Kim jest Joanna Żytkowska?
Joanna Żytkowska to zapalona ogrodniczka, autorka bloga poprostuposadz.pl oraz podcastu i profilu instagramowego @poprostuposadz. W swojej najnowszej książce dzieli się z czytelnikami sprawdzonymi patentami z domowego ogródka. Sama uprawia wiele tradycyjnych odmian, chętnie też testuje nowości i wymyśla sprytne rozwiązania idealne dla małych warzywników.
– Gdy ktoś mnie pyta: jak zacząć uprawiać własne warzywa, najczęściej odpowiadam: po prostu posadź, zacznij działać i zobacz co się stanie. Rośliny chcą rosnąć, trzeba tylko dać im tę szansę i odrobinę pomóc – tłumaczy autorka książki.
O czym jest książka "Po prostu posadź"?
W książce czytelnik znajdzie ogólne wskazówki, jak przygotować przestrzeń, w której będziemy uprawiać warzywa, jak zaplanować sianie i sadzenie, czy jak dbać o glebę. Autorka radzi też jak uporać się z najczęstszymi problemami dotyczącymi upraw, a także przedstawia charakterystykę kilkudziesięciu najpopularniejszych warzyw.
– Ta książka jest jak zielona przystawka, drugie danie i deser. Smakuje wybornie. Jeśli przeczytasz do poduszki, będziesz śnić o smakowitych rzodkiewkach, aromatycznym koperku i przesłodkich truskawkach. A rano zabierzesz się do własnej uprawy. – mówi MAJA POPIELARSKA, dziennikarka
– Domowy ogródek to doskonały sposób na ograniczenie śladu węglowego jedzenia i komponowanie jadłospisu w rytmie sezonowego kalendarza. Joanna proponuje pyszny powrót do korzeni, a jej praktyczne wskazówki ułatwią zrealizowanie tego planu. Autorka pokazuje, że by cieszyć się plonami, wystarczy jedynie kawałek balkonu czy tarasu. Wyhodowane samodzielnie pomidory, marchewki albo cukinie nie mają smakowej konkurencji, więc po prostu je posadź, by mieć pod ręką składniki urozmaicające dania i poprawić przy okazji kondycję swoją i planety. – tłumaczy SYLWIA MAJCHER, edukatorka ekologiczna, dziennikarka, autorka książek kulinarnych
– Książka Joasi poprowadzi was krok po kroku przez meandry uprawy warzyw. Sianie, sadzenie i pielęgnowanie roślin daje ukojenie, satysfakcję. A co najważniejsze, własne warzywa umożliwiają włączenie do codziennej diety produktów, które rosły na naszych oczach i wiemy o nich wszystko — to prawdziwy luksus w czasach, gdy wokół nas jest tyle jedzenia wątpliwej jakości. Bierzcie tę książkę w dłoń i ruszajcie do warzywnika! – radzi SEBASTIAN KULIS, projektant ogrodów
Książka wydana nakładem Wydawnictwa BUCHMANN |