Logo
Logo
Gardeners' world listopad - grudzień 2022
9
Okazje

Salsa truskawkowa z grillowanymi polędwiczkami – na meksykańską nutę

Źródło salsy znajdziemy w kuchni meksykańskiej, gdzie ten owocowo-warzywny dodatek do dań zawsze łączy w sobie składniki o słodkich, kwaśnych i ostrych nutach. Dlatego w salsie świetnie odnajdą się polskie owoce jagodowe, które dopełnione ostrą cebulą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny pokażą swoje nowe oblicze. Wypróbuj przepis na niezwykłą salsę truskawkową z grillowanymi polędwiczkami!

 

Przepis na salsę truskawkową z grillowanymi polędwiczkami

Czas przygotowania: 35 min

Składniki

  • 150 g truskawek
  • 1 duży pomidor malinowy
  • 1 cebulka
  • miks sałat
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • kilka młodych ziemniaków
  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwiczki kroimy w 1,5 cm plastry. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.
  2. Oliwę, musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
  3. Polędwiczki obtaczamy w marynacie, po czym wykładamy na rozgrzany grill – pieczemy po 3 minuty z każdej strony.
  4. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, potem obtaczamy w oliwie podpiekamy na grillu przez 7 minut.
  5. Truskawki, pomidora i cebulkę kroimy w drobną kostkę.
  6. Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i miodem, mieszamy.
  7. Na połowie talerza układamy miks salat, na nim salsę i ziemniaki, na drugiej połowie – polędwiczki. Obok talerza truskawki z jogurtem.

Smacznego!

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"

Dowiedz się więcej



Powiązane rośliny
To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (8)

Komentarze


Twoja strona ogrodu