Ziołowy akcent w domowej galaretce
Czerwone porzeczki mają lekko kwaśny smak, który dobrze równoważy się z wytrawnym, żywicznym aromatem świeżego rozmarynu. Takie połączenie świetnie sprawdza się w przetworach. Warto wykorzystać sezon na te owoce, by przygotować galaretkę, która będzie doskonałym dodatkiem do pieczywa, ale także do serów lub dań wytrawnych.
Przepis na galaretkę z porzeczek z dodatkiem rozmarynu
W tym przepisie naturalna kwaskowatość owoców zostaje przełamana ziołową nutą, a całość zyskuje odpowiednią konsystencję dzięki zastosowaniu cukru żelującego Diamant 2:1. Skraca on czas gotowania i wydobywa z owoców to, co najlepsze - smak, kolor i aromat.
Składniki:
- 1 kg czerwonych porzeczek
- 0,5 kg cukru żelującego Diamant 2:1
- 150 ml gorącej wody
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
Sposób przygotowania:
- Owoce należy obrać z szypułek, opłukać i rozgnieść widelcem.
- Zalać gorącą wodą, dodać rozmaryn i gotować przez 5 minut.
- Przetrzeć przez sito o drobnych oczkach, usuwając resztki skórek i ziół.
- Powstały sok zagotować, dodać cukier żelujący Diamant 2:1 i dokładnie wymieszać.
- Gotować jeszcze przez 3 minuty od momentu wrzenia.
- Gotową galaretkę przelać do wyparzonych słoików, dodać kilka całych owoców i – opcjonalnie – odrobinę rozmarynu.
- Zakręcone słoiki odwrócić do góry dnem na 10 minut, następnie odstawić do ostygnięcia.
Źródło: Diamant