Masz w ogrodzie wierzbowe bazie? Zrób z nich herbatkę. Na zdrowie
Od wieków bazie znane są w polskich domach jako symbol odnowy i ochrony. Gałązki z wiosennymi baziami z wierzby to tradycyjny składnik palm wielkanocnych, koszyczków i domowych dekoracji.
Obecnie wiadomo, że te miękkie kwiatostany kryją w sobie niezwykłą moc leczniczą. W tradycji ludowej wykorzystywano je jako naturalny środek wspomagający odporność, a współczesna fitoterapia potwierdza ich liczne właściwości zdrowotne.
Bazie wierzby zawierają cenne glikozydy salicylowe, flawonoidy, fitosterole oraz fenolokwasy. Te substancje odpowiadają za działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne działanie bazi.
▶ Lista zakupów: 10+ rzeczy, które musisz mieć w ogrodzie w marcu
Kwiaty wierzby, zwane potocznie baziami lub kotkami (niegdyś bagniątkami) rozwijają się na początku roku, na przedwiośniu. Przy sprzyjającej pogodzie, w najcieplejszych regionach Polski może to nastąpić nawet już pod koniec lutego. Ale zwykle bazie na gałęziach wierzby można zaobserwować w marcu i kwietniu.
▶ Zaprojektuj ogród w 5 minut: Sprawdź nasz darmowy program online
Przepis na napar z bazi wierzbowych
Oto sprawdzone przepisy na przygotowanie zdrowotnego naparu z bazi. Przygotowanie tych napojów jest niezwykle proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Napar można wykonać na dwa sposoby.
Przepis 1
- Składniki: jedna łyżka świeżych lub suszonych bazi wierzbowych (najlepiej z wierzby iwy lub białej), 250 ml wrzącej wody, opcjonalnie – 1 łyżeczka miodu lub plaster cytryny do smaku.
- Sposób przygotowania: zbierz bazie wczesną wiosną, zanim w pełni się rozwiną i zanim zaczną pylić. Włóż je do filiżanki lub kubka i zalej wrzącą wodą. Napar przykryj talerzykiem i pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Po zaparzeniu odcedź bazie, aby napar był klarowny.
- Napar / herbatkę z bazi można pić bez dodatków lub osłodzić łyżeczką miodu oraz wzbogacić jego smak plasterkiem cytryny. Naturalne dodatki wzmocnią jego właściwości zdrowotne.
Przepis 2
Innym sposobem na przygotowanie naparu z bazi wierzbowych jest zaparzenie ich z mlekiem. Taki napój (mleko baziowe) jest kremowy w smaku.
- Składniki: garść świeżych lub suszonych kotków wierzbowych oraz 250 ml ulubionego mleka – najlepiej krowiego, choć równie dobrze sprawdzi się roślinne, np. kokosowe czy migdałowe.
- Sposób przygotowania: w rondelku podgrzewaj mleko na małym ogniu, z dodatkiem bazi przez około 10 minut; nie dopuszczając do wrzenia. Po tym czasie odcedź napój i podawaj, gdy jest jeszcze ciepły.
- Jeśli chcesz wzbogacić jego działanie i smak, możesz dodać odrobinę miodu. Mleko baziowe nie tylko łagodzi kaszel i objawy grypy, ale także pomaga wspierać krążenie, dzięki obecności naturalnych salicylanów.
▶ Zobacz nasz sklep ogrodniczy: Sprawdź promocje i nowości
Działanie herbatki / naparu z bazi wierzby
Napar z wierzbowych bazi działa łagodząco przy przeziębieniach, infekcjach gardła oraz stanach gorączkowych. Wierzba, nazywana jest naturalną aspiryną – zawarta w niej salicyna wykazuje działanie przeciwzapalne, uspokajające i przeciwbólowe. Picie naparu z bazi wspiera odporność i regenerację organizmu po zimie.
Uwaga!
Naparu z bazi nie powinny pić osoby uczulone na salicylany (np. na aspirynę) oraz dzieci poniżej 12. roku życia. Przed dłuższym stosowaniem warto skonsultować się z fitoterapeutą lub lekarzem. Jeśli nie masz pewności, czy drzewo, z którego chcesz pozyskać bazie to wierzba, nie zrywaj żadnych jego części i nie przyrządzaj z niego żadnych napojów.
Zdjęcie tytułowe: mashiki / AdobeStock, (ed.)