzania.
Składniki na borówczanki
Na początek, podzielę się listą składników, które będą potrzebne do przygotowania tych pysznych bułeczek:
Na zaczyn
- 100 ml ciepłego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
Na ciasto
- 600 g mąki pszennej (najlepiej typ 650)
- 3/4 szklanki mleka (ok. 180 ml)
- 5 żółtek
- 100 g masła
- 100 g cukru
- opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu
- szczypta soli
- roztopione masło do wysmarowania wierzchu bułeczek
Na nadzienie
- 600 g borówek amerykańskich
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1-3 łyżki cukru (ja nie dodaję wcale, ale możesz posłodzić, jeśli lubisz bardziej słodkie nadzienie)
Na kruszonkę
- 6 łyżek mąki
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki cukru
Jak przygotować domowe bułeczki z borówkami amerykańskimi?
Przygotowanie zaczynu
- Drożdże rozgnieść palcami.
- Mleko lekko podgrzać (nie może być gorące!).
- Dodać drożdże, mleko i wymieszać do połączenia.
- Dodać mąkę, wymieszać do pozbycia się grudek.
- Odstawić na 30 minut, aż masa podwoi swoją objętość.
Przygotowanie ciasta
- Masło podgrzać na małym ogniu i lekko ostudzić.
- Do miski wsypać mąkę i dodać zaczyn. Lekko wymieszać.
- Dodać resztę składników (poza białkami) i wyrabiać na miękkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki, jeśli będzie kleiste.
- Odstawić pod przykryciem na 2 godziny.
Przygotowanie nadzienia
- Borówki umyć, osuszyć i wrzucić do miski.
- Dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, jeśli używamy, i wymieszać.
Przygotowanie kruszonki
- Masło posiekać.
- Mąkę wrzucić do miski, dodać masło i połączyć.
- Dodać cukier i ponownie wymieszać.
- Odstawić do lodówki.
Formowanie i pieczenie bułeczek
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 20 części.
- Z każdej uformować kulkę i każdą w dłoniach rozlepić na płaski placek.
- Na środku każdej kulki umieścić borówki i dokładnie zalepić.
- Ułożyć luźno na blaszce, odstawić na 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
- Każdą bułeczkę posmarować roztopionym masłem i posypać kruszonką.
- Piec ok. 25 minut, aż bułeczki ładnie się zarumienią.
- Wyjąć i studzić (jeśli niektóre się pootwierały i puściły sok, lepiej od razu je przełożyć na talerz lub zjeść na gorąco).
Smacznego!
Zdjęcie: vivoo / Adobe Stock