Przepis na salsę truskawkową z grillowanymi polędwiczkami
Czas przygotowania: 35 min
Składniki
- 150 g truskawek
- 1 duży pomidor malinowy
- 1 cebulka
- miks sałat
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- kilka młodych ziemniaków
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Polędwiczki kroimy w 1,5 cm plastry. Oprószamy solą i pieprzem z każdej strony.
- Oliwę, musztardę, miód i sok z cytryny mieszamy do uzyskania jednolitego sosu.
- Polędwiczki obtaczamy w marynacie, po czym wykładamy na rozgrzany grill – pieczemy po 3 minuty z każdej strony.
- Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, potem obtaczamy w oliwie podpiekamy na grillu przez 7 minut.
- Truskawki, pomidora i cebulkę kroimy w drobną kostkę.
- Doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i miodem, mieszamy.
- Na połowie talerza układamy miks salat, na nim salsę i ziemniaki, na drugiej połowie – polędwiczki. Obok talerza truskawki z jogurtem.
Smacznego!
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, kampania „Czas na polskie superowoce! Edycja III"