Wigilijne dania w nowej odsłonie? Tylko kilka składników i gotowe!
Grudzień to czas, w którym powracają rodzinne zwyczaje i dobrze znane receptury. W wielu domach jednym z pierwszych produktów kupowanych z myślą o świątecznym menu jest Majonez Kielecki – składnik obecny na polskich stołach od 1959 roku. Kojarzony z tradycją i smakiem, które towarzyszą potrawom pojawiającym się w tym okresie roku.
Kielecki znajduje zastosowanie w farszach, pastach, śledziach i wielu potrawach przygotowywanych według rodzinnych receptur. Łączy dania od dawna serwowane na bożonarodzeniowych stołach, z tymi, które pojawiły się na nich w późniejszych latach. W efekcie stał się składnikiem bez którego nie wyobrażamy sobie Świąt.
Choć najczęściej kojarzony jest z klasyczną sałatką jarzynową, Majonez Kielecki dobrze sprawdza się również w mniej typowych propozycjach. Jedną z nich jest danie, które w wigilijnym menu stanowi alternatywę dla tradycyjnych przystawek, czyli pieczone buraczki z pastą z wędzonej makreli i majonezem.
Przepis idealny na wigilijną kolację? Sprawdź, co przygotujesz z buraków, makreli i odrobiny majonezu
Delikatną słodycz buraków idealnie współgra z kremową pastą rybną. To przekąska, która wpisuje się w świąteczny charakter, a jednocześnie wprowadza lekko odmienny akcent smakowy.
Przepis na buraki z makrelą
Składniki:
- 3 średnie buraki
- 150 g wędzonej makreli (bez skóry i ości)
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- drobno posiekany koperek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Buraki upiecz w folii w 190°C do miękkości, następnie ostudź i pokrój w grube plastry lub łódeczki.
- Makrelę rozdrobnij widelcem i połącz z majonezem, chrzanem, sokiem z cytryny oraz koperkiem. Dopraw do smaku.
- Na kawałki buraków nałóż niewielką porcję pasty. Podawaj jako chłodną przystawkę wigilijną lub dodatek do świątecznego menu.
Źródło: WSP „Społem”