Grillowana ryba z młodymi warzywami – podkręcona słodko-kwaśną nutą truskawek

Truskawki z młodymi warzywami i makrelą - przepis na pyszne danie z grilla

Zapraszamy Was na nadmorski grill. Nieoczywisty wybór padł na dość tłustą i aromatyczną makrelę, którą znamy w polskiej kuchni głównie w wersji wędzonej. Surowa ryba wypełniona aromatycznymi ziołami, dodatkowo podkręcona słodko-kwaśnymi nutami truskawek. Przyznacie, że to nieoczywiste połączenie? A z pewnością ciekawa alternatywa na weekendowego grilla!

Posłuchaj
00:00
60

Przepis na makrelę z warzywami i truskawkami

Lato to idealny czas na grillowanie, a propozycje z kuchni ogrodowej zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem. W dzisiejszym przepisie proponujemy nieoczywiste połączenie smaków, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Grillowana makrela, wzbogacona aromatycznymi ziołami i podkręcona słodko-kwaśną nutą truskawek, to wyjątkowe danie, które łączy w sobie intensywność smaków ryby z delikatnością młodych warzyw. Ten niecodzienny zestaw składników sprawia, że jest to idealna propozycja na letni obiad na świeżym powietrzu. Spróbujcie, a przekonacie się, jak zaskakująco dobrze może smakować taka kombinacja!

Poniższy przepis to porcja dla dwóch osób, a przybliżony czas na przygotowanie dania to 35 min.

Potrzebne składniki:

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • 10 młodych, małych ziemniaczków
  • 100 g truskawek
  • koperek
  • masło
  • 2 makrele
  • kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
  • gruboziarnista sól
  • świeżo mielony pieprz
  • cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Gotujemy fasolkę i ziemniaki: fasolce obcinamy twarde końcówki, ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Przygotowujemy rybę: myjemy i oskrobujemy makrelę.
  3. Grillujemy rybę: do środka ryby wkładamy kilka gałązek tymianku, na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła, skrapiamy cytryną, obsypujemy solą i pieprzem – grillujemy po 8-10 min z każdej strony.
  4. Kroimy truskawki: owoce najlepiej pokroić na ósemki.
  5. Pod koniec pieczenia makreli, ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z masłem i chwilę rumienimy skórkę.
  6. Fasolkę, ziemniaki i truskawki układamy na połowie talerza. Polewamy je masłem i posypujemy koperkiem. Na drugą połowę kładziemy makrelę.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Ciesielska czy rozłupująca? Jaka siekiera do ogrodu?
Komentarze

Sekrety pięknych storczyków. Eksperci radzą, jakie produkty wybrać do codziennej pielęgnacji
To się przyda
Tagi
Najnowsze treści