Grillowana ryba z młodymi warzywami – podkręcona słodko-kwaśną nutą truskawek

Truskawki z młodymi warzywami i makrelą - przepis na pyszne danie z grilla

Zapraszamy Was na nadmorski grill. Nieoczywisty wybór padł na dość tłustą i aromatyczną makrelę, którą znamy w polskiej kuchni głównie w wersji wędzonej. Surowa ryba wypełniona aromatycznymi ziołami, dodatkowo podkręcona słodko-kwaśnymi nutami truskawek. Przyznacie, że to nieoczywiste połączenie? A z pewnością ciekawa alternatywa na weekendowego grilla!

Posłuchaj
00:00
Najnowszy numer
Gardeners' World - Edycja Polska Gardeners' World - Edycja Polska
przejrzyj
Gardeners' World - Edycja Polska
60

Przepis na makrelę z warzywami i truskawkami

Lato to idealny czas na grillowanie, a propozycje z kuchni ogrodowej zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem. W dzisiejszym przepisie proponujemy nieoczywiste połączenie smaków, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Grillowana makrela, wzbogacona aromatycznymi ziołami i podkręcona słodko-kwaśną nutą truskawek, to wyjątkowe danie, które łączy w sobie intensywność smaków ryby z delikatnością młodych warzyw. Ten niecodzienny zestaw składników sprawia, że jest to idealna propozycja na letni obiad na świeżym powietrzu. Spróbujcie, a przekonacie się, jak zaskakująco dobrze może smakować taka kombinacja!

Poniższy przepis to porcja dla dwóch osób, a przybliżony czas na przygotowanie dania to 35 min.

Potrzebne składniki:

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • 10 młodych, małych ziemniaczków
  • 100 g truskawek
  • koperek
  • masło
  • 2 makrele
  • kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
  • gruboziarnista sól
  • świeżo mielony pieprz
  • cytryna

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Gotujemy fasolkę i ziemniaki: fasolce obcinamy twarde końcówki, ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. Przygotowujemy rybę: myjemy i oskrobujemy makrelę.
  3. Grillujemy rybę: do środka ryby wkładamy kilka gałązek tymianku, na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła, skrapiamy cytryną, obsypujemy solą i pieprzem – grillujemy po 8-10 min z każdej strony.
  4. Kroimy truskawki: owoce najlepiej pokroić na ósemki.
  5. Pod koniec pieczenia makreli, ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z masłem i chwilę rumienimy skórkę.
  6. Fasolkę, ziemniaki i truskawki układamy na połowie talerza. Polewamy je masłem i posypujemy koperkiem. Na drugą połowę kładziemy makrelę.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw


Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Zajrzyj do naszego sklepu internetowego, dołącz do dyskusji na forum ogrodniczym i wypróbuj aplikację do projektowania ogrodu.

Obserwuj
Tematy
Więcej na ten temat
Warsaw Garden Expo 2025 – to tu 18-20 lutego spotkają się miłośnicy roślin i profesjonaliści
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Bestsellery
Tagi
Najnowsze treści