Logo
Logo
Gardeners' world marzec - kwiecień 2020
Do góry

Grillowanie na drewnianych deskach

Potrawy przygotowywane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem.

Potrawy przygotowywane na drewnianych deskach znane są już od wielu lat. Sposób ten wykorzystywali już rdzenni Amerykanie, którzy umieszczali całego łososia nad ogniem na dużych drewnianych deskach cedrowych. Deski te bardzo dobrze utrzymywały całe ryby ale przede wszystkim tliły się i przyprawiały ryby dymem. Taki sposób pieczenia ryb stał się bardzo popularny i kilka firm zaczęło wytwarzać deski specjalnie do tego celu. Większość ludzi jednak nie zdaje sobie sprawy, że tą metodą grillowania można przyrządzać o wiele więcej niż łososia.

Oczywiście metoda bezpośredniego grillowania na drewnianych deskach jest idealna dla delikatnych mięs takich jak ryby czy owoce morza. Ale jednak możemy na nich przyrządzić praktycznie każdy rodzaj mięsa w tym kurczaki i steki. Jeśli chodzi o grillowanie ryb na drewnianej desce, to należy pamiętaj aby do grillowania w ten sposób odpowiednio przygotować samą deskę. Należy ją moczyć przez około godzinę, wyjąć z wody i pozwolić aby nadmiar wody z niej spłynął. Deska powinna być mokra przez środek ale nie całkowicie wilgotna. Stronę na której będziemy grillować należy dodatkowo natrzeć np. oliwą z oliwek. Położyć rybę na desce, posolić, popieprzyć, położyć na nią plasterki czosnku i cytryny. Całość grillować, aż kawałki ryby będą same ładnie od siebie odchodziły, około półgodziny na średnim ogniu.

Są też inne zalety grillowania na drewnianych deskach. Umieszczenie wilgotnej deski w grillu będzie produkować dym. Grillowanie tą metodą pozwoli osiągnąć całkiem nowy subtelny aromat grillowanych potraw. Grilluj tą metodą steki, kotlety, małże a także sery. A następnym razem jak zobaczysz w sklepie na półce deski cedrowe, klonowe czy olchowe pomyśl o tym co można na nich zrobić.


Warto przeczytać

To Cię zainteresuje
Pokaż więcej (2)

Komentarze

Wieści z branży
Porady na ten tydzień
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Tydzień 9, Sentencja nr:5
Rośliny cebulowe (przede wszystkim przebiśniegi i krokusy), które posadziliśmy we wrześniu, pojawiają się spod śniegu. Wystarczy jeden lub dwa cieplejsze dni, aby ukazały się ich piękne kwiaty.
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Tydzień 9, Sentencja nr:4
Odgarniając śnieg ze ścieżek ogrodowych czy podjazdu pamiętajmy, aby nie przysypywać trawnika. Ubita warstwa śniegu wolniej topnieje i może powodować gnicie darni. Jeśli jednak w obrębie trawnika powstanie warstwa zamarzniętego śniegu, należy ją rozkruszyć.
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Tydzień 9, Sentencja nr:3
Podczas pogodnych dni silne słońce wysusza rośliny, a zamarznięta ziemia uniemożliwia uzupełnienie strat wody. Powinniśmy je wtedy cieniować. Podczas odwilży podlewajmy iglaki, szczególnie te, które rosną w pojemnikach.
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Tydzień 9, Sentencja nr:2
Niektóre byliny rosnące na rabatach (złocienie, omiegi, ostróżki, rudbekie, liliowce, rozchodniki czy funkie) można rozmnożyć przez podział kęp. Dzięki temu nie tylko rozmnożymy, ale też odmłodzimy rośliny.
Tydzień 9, Sentencja nr:1
Tydzień 9, Sentencja nr:1
W marcu możemy wysiewać do doniczek i inspektów nasiona ogrodowych roślin jednorocznych oraz warzyw (wczesne odmiany kapusty, sałaty, rzodkiewki, kopru, marchwi). W ogrodzie można siać warzywa wytrzymałe na zimno: rzodkiew, koper, cebulę, groch (należy przykryć je włókniną).
Twoja strona ogrodu