Logo
Logo
60
Okazje
Artykuł na: 2-3 minuty

Grillowana ryba z młodymi warzywami – podkręcona słodko-kwaśną nutą truskawek

Zapraszamy Was na nadmorski grill. Nieoczywisty wybór padł na dość tłustą i aromatyczną makrelę, którą znamy w polskiej kuchni głównie w wersji wędzonej. Surowa ryba wypełniona aromatycznymi ziołami, dodatkowo podkręcona słodko-kwaśnymi nutami truskawek. Przyznacie, że to nieoczywiste połączenie? A z pewnością ciekawa alternatywa na weekendowego grilla!

 

Przepis na makrelę z warzywami i truskawkami

Porcja dla dwóch osób
Czas przygotowania: 35 min

Składniki

  • 300 g żółtej fasolki szparagowej
  • 10 młodych, małych ziemniaczków
  • 100 g truskawek
  • koperek
  • masło
  • 2 makrele
  • kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego
  • gruboziarnista sól
  • świeżo mielony pieprz
  • cytryna

Przygotowanie

  1. Fasolce obcinamy twarde końcówki, ziemniaki dokładnie myjemy - gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  2. W tym czasie myjemy makrelę, w jej środek wkładamy kilka gałązek tymianku, na wierzch kładziemy cienkie plasterki masła, skrapiamy cytryną, obsypujemy solą i pieprzem - grillujemy po 8-10 min z każdej strony.
  3. Truskawki kroimy na ósemki.
  4. Pod koniec pieczenia makreli, ugotowane ziemniaki wrzucamy na patelnię z masłem i chwilę rumienimy skórkę.
  5. Fasolkę, ziemniaki i truskawki układamy na połowie talerza. Polewamy je masłem i posypujemy koperkiem. Na drugą połowę kładziemy makrelę.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw

Tagi
 
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)
Warto przeczytać
Lista zakupów


Komentarze

NEWSLETTER
Zapisz się i odbierz darmowe e-wydanie magazynu Gardeners` World!
 
Twoja strona ogrodu