Burak i makrela na wigilijnym stole? Brzmi zaskakująco, ale smakuje genialnie z chrzanem i majonezem

Buraki, ryba i… chrzan z majonezem? Brzmi dziwnie? Smakuje obłędnie

Tradycyjna Wigilia nie musi być nudna! Dzięki Majonezowi Kieleckiemu nawet klasyczne dania zyskują nowy smak. Poznaj przepis na oryginalną przystawkę z buraków i wędzonej makreli, która zaskoczy Twoich gości. 

Posłuchaj
00:00
1

Wigilijne dania w nowej odsłonie? Tylko kilka składników i gotowe!

Grudzień to czas, w którym powracają rodzinne zwyczaje i dobrze znane receptury. W wielu domach jednym z pierwszych produktów kupowanych z myślą o świątecznym menu jest Majonez Kielecki – składnik obecny na polskich stołach od 1959 roku. Kojarzony z tradycją i smakiem, które towarzyszą potrawom pojawiającym się w tym okresie roku.

Kielecki znajduje zastosowanie w farszach, pastach, śledziach i wielu potrawach przygotowywanych według rodzinnych receptur. Łączy dania od dawna serwowane na bożonarodzeniowych stołach, z tymi, które pojawiły się na nich w późniejszych latach. W efekcie stał się składnikiem bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt.

Choć najczęściej kojarzony jest z klasyczną sałatką jarzynową, Majonez Kielecki dobrze sprawdza się również w mniej typowych propozycjach. Jedną z nich jest danie, które w wigilijnym menu stanowi alternatywę dla tradycyjnych przystawek, czyli pieczone buraczki z pastą z wędzonej makreli i majonezem.

Przepis idealny na wigilijną kolację? Sprawdź, co przygotujesz z buraków, makreli i odrobiny majonezu

Delikatną słodycz buraków idealnie współgra z kremową pastą rybną. To przekąska, która wpisuje się w świąteczny charakter, a jednocześnie wprowadza lekko odmienny akcent smakowy. 

Przepis na buraki z makrelą

Składniki:

  • 3 średnie buraki
  • 150 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • drobno posiekany koperek
  • sól, pieprz 

Przygotowanie:

  1. Buraki upiecz w folii w 190°C do miękkości, następnie ostudź i pokrój w grube plastry lub łódeczki.
  2. Makrelę rozdrobnij widelcem i połącz z majonezem, chrzanem, sokiem z cytryny oraz koperkiem. Dopraw do smaku.
  3.  Na kawałki buraków nałóż niewielką porcję pasty. Podawaj jako chłodną przystawkę wigilijną lub dodatek do świątecznego menu.
W wielu domach po niektóre produkty sięga się z przyzwyczajenia, ale także z przekonania, że nadają potrawom oczekiwany smak. Majonez Kielecki od lat pełni taką rolę, towarzysząc zarówno dobrze znanym recepturom, jak i poszukiwaniom kulinarnym. 

Źródło: WSP „Społem”


☺️ Dziękujemy, że przeczytałaś/eś artykuł do końca. Bądź na bieżąco i zapisz się do newslettera. Odwiedź nas na Facebooku, Instagramie, Pintereście, YouTube oraz na forum ogrodniczym. Zajrzyj także do naszego sklepu ogrodniczego.

Tematy
Autor
Informacje prasowe Informacje prasowe

Najświeższe wiadomości i komunikaty od firm związanych z domem i ogrodem.

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Nowe treści z tej kategorii
Artykuł sponsorowany
Szukasz prezentu, który naprawdę się przyda? Oto 12 urządzeń STIHL, które zmienią ogrodową codzienność w przyjemność
Polecamy
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Artykuł sponsorowany
Szukasz prezentu, który naprawdę się przyda? Oto 12 urządzeń STIHL, które zmienią ogrodową codzienność w przyjemność
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Polecamy
Wszyscy to czytają. A Ty?