artykuł
Roślina mięsożerna
Rośliny mięsożerne (łac. plantae carnivorae), znane są także pod mniej precyzyjną nazwą jako rośliny owadożerne (łac. plantae insectivorae). Terminy te można stosować wymiennie.
Na świecie istnieje około 600 gatunków roślin mięsożernych. Nie są ze sobą spokrewnione, więc nie są skupione w jedną grupę systematyczną. Cechą wspólną wszystkich roślin mięsożernych jest wykształcanie pułapek w celu schwytania i zatrzymania ofiar. Owady są niewątpliwie największą grupą zwierząt, która staje się ofiarą roślin mięsożernych, jednak rośliny te łowią również inne grupy zwierząt: mięczaki (ślimaki), pajęczaki (pająki i skorpiony), wije (pareczniki), stawonogi (stonogi i rozwielitki), płazy (żaby), gady (jaszczurki), a nawet małe ssaki (gryzonie).
Rekultywacja to przywracanie terenom zdegradowanym (zniszczonym) postaci jak najbardziej zbliżonej do ich pierwotnego stanu.
Więcej →Roślina jednopienna, wytwarza kwiaty męskie i kwiaty żeńskie na jednym osobniku.
Więcej →Roślina dwupienna wytwarza dwa rodzaje kwiatów ze względu na funkcje, jakie pełnią w procesie rozrodczym, są to kwiaty męskie i kwiaty ...
Więcej →Rezerwat przyrody to obszar zachowany w stanie naturalnym lub mało zmienionym, ekosystem, ostoja lub siedlisko przyrodnicze.
Więcej →Roślina (gr. theros - lato, phyton - roślina), która w jednym okresie wegetacyjnym przechodzi cały cykl życiowy. Wysiana ...
Więcej →