Kwiaty najlepiej ścinać wcześnie rano, po czym od razu zanurzać w wiadrze z wodą, które dobrze jest mieć pod ręką. Jeśli na łodydze jest wiele pąków kwiatowych, najlepiej ścinać je dopiero wtedy, gdy co najmniej jeden pączek jest otwarty, aby mieć pewność, że pąki nie pozostaną zamknięte.
Jak ścinać kwiaty do wazonu?
- Używaj w tym celu ostrych, czystych narzędzi (sekatorów i nożyc), unikaj jednak zwykłych domowych nożyczek, ponieważ mogą zniszczyć łodygi.
- Łodygi ścinaj pod kątem, a po ścięciu natychmiast umieszczaj je w wodzie, aby zapobiec powstawaniu pęcherzyków powietrza, które blokują przepływ wody.
- Odetnij wszystkie liście, które znajdą się pod wodą, aby ograniczyć namnażanie się bakterii.
- Nie przepełniaj wazonu kwiatami i trzymaj go z dala od miejsc bezpośrednio nasłonecznionych.
- Zmieniaj wodę codziennie i podcinaj końcówki łodyżek, by nie gniły.
Kwiaty na każdą okazję – bukiety na prezenty!
13
zdjęć
Zobacz galerię
Zdjęcie: Katja S. Verhoeven - Pixabay