Przepis na sos tzatzyki
Składniki
- 1 ogórek szklarniowy
 - 1-2 ząbki czosnku
 - Łyżka posiekanego kopru
 - Opakowanie gęstego jogurtu greckiego ok. 180 - 200 ml
 - Sól, pieprz do smaku
 - Łyżeczka oliwy
 
🎅🎄 Temat na czasie – Nie wiesz, co kupić pod choinkę na Święta?
 👉 Zobacz prezentownik 2025, a w nim 40+ pomysłów na upominki
Przygotowanie
- Ogórek umyć, osuszyć opcjonalnie obrać.
 - Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
 - Posolić 2 szczyptami soli, wymieszać, pozostawić ok. 30 minut by puścił wodę.
 - Startego ogórka odcisnąć na sitku, przełożyć do miski, oddać przeciśnięty przez praskę czosnek.
 - Całość połączyć z jogurtem, doprawić pieprzem, siekanym koprem i oliwą.
 - Podawać z pokrojonymi w słupki warzywami, jako sos do pizzy, szaszłyków, grillowanych warzyw.
 
Smacznego!
Źródło: Kampania Moc Polskich Warzyw
| 
 "Moc Polskich Warzyw" to kampania sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, która powstała z inicjatywy Zrzeszenia Producentów Papryki Rzeczypospolitej Polskiej. Obok ZPPRP, które koordynuje program, udział w kampanii biorą: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, Stowarzyszenie Producentów Pomidorów i Ogórków pod Osłonami, Stowarzyszenie Malinowy Król, Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych oraz Stowarzyszenie Czosnek Galicyjski. Więcej o kampanii znajdziesz TUTAJ  |