Przepis na makrelę z warzywami i truskawkami
Lato to idealny czas na grillowanie, a propozycje z kuchni ogrodowej zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem. W dzisiejszym przepisie proponujemy nieoczywiste połączenie smaków, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Grillowana makrela, wzbogacona aromatycznymi ziołami i podkręcona słodko-kwaśną nutą truskawek, to wyjątkowe danie, które łączy w sobie intensywność smaków ryby z delikatnością młodych warzyw. Ten niecodzienny zestaw składników sprawia, że jest to idealna propozycja na letni obiad na świeżym powietrzu. Spróbujcie, a przekonacie się, jak zaskakująco dobrze może smakować taka kombinacja!
Poniższy przepis to porcja dla dwóch osób, a przybliżony czas na przygotowanie dania to 35 min.
Potrzebne składniki:
- 300 g żółtej fasolki szparagowej
- 10 młodych, małych ziemniaczków
- 100 g truskawek
- koperek
- masło
- 2 makrele
- kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
- gruboziarnista sól
- świeżo mielony pieprz
- cytryna
Przygotowanie krok po kroku:
- Gotujemy fasolkę i ziemniaki: fasolce obcinamy twarde końcówki, ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
- Przygotowujemy rybę: myjemy i oskrobujemy makrelę.
- Grillujemy rybę: do środka ryby wkładamy kilka gałązek tymianku, na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła, skrapiamy cytryną, obsypujemy solą i pieprzem – grillujemy po 8-10 min z każdej strony.
- Kroimy truskawki: owoce najlepiej pokroić na ósemki.
- Pod koniec pieczenia makreli, ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z masłem i chwilę rumienimy skórkę.
- Fasolkę, ziemniaki i truskawki układamy na połowie talerza. Polewamy je masłem i posypujemy koperkiem. Na drugą połowę kładziemy makrelę.
Smacznego!