Roślina mięsożerna
Rośliny mięsożerne (łac. plantae carnivorae), znane są także pod mniej precyzyjną nazwą jako rośliny owadożerne (łac. plantae insectivorae). Terminy te można stosować wymiennie.
Na świecie istnieje około 600 gatunków roślin mięsożernych. Nie są ze sobą spokrewnione, więc nie są skupione w jedną grupę systematyczną. Cechą wspólną wszystkich roślin mięsożernych jest wykształcanie pułapek w celu schwytania i zatrzymania ofiar. Owady są niewątpliwie największą grupą zwierząt, która staje się ofiarą roślin mięsożernych, jednak rośliny te łowią również inne grupy zwierząt: mięczaki (ślimaki), pajęczaki (pająki i skorpiony), wije (pareczniki), stawonogi (stonogi i rozwielitki), płazy (żaby), gady (jaszczurki), a nawet małe ssaki (gryzonie).
Rośliny zasadolubne to gatunki, które do prawidłowego wzrostu potrzebują podłoża o odczynie zasadowym, czyli o pH > 7.
Więcej →Roślina pastewna to roślina uprawiana w siewie lub mieszankach na paszę. Jej cechą charakterystyczną jest korzystny pod względem odżywczym ...
Więcej →Roślina użytkowa to gatunek, który wykorzystywany jest przede wszystkim do celów gospodarczych, a nie ozdobnych. Przykładem mogą być ...
Więcej →Rozmnażanie generatywne roślin to rozmnażanie płciowe przez nasiona.
Więcej →Rozmnażanie wegetatywne to rodzaj rozmnażania bezpłciowego, które umożliwia powstawanie nowych osobników poprzez fragmenty wegetatywne ...
Więcej →Rośliny kwasolubne to gatunki, które najlepiej rosną na podłożu o kwaśnym odczynie, t.j. o pH <6,5.
Więcej →