Logo
Logo
Do góry
Słownik
Poprzednie hasło Następne hasło
Wybierz literę
Przerzedzanie zawiązków
Usuwanie części zawiązków kwiatów lub owoców w celu optymalnego wzrostu i wybarwienia owoców.

Przerzedzanie zawiązków owoców warto wykonać u jabłoni, grusz, brzoskwiń i śliw. W wyniku przerzedzania zawiązków uzyskamy mniej owoców jednak będą one większe i smaczniejsze i lepiej wybarwione.

Przerzedzanie zawiązków najlepiej wykonać pod koniec czerwca (po opadzie świętojańskim). W tym czasie drzewa same zrzucają nadmiar zawiązków. Jeśli uznamy, że wciąż jest ich za dużo, możemy przerzedzić je ręcznie.

Pozostałe hasła na literę "P"
Podłoże ogrodnicze

Jest to mieszanka odpowiednio dobranych ziem ogrodniczych i innych składników (np. perlit) służącą do uprawy roślin.

Więcej →
Pikowanie

Zabieg stosowany przy produkcji rozsady, polegający na przesadzaniu siewek z pierwszymi liśćmi właściwymi do pojemników z zasobniejszym ...

Więcej →
Parter

Najniższa i najbliższa budynku część ogrodu o układzie geometrycznym, tworząca kwietnik lub gazon o wyszukanym wzorze dekoracyjnym.

Więcej →
Planty

Rodzaj miejskich terenów zielonych (od słów „plantacja”, „plantowanie”). Są to parki lub zieleńca zakładanego zazwyczaj na miejscu ...

Więcej →
Perlit

Wyglądem przypomina małe styropianowe białe kuleczki. Jest to produkt pochodzenia mineralnego, porowaty, dzięki czemu posiada dużą sorbcyjność ...

Więcej →
Pergola

Budowla ogrodowa składająca się z dwóch rzędów słupów podtrzymujących poziomą konstrukcję kratową, na której rozpinane są rośliny ...

Więcej →
Twoja strona ogrodu

Zanim opuścisz stronę, zapisz się do bezpłatnego newslettera Zielonego Ogródka i pobierz GRATIS elektroniczne wydanie Magazynu
Gardeners` World Polska.

W naszym newsletterze co tydzień znajdziesz:
  • - aktualności z branży ogrodniczej,
  • - porady ogrodnicze krok po kroku,
  • - projekty i reportaże z wizyt w ogrodach,
  • - katalog roślin ogrodowych i doniczkowych.