Kompozycja z czerwonymi i łososiowymi poinsecjami szczególnie nadaje się do dekoracji świątecznego stołu. Misa została odlana z wosku i udekorowana sosnowymi igłami. To sprawia, że całość wygląda wyjątkowo.
gałązki z owocami, sztuczne jabłka i ozdoby choinkowe
płyta grzewcza
Krok 1 Świecę rozpuść ostrożnie na średnim ogniu w starym garnku. Nie pozostawiaj garnka bez opieki! Wystarczająca temperatura do stopienia wosku to 50-65°C. Jeśli nie mamy pod ręką starego garnka możemy rozpuścić świecę w słoiku w kąpieli wodnej; dzięki temu łatwiej kontrolować temperaturę i nie dopuścić do przegrzania wosku.
Krok 2 Spryskaj wnętrze szklanej misy olejem. Wlej trochę roztopionego wosku na dno i poczekaj aż stwardnieje. To będzie spód misy. W trakcie studzenia wosku owiń mniejszą miseczkę kilkoma warstwami folii spożywczej.
Krok 3 Teraz umieść mniejszą, owiniętą folią misę w większej. Folia ułatwi wyjęcie wosku z miski. Następnie wypełnij przestrzeń między szklanymi naczyniami resztą ciekłego wosku.
Krok 4 Do tężejącego wosku powbijaj igły sosnowe.
Krok 5 Przepleć pozostałe igły pomiędzy igłami sterczącymi do góry. Poczekaj do momentu aż wosk całkowicie stwardnieje. Poluzuj wewnętrzną szklaną miskę i ostrożnie wyjmij ją z wosku.
Krok 6 Udekoruj naczynie z wosku wykorzystując np. sztuczne jabłka, gałązki z owocami oraz ozdoby choinkowe.
Krok 7 Napełnij misę z wosku czystą wodą i wstaw do środka cięte gałązki poinsecji. Wskazówka: aby rośliny zachowały świeżość przez jak najdłuższy czas, łodygi roślin natychmiast po przycięciu wstaw do wody o temperaturze 60°C na kilka sekund, a następnie zanurz je w zimnej wodzie.
Komentarze