Herbatka z wierzbowych bazi. Jak przygotować napar? Dlaczego warto pić?

Herbatka z wierzbowych bazi. Jak przygotować napar? Dlaczego warto pić?

Bazie (kotki) rozwijają się na wierzbach od końca lutego i można je zbierać w marcu. To kwiaty wierzby, pozbawione płatków, ale za to pełne nektaru i pyłku. Są ważnym pokarmem dla trzmieli, pszczół i innych owadów zapylających. Ponieważ bazie zawierają też cenne substancje lecznicze, można z nich przyrządzać wczesnowiosenne napary i herbatki. Zobacz, jak prosto zrobić taki zdrowy napój.

Posłuchaj
00:00
11
Spis treści
Czy można jeść bazie z wierzby? Kiedy zbierać bazie? Jak zrobić herbatkę z bazi? Dlaczego warto pić napar z bazi?

Masz w ogrodzie wierzbowe bazie? Zrób z nich herbatkę. Na zdrowie

Od wieków bazie znane są w polskich domach jako symbol odnowy i ochrony. Gałązki z wiosennymi  baziami z wierzby to tradycyjny składnik palm wielkanocnych, koszyczków i domowych dekoracji.

Dawniej wierzono, że spożycie kilku bazi wierzbowych z poświęconej w Niedzielę Palmową palmy są źródłem zdrowia.

Obecnie wiadomo, że te miękkie kwiatostany kryją w sobie niezwykłą moc leczniczą. W tradycji ludowej wykorzystywano je jako naturalny środek wspomagający odporność, a współczesna fitoterapia potwierdza ich liczne właściwości zdrowotne.

Bazie wierzby zawierają cenne glikozydy salicylowe, flawonoidy, fitosterole oraz fenolokwasy. Te substancje odpowiadają za działanie przeciwzapalne, przeciwgorączkowe i napotne działanie bazi.

Zatem napar z wierzbowych bazi (kotków) można uznać za wsparcie w walce z infekcjami sezonowymi, takimi jak grypa czy przeziębienie.

Kwiaty wierzby, zwane potocznie baziami lub kotkami (niegdyś bagniątkami) rozwijają się na początku roku, na przedwiośniu. Przy sprzyjającej pogodzie, w najcieplejszych regionach Polski może to nastąpić nawet już pod koniec lutego. Ale zwykle bazie na gałęziach wierzby można zaobserwować w marcu i kwietniu.

Przepis na napar z bazi wierzbowych

Oto sprawdzone przepisy na przygotowanie zdrowotnego naparu z bazi. Przygotowanie tych napojów jest niezwykle proste i nie wymaga specjalistycznych umiejętności. Napar można wykonać na dwa sposoby.

Przepis 1

  • Składniki: jedna łyżka świeżych lub suszonych bazi wierzbowych (najlepiej z wierzby iwy lub białej), 250 ml wrzącej wody, opcjonalnie – 1 łyżeczka miodu lub plaster cytryny do smaku.
  • Sposób przygotowania: zbierz bazie wczesną wiosną, zanim w pełni się rozwiną i zanim zaczną pylić. Włóż je do filiżanki lub kubka i zalej wrzącą wodą. Napar przykryj talerzykiem i pozostaw do zaparzenia na 15 minut. Po zaparzeniu odcedź bazie, aby napar był klarowny.
  • Napar / herbatkę z bazi można pić bez dodatków lub osłodzić łyżeczką miodu oraz wzbogacić jego smak plasterkiem cytryny. Naturalne dodatki wzmocnią jego właściwości zdrowotne.
Wierzbowe bazie na gałązkach wierzby wczesną wiosną
Fot. Volodymyr / AdobeStock
Korzystaj z darów natury – wierzby rosną w całej Polsce. Pamiętaj tylko, aby zbierać gałązki z drzew rosnących z dala od dróg, w czystym środowisku. Nie zrywaj nadmiaru materiału – do zrobienia naparu wystarczą dwie lub trzy gałązki. Resztę kwiatów pozostaw dla owadów zapylających

Przepis 2

Innym sposobem na przygotowanie naparu z bazi wierzbowych jest zaparzenie ich z mlekiem. Taki napój (mleko baziowe) jest kremowy w smaku.

  • Składniki: garść świeżych lub suszonych kotków wierzbowych oraz 250 ml ulubionego mleka – najlepiej krowiego, choć równie dobrze sprawdzi się roślinne, np. kokosowe czy migdałowe.
  • Sposób przygotowania: w rondelku podgrzewaj mleko na małym ogniu, z dodatkiem bazi przez około 10 minut; nie dopuszczając do wrzenia. Po tym czasie odcedź napój i podawaj, gdy jest jeszcze ciepły.
  • Jeśli chcesz wzbogacić jego działanie i smak, możesz dodać odrobinę miodu. Mleko baziowe nie tylko łagodzi kaszel i objawy grypy, ale także pomaga wspierać krążenie, dzięki obecności naturalnych salicylanów.

Działanie herbatki / naparu z bazi wierzby

Napar z wierzbowych bazi działa łagodząco przy przeziębieniach, infekcjach gardła oraz stanach gorączkowych. Wierzba, nazywana jest naturalną aspiryną – zawarta w niej salicyna wykazuje działanie przeciwzapalne, uspokajające i przeciwbólowe. Picie naparu z bazi wspiera odporność i regenerację organizmu po zimie.

Uwaga!
Naparu z bazi nie powinny pić osoby uczulone na salicylany (np. na aspirynę) oraz dzieci poniżej 12. roku życia. Przed dłuższym stosowaniem warto skonsultować się z fitoterapeutą lub lekarzem. Jeśli nie masz pewności, czy drzewo, z którego chcesz pozyskać bazie to wierzba, nie zrywaj żadnych jego części i nie przyrządzaj z niego żadnych napojów.

Zdjęcie tytułowe: mashiki / AdobeStock, (ed.)

Tematy
Autor
Redakcja portalu Redakcja portalu

Redakcja ZielonyOgrodek.pl to zespół ogrodników i projektantów, który dzieli się z wami swoją praktyczną wiedzą i pomysłami na ogród. 

Artykuły autora Wszyscy autorzy
Nowe treści z tej kategorii
Nowe trendy ogrodowe na 2026 rok ogłoszone! Te odmiany wygrały Konkurs Roślinnych Nowości 2025
Komentarze

Darmowy program
Projektowanie Ogrodu
wypróbuj online
Projektowanie ogrodu
Tagi
Sprawdź, co dziś czytają inni
Bestsellery